用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sampapa
go

SMCESPS -P2 2010~11 [複製鏈接]

原帖由 fion88 於 10-8-29 23:59 發表
Maths & you 2A + final revision + workbook, 21st century modern maths workbook 2A 三本都有....我諗你要再買la!

原帖由 sampapa 於 10-8-30 22:20 發表
All summer assigment completed, it will hand on Sep07~08.
All P2 books on hand? how many shorted. 2 book shorted on my list.
Books will be arrived on Mid-Sep.
Are U received school bus call for confo ...

2本咁少? 囡囡欠11本.
囡囡放假放到個心散晒啦

明天要唔要交錢?
您地明天係唔係自己帶返學?

原帖由 CandyBB 於 10-8-31 09:36 發表
明天要唔要交錢?
您地明天係唔係自己帶返學?

明天要帶$250.

係. 你呢?

Hi candybb,

我路過搭訕~
九因歌 - 9X 是不用背的, 只要明白方法便可

9 X 1 =   9
9 X 2 = 18
9 X 3 = 27
9 X 4 = 36
9 X 5 = 45
9 X 6 = 54
9 X 7 = 63
9 X 8 = 72
9 X 9 = 81

你打直睇個答案,
10位部份係順序 0-8,
個位部份係倒序 9-1

get it ??

原帖由 CandyBB 於 10-8-19 16:42 發表
幾年前好似SONY出左隻"九因歌"歌仔CD, 我家姐COPY左一隻比我, 我叫呀仔一日聽少少, 已經背曬, 不過7,8, 9唔係好熟, 同俚佢用中文背.
您可以search下e+仲有冇得買lee隻cd.

...

mmak,
lee度都比您揾到,
明白, thanks!

原帖由 mmak 於 10-9-2 10:42 發表
Hi candybb,

我路過搭訕~
九因歌 - 9X 是不用背的, 只要明白方法便可

9 X 1 =   9
9 X 2 = 18
9 X 3 = 27
9 X 4 = 36
9 X 5 = 45
9 X 6 = 54
9 X 7 = 63
9 X 8 = 72
9 X 9 = 81

你打直睇個答案,
10位部份係順序  ...

我就教囡囡覆數時, 記得 個位 + 十位= 9

Hi candybb,

我有個街坊個囡係你地學校讀, 我悶悶地諗住入嚟搵佢傾吓計??
不過, 佢成日唔上網, 我次次都摸門釘.

BTW, times table 如果真係背唔到, 可以試吓俾佢抄, 我囡讀Enopi maths D workbook 嘅題目內容都係先順序, 然後倒序...
阿囡背唔熟, 功課錯完一次又一次, 要重做, 做得2-3次自然會記得到.
我囡已經做除數, 乘數D workbook 已送晒俾人...
但我遲吓會叫MISS 再俾返D 乘數練習,  俾佢溫返...到時再分享

原帖由 CandyBB 於 10-9-2 14:15 發表
mmak,
lee度都比您揾到,
明白, thanks!

In my case, I also miss 11 books. Up to now ...still 11. I have called the book store, they said they have delivered the outstanding items to school already on 3 Sep. Does any one of you still have outstanding books?
原帖由 Web 於 10-8-30 22:27 發表

2本咁少? 囡囡欠11本.
囡囡放假放到個心散晒啦

原帖由 hommy 於 10-9-8 08:25 發表
In my case, I also miss 11 books. Up to now ...still 11. I have called the book store, they said they have delivered the outstanding items to school already on 3 Sep. Does any one of you still have ou ...

昨天收到6本, 你呢?

你地有無收到有關uniform team 的e-notice? 我收唔到, 但見latest circulars 有該通告(P10007R)喎.

回覆 29# hommy 的文章

本來同你一樣欠11本,星期一收到5本,所以還欠6本。但最重要的中文二上一都未有,於是打電話去齡記問,佢話未有貨,我問幾時有?佢都答唔到我,仲話如果你趕住用就自己先在其他書局買,當收到佢地的書時再去門市退錢。於是我就四處找尋,免得個仔上堂無書用。昨晚收到齡記電話問我仲欠幾多本?我問佢仲要等幾耐先有,答案又是唔知。總之一句講晒"你急佢唔急"!

原帖由 H媽 於 10-9-8 21:21 發表
本來同你一樣欠11本,星期一收到5本,所以還欠6本。但最重要的中文二上一都未有,於是打電話去齡記問,佢話未有貨,我問幾時有?佢都答唔到我,仲話如果你趕住用就自己先在其他書局買,當收到佢地的書時再去門市退錢。於是我就四處找 ...

全班都無都好d, 最煩係大部人地有

You are right, in my case, I did not receive any outstanding!! I am worry when there is chinese dictation
原帖由 Web 於 10-9-8 22:08 發表

全班都無都好d, 最煩係大部人地有

呀仔話中文書二上一終於派左la, 應該所有小朋友都有齊中文書, 我仲欠4本未有, 不過都係book2,3 遲d 派都ok, 最緊要係中文書, e+安心d , 大家check 下.

原帖由 hommy 於 10-9-9 00:08 發表
You are right, in my case, I did not receive any outstanding!! I am worry when there is chinese dictation  

阿囡尚欠maths 2C, 2D, & 2C workbook未有
今年訂書好似頗麻煩, 仲有, d miss好似唔知小朋友有無書咁, 一味叫佢地帶書, 最離譜係maths, 阿囡叫我揾本黃色嘅2a俾佢, 原來係學校free嘅未派, 揾到我呢 攪到以為係阿媽未買書咁款

原帖由 CandyBB 於 10-9-9 16:18 發表
呀仔話中文書二上一終於派左la, 應該所有小朋友都有齊中文書, 我仲欠4本未有, 不過都係book2,3 遲d 派都ok, 最緊要係中文書, e+安心d , 大家check 下.

Kristy話中文默書係全課(1)背默喎, 但又唔見寫低嘅?anyway, 我由得佢背

原帖由 fion88 於 10-9-11 19:20 發表
阿囡尚欠maths 2C, 2D, & 2C workbook未有
今年訂書好似頗麻煩, 仲有, d miss好似唔知小朋友有無書咁, 一味叫佢地帶書, 最離譜係maths, 阿囡叫我揾本黃色嘅2a俾佢, 原來係學校free嘅未派, 揾到我呢 攪到以為係 ...

Hi Fion,

the Math 2a book was given before the summer holidays.  the students had to do Ch1-5, 9 & 11 during the summer holidays.
她與他是我的驕傲 :-D

ftsang,
但係....miss叫佢帶嘅時候, 仍未派番呢, 所以咪揾餐c囉!
原帖由 ftsang 於 10-9-20 09:41 發表

Hi Fion,

the Math 2a book was given before the summer holidays.  the students had to do Ch1-5, 9 & 11 during the summer holidays.

有無人知, 幾時有quiz呢?

Maths will be quized on Oct and Nov.Details can be found in the e-notice-- curriculum.

原帖由 fion88 於 10-9-26 22:53 發表
有無人知, 幾時有quiz呢?
‹ 上一主題|下一主題