用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 11/Aug 囡囡返學喇...
樓主: cchoiying
go

11/Aug 囡囡返學喇... [複製鏈接]

Hihi,我個仔都係N1C1 呀!
原帖由 PotatoPig 於 10-8-11 14:38 發表
你地個個小朋友都好似好開心咁,我今日湊個仔返學,去到學校門口佢開始捉實我(冇喊),但入到學校入面見到其他小朋友喊佢又想喊,跟住老師拖住佢入去時佢就喊,跟住老師就抱佢入去,放咗學,我打電話返屋企問佢返學開唔開心( ...

原帖由 rosebud 於 10-8-12 15:54 發表
好開心呀,大家都係同一班 :)
今日我囡話好開心喎,仲話教abc,但上車都係哭,下車就冇,校車ee話佢一上車就收左聲...

昨日就食到成咀都係餅碎...今日就成校服都係

問佢有冇在課室著外套,佢話無呀,問佢課室係咪好凍,佢話唔凍。(上次 ...

Rosebud, 我頭先問囡囡有冇攞外套著, 佢話老師有幫佢著喎,我都驚51個到會凍呀。我未打比MS.CHEUNG, 因我怕佢地好忙呀。

原帖由 cchoiying 於 10-8-12 16:42 發表
係呀, 尋日囡囡都係話唱太陽伯伯.....

哈哈...真係唔知佢地邊句真邊句假?
不過阿女有時唱D我地冇聽過既歌, 咁應該都係返學學既。佢頭先又突然唱咗句 I‘M FINE,I‘M FINE LALALA...佢話係MS.CHEUNG 教, 我諗係真掛...!!!

我個女頭先同我講學校原來有兩個好朋友, 就係"跳跳虎" 同"太陽伯伯".
以下係佢自己o既轉述:

你響邊度, 快o的出o黎.....(連續大聲叫幾次)
出o左o黎la, 睇下係邊個?
係跳跳虎和
但係點解怕醜呀?
哦原來小朋友未唱歌...................

原帖由 媽珠 於 10-8-12 22:15 發表
我個女頭先同我講學校原來有兩個好朋友, 就係"跳跳虎" 同"太陽伯伯".
以下係佢自己o既轉述:

係跳跳虎和
但係點解怕醜呀?
哦原來小朋友未唱 ...

HAHAHA...好可愛呀!!

原帖由 Jeco 於 10-8-12 23:20 發表

我囝囝瞓得仲耐..3:00開始瞓, 7:00先起身, 然後10:30再瞓...hehe...唔知以為返學真係好辛苦呀! ^^

Jeco, 唔怪得你囝囝咁好肉地。我個女今日冇訓過, 頭先9點先訓,心野都死。我尋日問佢搭車時有冇見到你個仔,我話肥肥地個個男仔呢, 佢話唔知邊個, 好鬼攪笑。

原帖由 babycreamy 於 10-8-12 21:48 發表

Rosebud, 我頭先問囡囡有冇攞外套著, 佢話老師有幫佢著喎,我都驚51個到會凍呀。我未打比MS.CHEUNG, 因我怕佢地好忙呀。

係呀,今日我個仔落school bus都有著jacket,佢話老師幫佢著...從7月到宜家,呀仔都學左好多歌仔:太陽伯伯,london bridge is falling down,有隻著仔趺落水,打開雪櫃,head and shoulder...其實隻隻都係同一個音!!!

回覆 74# rosebud 的文章

Thanks rosebud!  我無打電話比Ms Cheung.  諗住下星期搵日去學校接放學, 順便問阿囡個情況.  我尋晚返屋企問阿囡學校係咪唱London bridge? 佢話係, 跟住就自己唱. 仲以為真, 哈哈!
我個囡出街/返學都係好怕醜, 唔多出聲. 問佢學校情況又唔答, 好彩有你哋講我先知多d

醒目開學勳章

今日我囡好似習慣左咁,竟然自動自覺話要著對靚靚返學鞋喎 ...落街仲唱太陽伯伯...仲自己行上校巴,終於冇喊:)

