用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 ...
go

家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 [複製鏈接]

係咪小朋友一個接一個course咁上,所以老師們上門教可以節省交通時間?我發覺大部份打嚟問教琴都想揾上門
   0    0    0    0

原帖由 CoolWong 於 10-8-12 21:43 發表
問得呢個問題,我估你多數唔係家長黎啦........

你未感受到接送仔女有幾辛苦,
另外又花時間,上一個鐘頭,搭車來回可能要1.5至2個鐘頭。
另外,成日話小朋友學野辛苦,其中交通時間都係因素之一。

昨日新聞個小朋友(甚麼仁龍 ...

完全正確,我無小朋友。唔止學生,連我姪仔咩嘢都係喺屋企學(除咗溜冰,屋企無得溜),搞到我幫佢補音樂都要上佢屋企,我諗住遲啲安排佢去我琴室度教,唔想佢將來做電車男,佢出一陣街就話要返屋企。

咩而家啲小朋友要學13樣嘢咁多?養一個小朋友咪唔止400萬囉

原帖由 katherinelam825 於 10-8-12 23:48 發表

唔好話佢地, 有得選擇我都會想老師上我屋企啦

佢地個個離我屋企唔近, 仲有你知d多學生ge老師經常遲到or要我地等學一次琴"sai" 2個鐘搭車,跟住等, 跟住學, 已經無左一晝時間喇

最長我等過佢地成個鐘

好 ...

吓,咪好似睇專科醫生咁,一定係好出名老師,只有你求佢教,唔係一早就走咗啦。

其實而家好多屋苑會所都有琴室,點解唔請啲音樂老師返嚟教,又方便,學費可以平啲。

我想補充,我姪仔明年小六,但佢好似古時啲女仔咁,三步不出閨門,行兩行就話熱唔想行,返屋企就最開心,我唔想佢好似我朋友嗰外甥,成20歲人,連飯盒都要七十幾歲公公落街買俾佢食。

無錯,資歷好通常唔平,上門要計double,同埋唔係個個學生都收,因為考専業資格唔易,唔想做壞個名,同埋心理上都唔鐘意上門教。

原帖由 CrabPincers 於 10-8-13 09:40 發表

呵, 同我諗法一樣
但我吾係老師, 我係家長
我成日覺得, 係琴行(通x, 柏x)教果d 都係考完8級, 未有演奏級, 或者係無乜經驗, 無乜客仔既妹妹仔(2x歲)

而有經驗又有料既老師, 又點會肯side 時間, 黎上門教先得架.... ...

我叫得自己做長老,資歷都唔算低,不過我唔好意思講邊一年考完専業資格,唔係妳會估到我年紀,嘻嘻

我講番句公道話,我有喺妳所講其中一間琴行兼職,新請琴老師好少只有8級程度(其它樂器可能有),最少都有ATCL或者讀緊音樂系學生(不過我N年前讀時邊有時間做兼職,練琴同幫人伴奏都用哂啲時間),佢哋流動性高,加上琴行會將時間填到有咁密得咁密,去厠所+食飯可以少過30分鐘,試問邊有心機教。

一直有人問我上唔上門教,我都推咗,雖然香港交通方便,但我年紀有咁上下又怕熱,撘得車來來回回人都暈,仲邊有精神教,除非好似另一位家長講學生住喺我隔離或同一個屋苑先會考慮。我都係嗰句如果唔啱聽請原諒。

原帖由 CrabPincers 於 10-8-13 14:28 發表

呵, 呢個只係我既看法者, 可能我細細個學琴時, d 未考晒試既都去琴行教人, 所以我一直的印象都係考完8級就去琴行教人啦

甘當然就一定有其他更高程度的老師去教既, 只不過, 我自己的偏見, 就吾鍾意比仔女去琴行學 ...

妳絕對唔係偏見,只不過學琴模式改變咗,以前邊有咁多琴行,而家就梗有一間喺左近。有個歌星話學3年就考到8級,天呀 ,啲8級幾唔值錢,所以琴行先要請8級以上。

至於我年紀嗎?妳以前位老師可以生得出我囉。我係比較早考完哂啲專業試,嘻嘻   。

原帖由 wbmom 於 10-8-14 09:31 發表
音樂人長老:

想問下你意見,我準備轉琴老師,今次我想找老師上門,但怎樣才知哪個老師好呢?我的朋友介紹,有兩個老師,都係教緊佢地的仔女,兩個都贊不絕口,但價錢差成一陪,點解會噤呢?兩個小朋友考級試都考得唔錯。我可以問那兩個老 ...

多謝妳睇得起我,希望其它人都幫手俾啲意見。我個人意見 - 有時唔係問幾個問題可以知道老師好唔好,好似公司請人見30分鐘都有可能請錯人。

妳問下兩位老師可唔可以試堂先(當然唔好話俾佢哋聽二選一,有啲老師唔鐘意),從中再觀察夾唔夾妳個小朋友,但就唔好只係聽小朋友講學得開唔開心,我有個朋友仔仔鍾意而家位琴老師,係因為佢會投其所好,上堂同佢傾計多過教,明明無練過都話彈得幾好。妳可以請佢兩位教妳小朋友最後學個幾首歌(因為小朋友唔需要揾音,老師就可以教點樣彈好首歌),比較下彈出來效果先下決定。

有啲老師一上門就要收double,收得貴唔代表一定好,收得平亦唔代表唔好。不過妳都要睇下自己budget,因為長時間學要使唔少錢呢。

我有個問題想請教各位家長,先多謝大家幫忙。

我見到有家長徵求上門琴老師但無人PM佢哋,咁跟住會點,係唔學抑或退而求次上老師度學呢?

