用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 11/Aug 囡囡返學喇...
go

11/Aug 囡囡返學喇... [複製鏈接]

今朝囡囡好開心咁上校車 , 希望佢放學時都咁開心啦~~~
   0    0    0    0

你好呀!  我女女今日返學都好開心, 佢今朝食早餐出奇地快呀, 我都好開心呀!  我個女係N1C a.m. 班架!!

我囡囡一樣,今朝7:20 自己醒左。
上校車時,ee 安排佢坐對住門口o個行,仲要係兩個男仔中間。哈哈!

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-8-11 11:04 發表
我囡囡一樣,今朝7:20 自己醒左。
上校車時,ee 安排佢坐對住門口o個行,仲要係兩個男仔中間。哈哈!

我個仔6點幾就醒左,我好想訓呀.......5通你個女同我個仔一齊坐?可能係wow!!!

已經和班主任通過電話, 佢話囡囡上堂時無出聲 (我都估到), 肯坐定定, 叫佢做什麼都跟住做, 一班有23人, 本來得2個老師, 不過而家初初開學, 有5個老師睇住, 有1個小朋友喊左一陣就無喊, 老師話比預期好好多, 不過仲要睇多幾日, 因為小朋友第一日未知發生什麼事咁話。

仲有今日既茶點係威化餅同水。

你哋就好啦,我個女一上校車就喊到豬頭咁,落校車時仲落大雨,成身濕嗮. 仲有呀,連書包都調亂添,唔知幾時才能取回書包

校車遲左 30min先到, 我call e e, 佢話因為放學時raining, 及要找齊d 小朋友, 所以遲左.  工人同我講, 好多小朋友係車上瞓左覺!

今日湊返學時有喊,上到課室miss話喊咗好短時間就冇喊...我問佢有冇得食tea有話冇...
但湊放學就勁熱

我個女返下午, 她知道要自己坐校車, 就說了多次叫我陪她上車, 安撫她一輪, 她上車時都冇喊, 唔知之後如果有小朋友喊, 佢會唔會跟住喊.

原帖由 honeylky 於 10-8-11 13:11 發表
校車遲左 30min先到, 我call e e, 佢話因為放學時raining, 及要找齊d 小朋友, 所以遲左.  工人同我講, 好多小朋友係車上瞓左覺!

我見到10:45到已經有校車放學先,咁我諗住好快la就行過門等,都要等到11:05先開門比我地入..因為要no49嘅小朋友行去no51禮堂一起等校車...有幾班小朋友要等到11:15...其實睇吓你搭架校車早排隊定遲排隊.......

原帖由 rainbowbbc 於 10-8-11 13:29 發表
我個女返下午, 她知道要自己坐校車, 就說了多次叫我陪她上車, 安撫她一輪, 她上車時都冇喊, 唔知之後如果有小朋友喊, 佢會唔會跟住喊.

我湊返學時佢要我問miss...可唔可以同佢一起入去,我要係佢面前問..問咗唔得就眼濕濕跟miss行上課室...

上車時太快,我都望唔清楚,但坐第一行個男孩子同我揮手囉!

明早等我睇下見唔見到你囝囝坐邊先!

原帖由 mokstick 於 10-8-11 11:18 發表

我個仔6點幾就醒左,我好想訓呀.......5通你個女同我個仔一齊坐?可能係wow!!!

啊,原來學校o個邊校車安排既問題,唔怪得上次試搭校車時,50分鐘到屋企,今日足足要1個鐘 (12:00先落車)。

原帖由 poon小朋友 於 10-8-11 13:35 發表

我見到10:45到已經有校車放學先,咁我諗住好快la就行過門等,都要等到11:05先開門比我地入..因為要no49嘅小朋友行去no51禮堂一起等校車...有幾班小朋友要等到11:15...其實睇吓你搭架校車早排隊定遲排隊....... ...

我囡囡落車時好開心,原來校車姨姨送左粒糖俾佢。
之後佢開始講學校既情況:
1) 媽媽... 今日有一個男孩子癩尿,佢帶住口罩架。
2) 媽媽... 有一個女孩子問老師佢媽媽o係邊,之後佢就喊要搵媽媽喇!
3) 老師派茶點,o的餅餅好好味架!!!

聽佢講到咁多學校既野,我諗佢都好開心同興奮!!!

原帖由 Carman1112 於 10-8-11 12:15 發表
已經和班主任通過電話, 佢話囡囡上堂時無出聲 (我都估到), 肯坐定定, 叫佢做什麼都跟住做, 一班有23人, 本來得2個老師, 不過而家初初開學, 有5個老師睇住, 有1個小朋友喊左一陣就無喊, 老師話比預期好好多, 不過仲要 ...

我想問,你係自己打電話俾班主任,定係班主任主動打黎報告學生情況?

原帖由 Carman1112 於 10-8-11 12:15 發表
已經和班主任通過電話, 佢話囡囡上堂時無出聲 (我都估到), 肯坐定定, 叫佢做什麼都跟住做, 一班有23人, 本來得2個老師, 不過而家初初開學, 有5個老師睇住, 有1個小朋友喊左一陣就無喊, 老師話比預期好好多, 不過仲要 ...

我在囡囡的書包, 茶杯袋, 杯, 碟都貼晒佢自己個名, 外套就縫個label 上去, 朋友話連衫褲鞋襪都要縫名, 因為小朋友 d 衫污穢左學校會幫佢地換, d 嬸嬸好多時都會撈亂喎。

原帖由 emilyfung 於 10-8-11 12:43 發表
你哋就好啦,我個女一上校車就喊到豬頭咁,落校車時仲落大雨,成身濕嗮. 仲有呀,連書包都調亂添,唔知幾時才能取回書包

係我自己打去, 因為我有其他野要同老師傾, 所以順便問埋今日上堂時既情況。

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-8-11 13:57 發表
我想問,你係自己打電話俾班主任,定係班主任主動打黎報告學生情況?

囡囡今日都塞車, 本來話11:35返到 99 屋企樓下, 點知12點先到, 司機話因為落雨喎。

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-8-11 13:49 發表
上車時太快,我都望唔清楚,但坐第一行個男孩子同我揮手囉!

明早等我睇下見唔見到你囝囝坐邊先!

咁奇怪,我個仔上車時第一行已經坐左3個小朋友,我個仔坐第2行...放學時我個仔同你囡囡一齊坐,但我見到佢訓緊覺覺豬lu...原來我住個到仲有一個stafford小朋友一齊上車的...

你地個個小朋友都好似好開心咁,我今日湊個仔返學,去到學校門口佢開始捉實我(冇喊),但入到學校入面見到其他小朋友喊佢又想喊,跟住老師拖住佢入去時佢就喊,跟住老師就抱佢入去,放咗學,我打電話返屋企問佢返學開唔開心(佢話唔開心,因為冇DADDY媽咪),問佢有冇食茶點(佢話食咗一塊餅、飲水及倒潟咗少少水),又問佢有冇去VV(佢話有姨姨同佢去),再問係學校有咩做(佢就係咁同我講BYEBYE),唉,我怕佢聴日唔肯返學呀!
我個仔讀(N1C1AM - 12月細仔),唔佑有冇同學仔呢?
‹ 上一主題|下一主題