用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會思源學校 選思源小學第1位
go

選思源小學第1位 [複製鏈接]

2011入讀小學的,有沒有家長同我一樣會排思源小學第一位呀,入來交流下啦
   2    0    0    0
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

醒目開學勳章

我諗住揀呢間呀,不過我屬於誇區,我都預咗到時要叩門架,唔知有無機會入到呢???

回覆 1# ChammyMAMA 的文章

我都係, 想問思源好定伍季明好???

有些人又話伍季明好D,所以我現在兩間都決擇緊,又想貪新校舍,又想近返學就腳D.兩間考band1中學都差不多.

原帖由 kiki1123 於 10-9-12 15:33 發表
我都係, 想問思源好定伍季明好???
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

醒目開學勳章

我係鍾意夠近同方便我帶阿囡返學,同埋校舍好大,好靚!!

今天交了表決定選伍季明,不選思源了

醒目開學勳章

我想問下,住荃灣嗰D係咪多數都係揀官小同伍季明,跟住先會考慮思源呢??

回覆 7# ChammyMAMA 的文章

其實思源都好多人揀,因為校舍新,校內配套又新.
仲記得我上年參觀思源時候,便選思源第一,伍季明第二,
但係第二次去聽完思源講座後,我便打了個折扣,選擇伍季明第一,思源第二了.
我個仔仔今年已經係伍季明小一生啦

我同你的情況差不多,本來一心想思源第一,後期聽完思源講座後,對學校有些失望,所以我就決定選伍季明了.

原帖由 jess3026 於 10-9-27 23:59 發表
但係第二次去聽完思源講座後,我便打了個折扣,選擇伍季明第一,思源第二了.
我個仔仔今年已經係伍季明小一生啦 ...

我同你的情況差不多,本來一心想報思源,但前排聽了思源學校講座後,就對這學校有些失望.所以最後我都是選了伍季明,因為在伍季明的講座裏,學校可以照顀到學生的需要,每個學生都有機會發揮,希望我小朋友可以第一個round入到.

jess3026請問你小朋友現在多唔多功課呀,返學開心嗎?祝你小朋友學業進步,開心快樂.

原帖由 jess3026 於 10-9-27 23:59 發表

重覆......

醒目開學勳章

死啦,咁係咪伍季明少人揀d呢??今日我朋友20分去伍季明交表,no。99!係咪即係伍季明易入d呀!!

回覆 10# loverlymama 的文章

多謝你祝福

功課每日都有4-6樣,我個仔仔返得好開心,佢話入面老師一d都唔惡.

開學時候,學校會有份通告,問你的小朋友食飯時候需唔需要一位六年級的學生照顧,我當然選擇了需要,我覺得學校有這個安排真是好好.

希望明年在伍季明見到你.

回覆 12# ChammyMAMA 的文章

其實兩間都好多人棟,不過既然你已經在思源交了表,唔需要咁擔心啦.

我囝仔而家係思源二年班學生, 想知道你聽完第二次講座有乜野令你對思源打折扣嫁? 因為我早你一年聽講座當時對學校感覺都幾好, 所以想知你舊年聽時有什麼分別是否學校有變了!!

醒目開學勳章

我想問下你地幾時聽講座架??我都唔知有講座聽添,但係我第一日去表攞嗰個NO.55,今日朋友去伍季明嗰個NO.係NO.99,我想問下D NO.係連續上去,定係日結呢??因為係連續上去,咁揀思源嘅人多伍季明好多囉!!

原帖由 billysim 於 10-9-28 15:01 發表

我囝仔而家係思源二年班學生, 想知道你聽完第二次講座有乜野令你對思源打折扣嫁? 因為我早你一年聽講座當時對學校感覺都幾好, 所以想知你舊年聽時有什麼分別是否學校有變了!! ...

我好奇為何突然改變主意, 我大女而家係思源一年班學生, 當時選的原因都新校資源較好, 功課個多小時可做完, 每星期中及英文默書, 都合乎我的預期是一間不錯的小學.

回覆 15# billysim 的文章

以下內容令我改變了注意:-
1)本校英文課程是不按香港教科書,是另一系列較深教科書,如家長自問唔肯投放資原在小朋友身上,基本上是跟不上.亦請你們不要選這校.
2) 請家長們不要向我說,為何你們英文課程那麼深,我小朋友跟不上。
3)也不要向我說,我小朋友是資優,你們課程太淺,要求跳班,本校是沒有的。
4) 曾經有家長打電話詢問我此校對過度活躍症小朋友有沒有支援,答案係有,但家長們可否知道政府只是付$xx一個有此症小朋友.

**因已是一年前聽的講座,大約內容是這樣**

每間學校都有自己的優點,選學校要看自己小朋友是否適合這學校.

醒目開學勳章

我依家好驚呀,咁多人同阿囡爭,阿囡都無咩希望喇!!要準備叩門d嘢,請問有無媽咪可以分享下呀!!thx
‹ 上一主題|下一主題