用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一返學有咩係每日必須必須帶架?
go

小一返學有咩係每日必須必須帶架? [複製鏈接]

嘩,你寫得好詳細啊。除佐這些我會帶多一條手巾仔,俾小朋友洗完手後可以抹手,有汗時又可以用來抹。雖然這個不是必帶,但希望你唔好介意我起到提一提。

原帖由 kikiboy 於 10-8-12 12:53 發表

o依, 你個名似曾相識喎, 我哋小朋友係咪入咗同一間小學呀?

我諗應該系啊,我都覺得你個名好熟。你是不是16網啊?

其實我仲想問,至於文具方面小一要帶D乜?

原帖由 kikiboy 於 10-8-16 12:24 發表

yes, 小西灣.

甘無錯了,我地個小朋友同一間學校。你揀佐普通話班定廣東話班?

原帖由 kikiboy 於 10-8-16 17:05 發表

普通話班, 你呢?
買齊開學嘢未呀? 我未買餐具, 喺學校訂飯第一次有冇餐具送架?

我都系普通話班,我知要帶果D都買齊了,餐具都買佐了今年這個供應商無餐具送啊,果張訂餐紙後面有寫的,所以我自己買佐一套了。

原帖由 kikiboy 於 10-8-18 16:52 發表

好在你提醒我咋, 我仲以為有得送添.

想問各位買邊種餐具呀? 用咩盒裝呀? 係膠定係不锈鋼呀?
一隻湯匙 + 一把叉够唔够?

我買佐果D系一SET的HKD29.9,有個盒裝住入面有晒匙、叉、筷子。手拿位置是膠的,食的位置是不銹鋼。

原帖由 kikiboy 於 10-9-6 09:48 發表
體溫記錄表每天都要帶.

我日日都有帶,不過就唔記得佐簽
我想問下你們有沒有感覺拿小息袋更架麻煩?
我已經放棄佐拿小息袋了,因為見亞仔背個書包手又拿住個袋上落車時好狼狽 ,心想上落樓睇時會更狼狽所以最終都放棄佐唔拿了。

原帖由 kikiboy 於 10-9-6 15:05 發表

我都放棄咗小息袋, 乜都放入書包就算.
我睇咗幾日都基本上唔見我哋學校有人帶小息袋.
你小朋友係咪搭校車呀? 我朝朝送咗佢返學就返工, 開學第一日同埋今日o係校外睇完佢哋喺操場排隊升旗先走. ...

我小朋友係搭校車,我無到過學校門口睇。本來第一日打算送他到學校的,最後都無送由得他坐校車算了。為減輕重量我連餐具都無帶了,亞仔同我講話學校有餐具俾他用,他都無拿自己套出來用。
‹ 上一主題|下一主題