用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 ...
go

家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 [複製鏈接]

原帖由 音樂人長老 於 10-8-12 23:32 發表

完全正確,我無小朋友。唔止學生,連我姪仔咩嘢都係喺屋企學(除咗溜冰,屋企無得溜),搞到我幫佢補音樂都要上佢屋企,我諗住遲啲安排佢去我琴室度教,唔想佢將來做電車男,佢出一陣街就話要返屋企。

咩而家啲小朋友要學13樣嘢 ...

唔好話佢地, 有得選擇我都會想老師上我屋企啦

佢地個個離我屋企唔近, 仲有你知d多學生ge老師經常遲到or要我地等學一次琴"sai" 2個鐘搭車,跟住等, 跟住學, 已經無左一晝時間喇

最長我等過佢地成個鐘

好在依加屋企樓下就有大師級人馬客串

原帖由 音樂人長老 於 10-8-13 00:00 發表

吓,咪好似睇專科醫生咁,一定係好出名老師,只有你求佢教,唔係一早就走咗啦。

其實而家好多屋苑會所都有琴室,點解唔請啲音樂老師返嚟教,又方便,學費可以平啲。 ...

可能我自己對要求高d。低grade 既時候已經識話老師唔識教琴, 彈琴彈得唔好, 唔知教唔教到我野...而且你知演奏級好難搵到老師教得好, ....所以我一定唔會跟到普通quali老師學琴

學費方面, 我依加個老師真係唔貴喇。

學左咁耐點會唔知丫, 所以我都一定唔會諗呢個問題

隨左試堂之外, 有d人會問下個老師一d 深澳少少or 唔關鋼琴事既問題可以知個老師對音樂認識係點。真係想出題目考老師的話, 另外個thread "學琴問題" 有好多, (我認真架 )

原帖由 音樂人長老 於 10-8-14 19:11 發表

多謝妳睇得起我,希望其它人都幫手俾啲意見。我個人意見 - 有時唔係問幾個問題可以知道老師好唔好,好似公司請人見30分鐘都有可能請錯人。

妳問下兩位老師可唔可以試堂先(當然唔好話俾佢哋聽二選一,有啲老師唔鐘意),從 ...

原帖由 音樂人長老 於 10-8-15 08:40 發表

拜託 ,唔好誤人子弟喎,好易會走火入魔。

攞黎考下個老師je

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-15 22:59 發表
咁我個"初體驗老師"都無呃我地既, 我地只係覺得佢老土左d lor

個老師幾大?? 好似我咁我會特別扮老d, 老土d, 對住佢地我會幾care 我既behavior

因為d人望我個樣加埋便服佢會覺得我form 6-7, 睇細我6-8年 。上年同今年都仲有人覺得我唔夠18歲, 希望出年可以有18-20歲啦

我唔想俾佢地感覺係玩玩下既姐姐

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-16 15:29 發表
我女個琴老師又係WOR! 成個漫畫美少女咁, 但其實全職教琴好多年 (我女都學左6年啦)
佢話D家長都鐘意搵D"老成持重D", 佢就明知其他琴行老師咩料, 但家長鐘意個老師個LOOK, 佢都無辦法

...

係呀, 見你個樣咁o靚會以為你個人好易話為, 恰你, 有d第一個印象可能會覺得你都唔知識唔識教...對住個好既家長就話無所謂je , 你知以貌取人既人周街都係

覺得佢老土算好, 有d老師仲要做到好嚴肅, 一d笑都唔講, 大你幾年就會俾你覺得好似你uncle auntie 咁

‹ 上一主題|下一主題