用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMCESPS - P4 2010-2011
樓主: 一家三口
go

SMCESPS - P4 2010-2011 [複製鏈接]

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-16 21:36 發表
YoYoCheungMa,

好多謝你嘅祝福,我地都係law 個經驗,因為阿女遇到一個超級唔好嘅piano teacher, 我都O哂咀,遲D見到你先話你知。

雖然得中默,但係有時間都要温法文,好似無主要範圍呀呵?要背哂所有字我地就無可能囉!盡人事啦!
...

TAMATAMA,

我都有聽Hazel 講關於妳囡囡piano teacher 的事, 妳地下星期四考琴.....加油....加油, 考完就成身鬆晒...
其實係一家四口子

經過兩天辛苦的努力, 終於完成了 Eng & Maths project, 可放下部份的重擔了...
之後可以重點搵習 Quiz, 尢其是 French, 不過小書虫一本都未做過...

好的老師, 真是可遇不可求, 我也慶幸终於找到一個, 自從這位老師教後, 我已經完全放手, 不用再操心, 煩少一樣野啦!

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-16 21:36 發表
YoYoCheungMa,

好多謝你嘅祝福,我地都係law 個經驗,因為阿女遇到一個超級唔好嘅piano teacher, 我都O哂咀,遲D見到你先話你知。

雖然得中默,但係有時間都要温法文,好似無主要範圍呀呵?要背哂所有字我地就無可能囉!盡人事啦!
...

idylo

都已經好好啦! 連English project 都搞掂, Yoyo做功課做得好鬼慢, 佢星期六日又要學嘢, 而家仲係做緊功課咋. 今個星期英文要作兩編文, 一編free writing要兩頁字, 另一編最少三百字, 真係作到頭都大呀!
你囝囝鋼琴老師是否仍是涂老師?

原帖由 idylo 於 10-10-17 15:58 發表
經過兩天辛苦的努力, 終於完成了 Eng & Maths project, 可放下部份的重擔了...
之後可以重點搵習 Quiz, 尢其是 French, 不過小書虫一本都未做過...

YoYo Ma,

係呀, 是涂老師, 好彩有你幫忙咋! 佢冇比我仔烚番轉頭.
嘩! 真係頭痛, weekend先有時間做 project, 仲要應付那麼多功課, 我完全明白你的感受.

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-17 16:45 發表
都已經好好啦! 連English project 都搞掂, Yoyo做功課做得好鬼慢, 佢星期六日又要學嘢, 而家仲係做緊功課咋. 今個星期英文要作兩編文, 一編free writing要兩頁字, 另一編最少三百字, 真係作到頭都大呀!
你囝 ...

idylo

涂老師好利害, 剛剛樂理考試都係全靠佢, 唔洗周圍揾果d "速成班", 佢話佢學生從來無人唔合格! 所以交哂比佢教就得啦!

原帖由 idylo 於 10-10-17 17:27 發表
YoYo Ma,

係呀, 是涂老師, 好彩有你幫忙咋! 佢冇比我仔烚番轉頭.
嘩! 真係頭痛, weekend先有時間做 project, 仲要應付那麼多功課, 我完全明白你的感受.

...

YoYoMa,

係呀! 今次考完後, 仲要唔要繼續上樂理呀? 好似幾個月前聽你講開始學, 咁快可以去報考, 唔錯喎.
依家我先醒覺, 之前d老師浪費左好多時間.

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-17 17:35 發表
涂老師好利害, 剛剛樂理考試都係全靠佢, 唔洗周圍揾果d "速成班", 佢話佢學生從來無人唔合格! 所以交哂比佢教就得啦!

idylo

上星期考完樂理, 唔洗再上啦! 而家集中火力彈比賽歌和考試歌啦!
好彩你都鍾意涂老師, 唔係我就唔好意思了!

原帖由 idylo 於 10-10-17 17:51 發表
YoYoMa,

係呀! 今次考完後, 仲要唔要繼續上樂理呀? 好似幾個月前聽你講開始學, 咁快可以去報考, 唔錯喎.
依家我先醒覺, 之前d老師浪費左好多時間.

...

醒目開學勳章

Idylo,

You are so efficiency. 小書虫 I didn't start yet.

原帖由 idylo 於 10-10-17 15:58 發表

GS Quiz again on Oct 28? 重有好多未教wow!

原帖由 stephanieshum 於 10-10-18 00:01 發表
Idylo,

You are so efficiency. 小書虫 I didn't start yet.

醒目開學勳章

GS quiz includes Book 1 Ch 4 and Book 3 Ch 1-2 only.

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-18 12:19 發表
GS Quiz again on Oct 28? 重有好多未教wow!

TAMATAMA

唔係嘛.......
原帖由 TAMATAMA 於 10-10-18 12:19 發表

YoYoCheungMa:

Yes! Keep you busy!~ 一年應該有3考6測。

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-18 20:36 發表
唔係嘛.......

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-18 20:51 發表
YoYoCheungMa:

Yes! Keep you busy!~ 一年應該有3考6測。

係Keep us busy!  但我仲未見intranet有GS quiz.  
其實係一家四口子

上星期我地放了2日 病假,到今日仲趕做功課
病都 busy

原帖由 一家三口 於 10-10-18 21:21 發表

係Keep us busy!  但我仲未見intranet有GS quiz.  
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

看到 la...

凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

YoYo Ma

YoYo 今年比賽第幾級呀?她對 piano 好有熱誠

阿囝程度底比賽只係 2級

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-17 19:02 發表
上星期考完樂理, 唔洗再上啦! 而家集中火力彈比賽歌和考試歌啦!
好彩你都鍾意涂老師, 唔係我就唔好意思了!

27/10 French quiz, 28/10 GS quiz <== keep us always busy...

AAmother

佢今次比賽6級, 佢最近無乜心機彈琴, 老師話佢彈得好難聽!  佢雙手太細, 彈八度音好吃力, 老師仲諗緊辦法!
你囝囝要花時間拉小提琴,要彈琴又要做功課, 其實都好辛苦. 病左你比佢休息下啦, 病左乜都做唔到仲慘呀! 唔好氣餒, 彈多d, 就一定掂架!

原帖由 AAmother 於 10-10-18 21:37 發表
YoYo Ma

YoYo 今年比賽第幾級呀?她對 piano 好有熱誠

阿囝程度底比賽只係 2級

今個禮拜六日打大風, 最啱留在家溫書!

原帖由 idylo 於 10-10-18 21:51 發表
27/10 French quiz, 28/10 GS quiz  
‹ 上一主題|下一主題