用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青衣主恩小學 請問學校係"活動教學" 定"傳統教學" ? ...
go

請問學校係"活動教學" 定"傳統教學" ? [複製鏈接]

我囡囡今年要揀小一喇, 而青衣主恩亦是我心儀之一, 想請教各位媽媽這間學校的資料.
謝謝!
   0    0    0    0

傳统教學,不過相比古代,都算有少少活動教學

想請問會唔會谷得好緊要?

原帖由 mietwins 於 10-8-31 20:56 發表
傳统教學,不過相比古代,都算有少少活動教學

我都担心呢個問題, 谷唔谷?  相對世德係咪好咁谷?  

另外, 校風如何?  學校位處長宏, 有無不良青少年聚集, 等放學?

剛於星期六參觀完學校, 感覺良好, 對呢間印象分加咗, 之前一路只考慮跨區馬基, 參觀完後令我心大心細.  另外, 東華三院周演森那間好像也不錯, 但得新校得5年歷史, 唔知好唔好!!

以青衣選校.  當初我都係首選世德.  次選主恩.  但參觀完校舍及聽完兩間學校既講座之後.  我首選係主恩.  次選係世德.  世德並不是唔好.  只是主恩校舍很吸引我.  所以最終選擇主恩.  

原帖由 紫蘿蘭 於 10-9-13 12:51 發表
我都担心呢個問題, 谷唔谷?  相對世德係咪好咁谷?  

另外, 校風如何?  學校位處長宏, 有無不良青少年聚集, 等放學?

剛於星期六參觀完學校, 感覺良好, 對呢間印象分加咗, 之前一路只考慮跨區馬基, 參觀完後令我心大 ...

谷唔谷見人見志, 但課程都幾緊密, 一年考4次試有d課個頭教完下星期就考, 小二開始有精英班會谷勁d, 而且係30幾人大班,如入普通班小班教學亦會冇咁谷。

原帖由 hellokitty2002 於 10-9-14 12:53 發表
以青衣選校.  當初我都係首選世德.  次選主恩.  但參觀完校舍及聽完兩間學校既講座之後.  我首選係主恩.  次選係世德.  世德並不是唔好.  只是主恩校舍很吸引我.  所以最終選擇主恩.  

...

點解可可以去主恩參觀,我打去問..佢地話無 open day…??

主恩係冇 open day架.  我舊年係參加囝囝幼稚園所搞既小一選校而參觀小學.  主恩係其中一間.  所以先有機會入去主恩小學參觀佢地既校園.

原帖由 yp26 於 10-10-19 15:18 發表

點解可可以去主恩參觀,我打去問..佢地話無 open day…??

我係參加青衣家教會既"小學巡禮"

原帖由 yp26 於 10-10-19 15:18 發表

主恩校佶有甚麼比較好呢?

上個星期六啱啱參觀完, 間校舍真係好吸引 , 又大又靚, 設備十分完善, 今年學校重換晒新的電腦, 課室外牆繪上了不同圖畫及公仔, 相信小朋友在這裡上學會很開心:loveliness: , 不過, 都唔容易入:( ...

回復 11# Haz-mama 的帖子

不會吧, 大家都是靠彩數, 同埋青衣除咗主恩, 還有好幾間熱門學校, 我想都有機會抽到的。
‹ 上一主題|下一主題