用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會思源學校 選思源小學第1位
樓主: loverlymama
go

選思源小學第1位 [複製鏈接]

hello~
想問吓妳地自行唔收,最終選咗邊間定還是最終入咗思源

引用:我同你的情況差不多,本來一心想思源第一,後

原帖由 loverlymama 於 10-09-28 發表
我同你的情況差不多,本來一心想思源第一,後期聽完思源講座後,對學校有些失望,所以我就決定選伍季明了.
可否講下聽完有咩失望唔揀佢?謝謝!

Quote:原帖由+loverlymama+於+10-09-28+發

原帖由 LITTLESPICY 於 13-01-07 發表
可否講下聽完有咩失望唔揀佢?謝謝!
我個囡今年係思源已讀完小一, 當年聽講座(k39月)  都有同感, 覺得學校有d cool,  比係伍季明, 當時純聽分享會, 覺得較注重學術, 但後尾問下樓上樓下讀思源既媽咪同小朋友, 佢地話老師好好, 對小朋友好細心, 所以即管一試大抽獎就入左。 宜家讀完一年, 老師真係好, 好錫佢地, 家長揾佢地又好快覆, 小朋友有問題可以同你夾點處理, 睇到佢地係唔同方面幫小朋友循序漸進幫小朋友適應小一生活, 同埋透明度都幾高, 成日揾家長講解黎緊每一階段的情況, 每個月總有幾次學生週會俾埋家長揀去唔去。。 環境亦非常理想, 好舒服。。 功課明顯係下學期多左, 中文因要跟課文進度, 抄寫都有d 密, 但量唔算太多, 但我個女寫字有d慢同有要求, 所以呢方面係辛苦d.  同埋到考試測驗前d書教得幾趕, 不過幸好考試都係考番果個學期測驗後至考試前既內容, 測左唔駛再考, 我知有d學校唔係。 所以, 我覺得當日講果位主任既presentation手法係唔係咁親民, 或者呢個係佢既style.. 但一年過後, 我好滿意學校。。 同老師為小朋友既付出。

引用:Quote:原帖由+LITTLESPICY+於+13-01-07+發

原帖由 icemol 於 13-07-06 發表
我個囡今年係思源已讀完小一, 當年聽講座(k39月)  都有同感, 覺得學校有d cool,  比係伍季明, 當時純聽 ...
多謝分享,聽到你嘅親身體歷,令我成個人都安心哂

對這間學校有D失望,自己做錯冇計,應該甲部份選三個自原,不要在乙部分先選,有D學校永遠保障自己收生問題.

chunsamyuen  我朋友完全無揀過佢,但叩入喎? 但最後瑪神收佢而無讀.  發表於 13-12-3 17:25

引用:+本帖最後由+心痛家長+於+13-8-10+10:36+編

原帖由 心痛家長 於 13-08-09 發表

對這間學校有D失望,自己做錯冇計,應該甲部份選三個自原 ...
即係點?你甲部只填了一間?

請你有禮貌地說出你想問的問題!

引用:請你有禮貌地說出你想問的問題!

原帖由 心痛家長 於 13-09-25 發表
請你有禮貌地說出你想問的問題!
對不起,讓你感到不快。我想知道是否學校提議家長在甲部只填一間最心儀?你說是做錯了決定,我不太明白是否這個原因令你小朋友派了較後的志願?

你好,其实政府表格有分甲部分同乙部分,甲部分你可填3間,乙部分大約可以填3O間,毎一間學校都會叫你甲部份填最心儀個間,之後千其唔好再填甲部份其余2間,乙部份先好再填晒其余,禁就出事,點解,如果有(A,B,C)3間學校你都喜欢,抽签抽中你選哪!第一間A已比人選晒,如果你甲部份有選B,你就可以入B校,如果你甲部份OnIy選一間,唔好意思哪,政府會帮你重頭再抽,好哪再抽中你哪,不過頭10個自原可能冇晒,你會再問什麼叫111,其实3次都選心儀個間,間間都話到時你叩門有好大機會架,講真3,4佰人去叩門,你想想吧,希望幫到你。家长永远是輸家。

回覆:心痛家長 的帖子

但,你之前不知這機制嗎?

回復 chairhair 的帖子

好難理解你的問題?

回覆 心痛家長 的帖子

There is one random number assigned for the all parts.  If you are eligible to be allocated schools in part A, then you must be able to be allocated first choice in part B as well

回覆 kenwong888 的帖子

Difficult to understand the problem you fill?
‹ 上一主題|下一主題