用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 ...
go

家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 一來一回無左好多時間, 日日都咁多功課做, 時間就是金錢
坐o係屋企等可以戰鬥到老師按門鐘果下 , 又唸少好多接送問題(尢其屋企有2個小朋友)
原帖由 CoolWong 於 10-8-12 09:43 PM 發表
問得呢個問題,我估你多數唔係家長黎啦........

你未感受到接送仔女有幾辛苦,
另外又花時間,上一個鐘頭,搭車來回可能要1.5至2個鐘頭。
另外,成日話小朋友學野辛苦,其中交通時間都係因素之一。

昨日新聞個小朋友(甚麼仁龍 ...

醒目開學勳章 王國長老

呢樣我都知.........點解而家我女個老師會肯上門, 都係因為佢小提琴老師o係我屋企隔離, 佢至會順便肯上黎教(另外仲有d歷史問題啦, 所以我女係所有學生之中唯一一個有上門"服務"的)
所以咪變左成日都係我就佢時間lor , 我都有d打算過埋考試季節, 同佢講不如我過去, 但fix死一個時間, 唔好改黎改去

原帖由 miss321 於 10-8-13 12:52 AM 發表
其實市面上肯做上門的老師通常都係普通果隻,經驗唔多+資歷較低。如果有Quali的老師,音樂專業同經驗豐富,真係唔多上門教啦~  

醒目開學勳章 王國長老

傻啦, d老師直接pm俾家長, 你唔知姐(bk都不知幾多人搵緊食呀)
唔駛下下都留個post "please check pm"既

講開搵老師, 我算好彩, 呢個係盲中中, 中上琴行搵返黎的(當時佢初"誇區"教所以要去琴行搵學生)
之前試過一個, 果時仲白痴, 去惠康睇街招(唸返起都覺得超低能), 叫返屋企試, 講明係由零開始咩都未試過, 老師第一堂黎, 拎左本初學做exercise既書, 話買左$50陣間收返, 已經心唸"下, 都話完全未學過想試一堂睇下點, 你就買書黎?" 算啦, 一路學, 無咩特別啦, 去到落堂, 老師話"今日試多左10分鐘, 不過今次我唔收你啦"
嘩...........老師, 我無捉住唔俾你落堂wor, 我唔介意你"均真"到set alarm, 但你自己stay多左10分鐘然後話"今次唔同我計"..........
我同老公都覺得, 咁點樣長遠合作落去呀, 算把啦
原帖由 音樂人長老 於 10-8-14 11:53 PM 發表
會唔會真係揾唔到啱上門琴老師呢?我指係價錢同資歷等,咁會唔會喺屋企附近啲琴行學住先等揾到啱為止?我見到唔少徵求老師都係無人PM俾家長。 ...

醒目開學勳章 王國長老

咁我個"初體驗老師"都無呃我地既, 我地只係覺得佢老土左d lor

原帖由 音樂人長老 於 10-8-15 10:01 PM 發表
啊,所以有家長問我點樣揀上門琴老師,我都奇怪有咁多俾佢揀咩!啲家長唔識咪好容易俾呢啲揾食老師呃囉,就算試一堂唔揾佢,都要俾嗰堂錢同埋買書錢,每個月十幾個試堂都唔錯喎(我見到有個老師全香港都肯去,原來諗住賺試堂錢都 ...

醒目開學勳章 王國長老

我女個琴老師又係WOR! 成個漫畫美少女咁, 但其實全職教琴好多年 (我女都學左6年啦)
佢話D家長都鐘意搵D"老成持重D", 佢就明知其他琴行老師咩料, 但家長鐘意個老師個LOOK, 佢都無辦法

原帖由 katherinelam825 於 10-8-16 12:50 PM 發表

個老師幾大?? 好似我咁我會特別扮老d, 老土d, 對住佢地我會幾care 我既behavior

因為d人望我個樣加埋便服佢會覺得我form 6-7, 睇細我6-8年 。上年同今年都仲有人覺得我唔夠18歲, 希望出年可以有18-20歲啦:q ...
‹ 上一主題|下一主題