用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 11/Aug 囡囡返學喇...
樓主: cchoiying
go

11/Aug 囡囡返學喇... [複製鏈接]

你好呀, PotatoPig, 小女應該係同你一班呀(N1C am), 係同班同學, 很高與認識您, 我個女又係細B, 都係12月, 你小朋友有無返過PN呀? 如果無, 咁可能會咸一兩個星期, 唔使擔心架, 佢地返學好開心, 好快適應, 我個女之前返PN初頭又係話唔返學, 過左一個星期左右就話好鍾意返學, 所以唔使擔心架!  另外你都可以PM我交換 MSN 或者電話, 我地得閒可以傾下計! hehe!

原帖由 PotatoPig 於 10-8-11 14:38 發表
你地個個小朋友都好似好開心咁,我今日湊個仔返學,去到學校門口佢開始捉實我(冇喊),但入到學校入面見到其他小朋友喊佢又想喊,跟住老師拖住佢入去時佢就喊,跟住老師就抱佢入去,放咗學,我打電話返屋企問佢返學開唔開心( ...

哈哈, PotatoPig 我好似睇漏左個字, 原來你係 N1C1 am, 隔離班, 唔緊要啦, 都可以傾計的! hehe!

原帖由 PotatoPig 於 10-8-11 14:38 發表
你地個個小朋友都好似好開心咁,我今日湊個仔返學,去到學校門口佢開始捉實我(冇喊),但入到學校入面見到其他小朋友喊佢又想喊,跟住老師拖住佢入去時佢就喊,跟住老師就抱佢入去,放咗學,我打電話返屋企問佢返學開唔開心( ...

因為我個仔之前已經番左一個月適應班,我見佢搭school bus都應該無喊,但番到學校都應該有喊下,因為佢話佢自己有喊,塊臉仲有d淚痕tim...haha...不過我估佢都like番學,因為佢番到屋企個人都好開心!!!

ck07hk
你好呀!因為我個仔比較痴身,佢之前返咗4個月PN都已經話唔想返,係喎,你係N1CAM,但我係N1C1AM(是同班嗎?)

原帖由 ck07hk 於 10-8-11 14:47 發表
哈哈, PotatoPig 我好似睇漏左個字, 原來你係 N1C1 am, 隔離班, 唔緊要啦, 都可以傾計的! hehe!

ck07hk,
我係同你一班呀!n1c

我地n1c classroom係no.51個邊,n1c1好似係no.49

haha, mokstick, 我都唔記得左你同我係同班, 我只係記得有同班同學喺呢度, 不過唔得閒揾返係邊個, 你好呀!! 保持聯絡啦! 或者你都可以PM我, 我地可以喺MSN傾!

原帖由 mokstick 於 10-8-11 14:59 發表

ck07hk,
我係同你一班呀!n1c

Aiya, 其實我都唔知原來N1C 係no.51班房, 咁咪要行樓梯囉??  多謝您提醒!

原帖由 mokstick 於 10-8-11 15:01 發表
我地n1c classroom係no.51個邊,n1c1好似係no.49

咁就奇怪喎.. 咁你有無同 PN 班既老師傾下有咩問題, 點解呀B返左4個月都話唔想返學, 會唔會學校太嚴?? 或者有同學蝦佢??

原帖由 PotatoPig 於 10-8-11 14:54 發表
ck07hk
你好呀!因為我個仔比較痴身,佢之前返咗4個月PN都已經話唔想返,係喎,你係N1CAM,但我係N1C1AM(是同班嗎?)

我都有問過,但老師話佢係學校好乖冇乜特別,好鍾意唱歌,但就唔知點解朝朝都要同佢掙扎一陣先換到校服

原帖由 PotatoPig 於 10-8-11 15:32 發表
我都有問過,但老師話佢係學校好乖冇乜特別,好鍾意唱歌,但就唔知點解朝朝都要同佢掙扎一陣先換到校服

哦.. 其實應該都係想嗲下爸爸媽媽, 引下你地注意, 我個女都係咁, 過一排大個d就會好d!

ck07hk,
唔該晒你呀!希望佢返學真係開心啦!我地咁多位媽媽要一起努力

醒目開學勳章

我個囡都係nic am...

