用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 個女算係資優嗎?
go

個女算係資優嗎? [複製鏈接]

我都經歷過你而家呢種患得患失、唔上唔落嘅心情,睇到自己個小朋友係有啲"跑左出嚟",但又唔敢搵身邊人講太多,廢事俾人話唔知醜,攪到自忐忐忑忑咁...

其實真係唔使太在意係咪 GIFTED 傢,知道佢係 GIFTED、佢又未必受你谷,大多數 GIFTED 都有自己一套、有佢自己一條路去發展,又,知道佢唔係 GIFTED、難道可以放棄唔使教?

你可以留意佢多d,同佢傾多d,睇下佢興趣在於邊方面,我女現兩歲八個月,早兩個多月前經政府評估中心test到佢達四歲以上能力,期間醫生提起我可以俾佢學習一啲有挑戰性講技巧修練嘅活動, 如音樂等,咁啱呀女自兩歲起就提出話要學琴,最近終於搵到合適老師,佢亦都學得好專注、好用心...

唔好限制左只單向地做文字傳授,文字就如圖畫,佢哋多多都記得,提議你幫助個女將能力推得廣d...
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

原帖由 chowhui97 於 10-8-16 11:35 發表
呢排發現個女好似有啲問題, 佢開始學畫有意義的畫, 教佢畫happy face , 即二點加一條曲線, 唔知點解佢成日like畫 : (, 成日都要畫 not happy, 唔開心.. mouth:" /> ...

如果你認為呀女畫的圖案是有意思的,
為何不直接問他所為何事呢?
§ 吾家三寶 §

或者媽媽你先唔好太緊張, 雖則有說童畫可以睇到小朋友內心世界, 但又唔好對佢地嘅表現太敏感, 相信個女開心 / 唔開心, 唔係只靠少少畫作去睇, 而係從日常相處、觀其言行而知之。

我反而咁睇, 你畫個 HAPPY FACE, 佢畫番個傷心樣去回應你, 唔一定代表佢唔開心, 可能只係簡簡單單話你知: "我識畫個相反意思出嚟。"

有段時間我女都有同我講佢唔開心, 我同佢傾問點佢點解, 佢先話我聽, 擔心我唔再錫佢。小朋友嘅唔開心可以好簡單, 就算係所謂 GIFTED CHILD 都一樣, 可能佢地D "唔開心" 會比同年小朋友諗得遠左DD咁多, 但唔會因為佢係 GIFTED 而變成冇原因地唔開心。

原帖由 chowhui97 於 10-8-16 16:46 發表

我又唔知係咪有意思喎.. 咁人地通常話畫會睇到小朋友的內心世界呀...  

我有問佢呀, 佢又無同我講點解喎. 咁我叫佢畫開心, 佢又話唔開心, 唔開心喎, 又指住自己畫的面話not happy, 有時又做埋not happy ...
§ 吾家三寶 §

如果你女係工人湊嘅, 又真係好難叫工人攪d乜...
既然佢可以坐得咁定, 不如你試吓係屋企預備一d task 俾佢做, 所謂 task, 唔係要佢讀書寫字做習作, 而係放定一set set 如穿木珠, puzzle, 廚房玩具, 穿繩game... 等俾佢做; 再唔係你放心既可以叫姐姐帶佢落公園跑下跳下, 又得~

原帖由 chowhui97 於 10-8-16 22:55 發表

我其實係怕佢係屋企悶, 得姐姐同佢, 我成日係眼仔度睇, 都見佢自己睇書書, 重可以睇好耐, 可能係成半個鐘, 好多時又係自己玩!  姐姐又要做屋企嘢, 又要煮飯, 又想要自己時間, 我估一日都係陪佢一二個鐘玩咋... :si ...
§ 吾家三寶 §

原帖由 ngmyan 於 10-8-26 13:49 發表
Can you introduce your music teacher to me as I want to find someone to teacher my daughter music too; she is of the same age as your daughter; my girl loves music a lot. Thanks

老師係沙田區的, 唔知地區上啱唔啱你, anyway 已pm左老師 info 俾你~
§ 吾家三寶 §

‹ 上一主題|下一主題