用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 9月K1 開學搭長途校車,怎辦!
go

9月K1 開學搭長途校車,怎辦! [複製鏈接]

如題:
因為囡囡9月K1 開學,之前沒有上過N1或Playgroup,每次出街搭車有大人陪,差不多要開學喇!屋企與學校距離頗遠(頭站) 哥哥返小學都要用1.5小時,這樣長途,最幣哥哥小學部跟幼稚園分開校車,我真的擔心囡囡在校車上勁哭,撒尿,那就麻煩,最後後就不肯上學。
我估應該有其他家長也有此煩惱,藉此可分享一下大家意見。亦希望其他有經驗家長可以指教一下,多謝!
   0    0    0    0

k1的女女係咪和哥哥一樣, 搭1.5小時校車?  一日來回3小時?  你有無考慮過搬屋?  

小學生都嫌辛苦啦, 何況是k1.

是誇區返學嗎?

哥哥每天早上六時二十五分上學校車。
沒有考慮搬屋,因為住公務員宿舍比較困難。

change another school

日日搭咁多個鐘車, 大人都辛苦啦, 何況係小朋友??

做家長都要有取捨架啦, 唔搬屋咪轉學校law... 再唔係你車佢返學, 我諗無搭校車咁耐掛?

你可以將條底褲仔同尿片放入書包, 教小朋友有需要就叫校車ee幫佢著,上校車就同ee講有尿片係書包就可以減低你既擔心同小朋友既壓力,習慣後就可以唔帶;另可以將可估計既情況預先同小朋友講,令佢無咁擔心,教佢背你個手機號碼有需要搵人搵你,提小朋友坐校車瞓下覺,咁佢唔覺坐1.5hr 校車la,返學時精神d,返屋企可以即時溫書做功課,跟住可以玩啦!

原帖由 yingtsun 於 2010-8-12 17:27 發表
如題:
因為囡囡9月K1 開學,之前沒有上過N1或Playgroup,每次出街搭車有大人陪,差不多要開學喇!屋企與學校距離頗遠(頭站) 哥哥返小學都要用1.5小時,這樣長途,最幣哥哥小學部跟幼稚園分開校車,我真的擔心囡囡在校車上勁哭,撒尿,那 ...

唔好意思, 不過你呢個問題唔係應該早d諗定?! 一係move, 一係讀第2間, 1.5hr車, 來回3個鐘bor!!

when and how can kid have breakfast? on bus or at home? really tough for K1.

乜學校你會願意比咁細個小朋友搭3個鐘返/放學呀?!

唔好講車程,其實小朋友只要習慣左自己搭車就冇事(就算係短途都要適應),你亞b每程都要搭1.5個鐘,9成會瞓著覺…如初初喊,喊完應會瞓得更冧…小朋友會因搭車攰d但自己搭車嘅問題好快就習慣!
其實我係擔心你叫唔到佢起身,發晒脾器又唔肯著衫刷牙,每朝博鬥,大家都身心疲累…
點解你會揀呢間學校呀?!

上次聽幼稚園講座, 講者話若搭車over 半小時, 就寧可不要俾個小朋友讀個間, 因為搭完長途車後, 返學係會無精神上堂, 只會上堂"仲"眼訓, 可唔可以轉第2間?

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果係因為頭站嘅關係, 試吓搵吓有無保母車會快少少
我屋企比較好.. 返學/放學分別係頭站同尾站~
呢期報咗暑期班先話唔夠學生, 沙田車唔入馬鞍山, 但係要早個半鐘响某馬鐵站上車(有乜可能沙田出九龍塘要個半鐘!!!) 我都寧願諗其他辦法

有時, 想小朋友入讀心儀學校之餘, 都要考慮其他嘢
恐龍家

真係好奇怪..點解快開學先問呢條問題..
事情唔係應該係考學校之前諗定既咩?
其實答案只有4個

1. 搬屋
2. 轉校
3. 搭長途校車
4. 自己開車接送

We will choose to move to shorten the distance so that your child will have better performance in lessons.

唔好虐待小朋友啦!
‹ 上一主題|下一主題