用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 興趣狹窄
go

興趣狹窄 [複製鏈接]

利用佢現有的興趣引出新的學習。

For my case, 我仔鐘意玩"poo 吱吱"(tickle),吱完幾次之後,當佢望住我期待再吱時,我就拿起d圖咭問佢係乜野黎。10張之後又再吱過,如是者,1-2星期後就可說出圖咭一些內容。

其實叫佢坐定定聽我說一些新圖咭都吾得,唯有一步一步引導。

可吾可以從95%遊戲+5%學習開始呢? for my case, 我覺得當佢認為我係佢的玩伴就容易入手。當初係吱10吓先讀一張咭,仲要係我自問自答,當佢知道model answer 係乜,就答得好快,懶醒咁。而全程我就好似一個大細路/傻婆咁卡卡笑,表情多多,佢覺得我好玩就自然鐘意我....其實係投其所好...好似追女仔咁....個concept似floortime。

原帖由 owl_2046 於 10-8-18 10:05 發表
我都試過, 但佢寧願唔玩都唔要學...........
重有冇方法呢, 咁攪落去我真係唔知佢將來會點

Bingo, that's what i mean.

樓主要留意,一定要有耐性,這不要一朝一夕的改變。要教的東西/訓練要重覆很多遍,就算佢不做你都要自己做,要好enjoy/開心咁做。如果佢不理你,就要走在佢面前大聲講,誇張做。睇得多聽得多佢就會知你攬乜東東啦....

要提一下,這個"傻婆"樣只在training or play time時用。平時乖時用都得,不過有時小朋友刻意/再次不服從,我認為也要有嚴肅的一面,同時也訓練佢看懂媽媽的不同表達方式。漸漸地,佢地會明白什麼行為是會被接受的。

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-8-20 07:48 發表
http://www.youtube.com/watch?v=TtVuKWVhRCA&feature=related

這是一個做成功「婆」的方法,
真的可以幫到佢,又可以幫到自己。
‹ 上一主題|下一主題