原來小朋友適應能力真是比大人高。

醒目開學勳章

原帖由 媽珠 於 10-8-12 14:24 發表
尋日阿女放學個學生証上有個細貼紙, 佢話係老師送的. 有件事我都幾滿意, 就係尋日放學(小女 PM 班) 落雨. 阿女話排隊上車時學校有雨衣比佢o地穿上車, 等佢o地唔會淋雨. 學校真係 照顧得班大帝幾好.
不過 ...
原來學校有雨衣:loveliness:

醒目開學勳章

原帖由 媽珠 於 10-8-12 22:15 發表
以下係佢自己o既轉述:

係跳跳虎和
但係點解怕醜呀?
哦原來小朋友未唱 ...
 哈哈...原來係咁!你囡囡講得好清楚呀,我囡淨係成日唱太陽伯伯..冇講返個故事出黎,問親佢,淨係笑笑咀...:-x

醒目開學勳章

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-8-12 17:24 發表
唔知今日佢地玩咩咁攰呢?
阿囡2:00已訓午睡,4:30我打電話番屋企佢先剛剛起身,即係訓左2.5小時 ,今晚唔知幾點先肯訓
我囡囡返而唔係瞓好多,但一返屋企就唔多願食野,唔知係咪食餅食飽左。

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-8-12 21:48 發表

我問我囡囡,佢話冇著,問佢課室凍唔凍,佢話唔凍,再問佢坐校車有冇瞓,佢話有,再問佢其他小朋友有冇瞓,佢話冇 ,我話,你自己瞓左,點睇到其他小朋友有冇瞓呀?佢就笑笑咀行左去... ..都唔知邊句真。

我昨日12點幾打去,留言,等張老師得閒d先打返比我,同老師傾完,起碼安心d,話哂小朋友真係好細,宜家聽到大家留言,都無咁擔心。

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-8-12 23:55 發表

係呀,今日我個仔落school bus都有著jacket,佢話老師幫佢著...從7月到宜家,呀仔都學左好多歌仔:太陽伯伯,london bridge is falling down,有隻著仔趺落水,打開雪櫃,head and shoulder...其實隻隻都係同一個音!!! ...
Mokstick,乜原來教了咁多歌?我其實唔太肯定夠竟我囡學左咩歌,唯一肯定就係太陽伯伯,因為佢從未學過中文歌,所以佢一唱,就知在學校學。

london bridge is falling down,head and shoulder, baba black sheep佢放學之後都唱多左,都唔知係學校同佢唱定係佢自己唱 唯有靠老師同各位上網講,先知。

醒目開學勳章

原帖由 PuiYimama 於 10-8-13 08:49 發表
Thanks rosebud!  我無打電話比Ms Cheung.  諗住下星期搵日去學校接放學, 順便問阿囡個情況.  我尋晚返屋企問阿囡學校係咪唱London bridge? 佢話係, 跟住就自己唱. 仲以為真, 哈哈!
我個囡出街/返學都係好怕醜, 唔多 ...
唔駛唔該,多d交流嚕:) ,n1c可能都係細b,近年齡一齊上堂,真係好多相似地方,我囡出街又係勁怕羞,講野又細細聲,真係要多d同同學仔玩先得。

原帖由 Jeco 於 10-8-12 23:25 發表

好呀! 麻煩你呀! :) 我諗應該都係1/f掛? ^-^

原來家長要排隊架? 哈! 今日我囝囝係咁係屋企唱歌....唱得最多係the wheel on the bus go round and round ...... all day long~ ^^ ...

係1/F,有L2兩班國際班係2/F.....

我個仔由一上車 到落車,今次由嬸嬸抱上課室..
放學問MISS佢上到課室有冇 ,就話快過噚日收聲..跟住就好開心唱歌仔,放學仲同外籍老師 GIVE ME FIVE....
我諗我會逢星期五都會接個仔放學.....

我有唔記得問一班有幾多人.....今日有好多通告....運動堂一星期有兩日.....
‹ 上一主題|下一主題