今日我無打電話比老師,因為怕老師day 1 可能好忙...

我囡係第1站上車,一上就哭...落車時ee話佢一閂車門就冇哭,可能真係乍嬌...我宜家仲未知佢上堂情況,今晚返到屋企再問清楚佢今日學左d乜野先。

乜原來nic在 no.51? 我仲以為係no.49...

上次同miss cheung傾,話全班有22人。

你好呀, Rosebud!  我都無打比老師呀, 我而家先知呀女嗰班有22人.. 比我想像中少喎, 我以為有30人...咁都好, 我鍾意小班教學!  好彩得你地比資訊我咋, 我真係懞, 咩都唔知咁...

原帖由 rosebud 於 10-8-11 15:50 發表
我個囡都係nic am...

今日我無打電話比老師,因為怕老師day 1 可能好忙...

我囡係第1站上車,一上就哭...落車時ee話佢一閂車門就冇哭,可能真係乍嬌...我宜家仲未知佢上堂情況,今晚返到屋企再問清楚佢今日學左d乜野先。

乜原來nic在 no.51? 我 ...

其實我所有東西都貼上label, label 上仲有阿囡個樣.可能要在書包加些小飾物,等阿囡容易點找回到自已的書包

原帖由 Carman1112 於 10-8-11 13:57 發表
我在囡囡的書包, 茶杯袋, 杯, 碟都貼晒佢自己個名, 外套就縫個label 上去, 朋友話連衫褲鞋襪都要縫名, 因為小朋友 d 衫污穢左學校會幫佢地換, d 嬸嬸好多時都會撈亂喎。

...

醒目開學勳章

原帖由 ck07hk 於 10-8-11 15:54 發表
你好呀, Rosebud!  我都無打比老師呀, 我而家先知呀女嗰班有22人.. 比我想像中少喎, 我以為有30人...咁都好, 我鍾意小班教學!  好彩得你地比資訊我咋, 我真係懞, 咩都唔知咁...

...
你好: ..我囡囡同你+mostick同一班。大家同學仔。多多指教呀:

我剛剛打電話回家,問多d囡囡今日情況,屋企人接佢落車時話佢成咀都係餅碎(哈哈),冇喊,問佢今日做咩,佢話唱 ba ba blacksheep 喎...都唔知係佢自己唱定老師教...

醒目開學勳章

原帖由 emilyfung 於 10-8-11 16:07 發表
其實我所有東西都貼上label, label 上仲有阿囡個樣.可能要在書包加些小飾物,等阿囡容易點找回到自已的書包
 我都係所有野都貼上label, 連鞋裡面都燙埋名,書包就加個飾物牌比佢。

我個囡係最後一個落車,所以黎到時係校車姨姨同佢一齊坐第二行。

等我番到屋企問下阿囡,坐佢隔離個男仔訓覺有無流口水先! 呵呵~~

原帖由 mokstick 於 10-8-11 14:16 發表

咁奇怪,我個仔上車時第一行已經坐左3個小朋友,我個仔坐第2行...放學時我個仔同你囡囡一齊坐,但我見到佢訓緊覺覺豬lu...原來我住個到仲有一個stafford小朋友一齊上車的... ...

Hi ck07hk & rosebud, 我個囡都係N1Cam! 佢係11月細B.  好高興可以識到同班同學仔家長! 我個囡今朝見到校服就即喊, 跟住講咗好耐先接受要返學呢個現實! 好彩佢上校車都ok, 無喊. 不過今日校車遲咗好耐, 8:45 先到 (原本係8:25), 而放學仲遲, 11:50到(原本係11:25).

Nice to meet u!! Puiyimama!  你個女女好叻喎, 無喊!! 將來多d聯絡啦!!

原帖由 PuiYimama 於 10-8-11 16:22 發表
Hi ck07hk & rosebud, 我個囡都係N1Cam! 佢係11月細B.  好高興可以識到同班同學仔家長! 我個囡今朝見到校服就即喊, 跟住講咗好耐先接受要返學呢個現實! 好彩佢上校車都ok, 無喊. 不過今日校車遲咗好耐, 8:45 先到 ( ...
‹ 上一主題|下一主題