原帖由 CrabPincers 於 10-8-14 20:13 發表

佢係20幾年前60幾歲WOR, 依家, 如果還在生的話, 我估8X啦卦.............

我無學琴都2X 年啦.......................

Sorry,搞錯咗:loveliness:  ,應該係做得我阿爺。我都係2X年前考完啲試

會唔會真係揾唔到啱上門琴老師呢?我指係價錢同資歷等,咁會唔會喺屋企附近啲琴行學住先等揾到啱為止?我見到唔少徵求老師都係無人PM俾家長。

原帖由 katherinelam825 於 10-8-15 00:06 發表
隨左試堂之外, 有d人會問下個老師一d 深澳少少or 唔關鋼琴事既問題可以知個老師對音樂認識係點。真係想出題目考老師的話, 另外個thread "學琴問題" 有好多, (我認真架 )

...

拜託 ,唔好誤人子弟喎,好易會走火入魔。

啊,所以有家長問我點樣揀上門琴老師,我都奇怪有咁多俾佢揀咩!啲家長唔識咪好容易俾呢啲揾食老師呃囉,就算試一堂唔揾佢,都要俾嗰堂錢同埋買書錢,每個月十幾個試堂都唔錯喎(我見到有個老師全香港都肯去,原來諗住賺試堂錢都夠),我真係蠢,呢啲揾食招都唔識。

睇嚟我都要搞個工作坊,教啲家長點樣唔會俾人呃,唔好好似嗰位旅遊界阿珍,令行業蒙羞

原帖由 katherinelam825 於 10-8-16 12:50 發表

個老師幾大?? 好似我咁我會特別扮老d, 老土d, 對住佢地我會幾care 我既behavior

因為d人望我個樣加埋便服佢會覺得我form 6-7, 睇細我6-8年 。上年同今年都仲有人覺得我唔夠18歲, 希望出年可以有18-20歲啦:q ...

妳就好啦,恨都恨唔到可以俾人話咁後生。

我個人睇法,小朋友最緊要個老師唔好迫佢練琴。家長就想揾啲守時有交帶,唔好教一陣就唔教。我見過琴行有個學小提琴家長喺度嘈,話個老師幫佢個仔報考試後無做,又唔話佢知要自己揾伴奏考試,家長最怕係呢啲。

原帖由 ling2003 於 10-8-16 16:08 發表
各位教琴老師,我打算比小囡學琴,但家中沒有琴,要到琴行租琴練習,想問問你們如果初學每個月要練習多少小時?因為除了budget問題外,還要安排人手帶小囡去琴行練習呀. ...

琴行通常以30分鐘為一節,可以買練琴咭有折扣。如果屋苑會所有琴房仲好,平啲又乾淨啲,我間琴行只係早上有人清潔間房,如果你晚上練可以想像間房會點樣
我啲學生同家長和妳情形一樣,一星期最多只spare到30分鐘練琴,有紅色假至可以一星期兩次,而家啲小朋友好多嘢學,我哋做老師都好體諒,唔使担心。

初學小朋友喺琴房練30分鐘己經夠,因為技巧同樂理練習無琴都可以做,最重要練琴用方法啱就可以省時又彈得好,我諗嗰位家長情形可能係咁。

我N年前學琴時,屋企無錢買琴,同埋嗰時喺琴行學,租琴練都唔平,所以練得少又無名師指導,最後我喺音樂系都可以第一名畢業,我同期好多係喺香兒由細學音樂,跟啲出名老師,有啲一早知自己Perfect pitch,我就入到去先發覺自己有。所以我個人意見,唔係練幾多時間問題,有無擺個心去彈琴先重要,如果我講錯咗請多多包涵。

原帖由 miss321 於 10-8-17 18:14 發表
初學30分鐘都可以接受, 但我指有些學生唔係初學都係30分鐘練習。長老,我地舊陣時學琴點同而家D細路...我地細個冇野玩,凈係學琴同練琴,而家D學生心散好多。認真練習每天15分鐘都好過谷埋一天練30分鐘。

...

Sorry, 誤會咗妳意思,請原諒。

我剛好有個學生同問問題嗰位家長情況一樣,所以想同佢分享吓。我學生屋企無琴,家長返工時間長又無請工人姐姐,練琴要去會所,但要有大人陪同,佢哋要嗰日唔使開OT會所又未關門先可以練。有一星期父母兩個都病,帶唔到小朋友去練,佢阿媽一見到我即刻say sorry,小朋友自己都唔開心,我見到佢兩母女黑眼圈,我對佢哋付出好佩服,我希望嗰位家長唔好氣餒呀,同囡囡一齊努力。
‹ 上一主題|下一主題