用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 ...
go

家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 miss321 於 10-8-13 00:52 發表
其實市面上肯做上門的老師通常都係普通果隻,經驗唔多+資歷較低。如果有Quali的老師,音樂專業同經驗豐富,真係唔多上門教啦~  

呵, 同我諗法一樣
但我吾係老師, 我係家長
我成日覺得, 係琴行(通x, 柏x)教果d 都係考完8級, 未有演奏級, 或者係無乜經驗, 無乜客仔既妹妹仔(2x歲)

而有經驗又有料既老師, 又點會肯side 時間, 黎上門教先得架............所以我從未諗過搵老師上門教wor

再講, 去老師studio 彈下吾同的琴, 都好過彈c 自己部琴先law

我都好怕自己個女side 時間係交通上邊, 所以佢d課外活動, 全部係屋企15分鐘內的路程一定去到(行路)

有兩個小朋友既, 更加吾會搵老師上門教琴

老師上到黎, 家姐學緊琴, 甘個細佬點做功課? 除非個琴係放係房, 而隔音設備又好好啦.............

可能好多家長吾岩聽.............

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 10-8-13 12:04 發表

我叫得自己做長老,資歷都唔算低,不過我唔好意思講邊一年考完専業資格,唔係妳會估到我年紀,嘻嘻

我講番句公道話,我有喺妳所講其中一間琴行兼職,新請琴老師好少只有8級程度(其它樂器可能有),最少都有ATCL或者讀 ...

呵, 呢個只係我既看法者, 可能我細細個學琴時, d 未考晒試既都去琴行教人, 所以我一直的印象都係考完8級就去琴行教人啦

甘當然就一定有其他更高程度的老師去教既, 只不過, 我自己的偏見, 就吾鍾意比仔女去琴行學琴啦

你年紀..............我諗吾知有無我以前既琴老師甘大年紀呢? wahaaaaa 2x年前, 佢應該都起碼有6x 歲........

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 10-8-13 17:47 發表

妳絕對唔係偏見,只不過學琴模式改變咗,以前邊有咁多琴行,而家就梗有一間喺左近。有個歌星話學3年就考到8級,天呀 ,啲8級幾唔值錢,所以琴行先要請8級以上。

至於我年紀嗎?妳以前位老師可以生得出我囉。我係比較早 ...

佢係20幾年前60幾歲WOR, 依家, 如果還在生的話, 我估8X啦卦.............

我無學琴都2X 年啦.......................
‹ 上一主題|下一主題