用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 邊度畫畫好?
go

邊度畫畫好? [複製鏈接]

想找一個有系統, 教技巧的畫畫老師. 我女學過幾間都係上堂畫倒, 但在家畫唔番. 所以想找一個專業d的老師. 有無介紹? thx
   0    0    0    0

醒目開學勳章

其實我的小朋友也有這樣的情況

原帖由 do-re-me 於 10-8-17 04:05 發表
想找一個有系統, 教技巧的畫畫老師. 我女學過幾間都係上堂畫倒, 但在家畫唔番. 所以想找一個專業d的老師. 有無介紹? thx

唔單只畫畫,學校教d字都讀唔翻,我都想連學校都轉埋。

原帖由 do-re-me 於 10-8-17 04:05 發表

旺角有間畫室我囡囡學緊,堂上都有教畫畫技考架,顏色方面教咗D好專業的用色同配色技考,好似叫三原色同三間色。老師會一個個睇吓小朋友的才能,比佢哋自由發揮,再教佢哋。我都有同囡囡一齊上堂,佢有佢畫,我有我畫,畫到我都有D上癮。最好係無代筆(因為我係現場睇到)

簽名被屏蔽

原帖由 stumum 於 10-9-26 05:42 發表
邊區呀?

九龍城

請問香港中西區有冇介紹呀?

醒目開學勳章

之前我都有咁既情況,收到我pm既媽咪應該有睇過我囡囡之前畫果d畫.....之後跟老師學左三個月到就成功畫到

邊度畫畫好

Dear joeylin1017
Congrulations. Your daughter draws so attractive.
Many thx for your information.
Would you mind give your comment to me? One by one to teach or teach 2 children? which one would be better?
Thx a million.

醒目開學勳章

原帖由 sophiacck 於 10-10-21 12:10 發表
Congrulations. Your daughter draws so attractive.
Many thx for your information.
Would you mind give your comment to me? One by one to teach or teach 2 children? which one would be be ...

其實....最好就係多幾個小朋友上堂!
最初得我大囡上架喳(因為怕佢VA呈分試拉低全級名次)
但係大囡自己一個上堂,又怕怕醜醜...淨係識得笑
因為個MISS講野都幾好笑,但係細囡就係側邊好羨慕咁望住,後來問左老師,老師話可以比佢地一齊上堂, 咁兩個一齊學會有D競爭既心...會比心機D努力D!個氣氛仲好左好多!
你都睇到我個囡第一堂畫果幅畫架啦!
好似第2定第3堂我先比埋細囡一齊學
最後到而家...細囡個同學仔又一齊學(3個一齊上平好多丫嘛!)同埋又可以等佢地畫完一齊同另一個媽咪傾下功課學校丫果D! 我就覺得幾個一齊上會好D!

醒目開學勳章

原帖由 sophiacck 於 10-10-22 00:39 發表
Many thx for your comment.
Much appreciated with your help.
Regards,
Sophia

唔洗咁講 ,其實有好多都係老師講比我知,有D就係我自己發現既野,我自己就覺得囡囡跟佢學畫畫,最大既好處就係耐性好左好多,一堂上成兩個鐘wo,本來兩個囡畫到一個鐘就已經開始覺得好累,但係上上下,兩個鐘.一個break都唔洗放,仲話想再畫 所以而家轉左星期六學!

原帖由 joeylin1017 於 10-10-25 02:11 發表

唔洗咁講 ,其實有好多都係老師講比我知,有D就係我自己發現既野,我自己就覺得囡囡跟佢學畫畫,最大既好處就係耐性好左好多,一堂上成兩個鐘wo,本來兩個囡畫到一個鐘就已經開始覺得好累,但係上上下,兩個鐘.一個break都 ...

Hi Joeylin,

Can you PM me the class information for me as well?  However, I am a bit confused.  Is your daughter's class privat tuitor or the class is conducted in an institute?

I don't like painting class that ask students to follow a model to paint.  So sounds like the class that your daughter is attending is good at training them to think and paint.

Thanks.

醒目開學勳章

回曬你地啦! 不過我兩個囡跟緊個老師淨係上門教架喳!冇咩CENTER,唔知道你地岩唔岩啦!不過你地睇到我囡囡第一堂畫果幅同之考再畫果個APPLE真係差得遠吧 其實我好開心架,終於可以比呀囡學到畫畫既技巧,其實我報過好幾間, 有D就係直頭老師幫手畫,有D就係老師叫小朋友抄畫,即係其實我覺得細個抄畫係冇問題, 但係我上完而家個老師堂,我先明白, 其實可以唔洗由抄畫開始(好多人包括我自己都覺得細個畫畫應該係抄畫開始吧), 但係我囡囡 而家小三, 根本係連直線都畫得唔好,係出面上完畫班返黎, 比左一張根本一睇就知唔係佢手筆既畫我睇 真係方死我唔知道係老師幫手咁, 之後有一間畫室我本來好期待上,因為要排成年先有位比我囡囡上, 係邊間唔講啦,有比小朋友學畫畫既媽咪應該知道  呢間係就係冇落手幫我囡畫,但係....我完全唔覺得佢有學到D咩技巧....所以後來都停左...
另外等我簡單講下,我而家囡囡學畫既程況啦!
一堂兩個鐘(不過我之前簡果日個老師教完我果班之後冇BOOKING,所以OVERTIME成兩個鐘一路教仲冇收多我錢)
首先每一次上堂,老師都要同佢地做一些訓練練習,係訓練手部肌肉,同埋好機本既訓練 不過至於係點訓練我就係度賣個關子先,因為呢D算係老師既秘密武器!?(由為我囡囡係出面學畫畫未試過有呢D訓練)或姐你地會好其怪,點解畫畫都要上成兩個鐘,我開頭都係咁講,但係上完呢個老師堂先發覺 真係唔夠囉
因為做完訓練,仲要起草稿.....我記得我第1堂老師教APPLE果時...老師仲話比我大囡激死...係咁畫個心型APPLE比佢
其實我諗我囡囡學緊既都算係素描!?我都唔清楚,我都有問過老師點解要畫APPLE,老師就話,要比佢地學D簡單野之後先到難既野,但係唔係因為由淺入深,而係比小朋友對畫畫慢慢有返自信心,之後就會愈黎愈有心機畫,做得更好.... 果時聽到我頭都大,唔係咁明白...而家就明白曬
其實各位PM我想拎老師既資料
不如我係度放個WEBSITE比你地睇啦
http://picasaweb.google.com.hk/101169640475300112482
如果想睇我囡囡畫既APPLE對比....
就PM我啦 ...如果你地上完個網址就會發現得一兩張我囡囡既相...因為囡囡唔係咁鐘意影相 所以唔放出黎啦

醒目開學勳章

岩岩帶完兩個囡去哈佬喂^^ 哄返兩位小妁主上床訓!
回曬你地, 不過我仲想分享多少少野....
其實我最開心係老師教佢地畫梵谷既線....不過聽日先再為各位補上資料 聽日仲要神咁早起身叫醒囡囡返學整早餐送佢地上校車!

Kindly PM me as well.  Many thanks

原帖由 joeylin1017 於 10-11-1 01:29 發表
岩岩帶完兩個囡去哈佬喂^^ 哄返兩位小妁主上床訓!
回曬你地, 不過我仲想分享多少少野....
其實我最開心係老師教佢地畫梵谷既線....不過聽日先再為各位補上資料 聽日仲要神咁早起身叫醒囡囡返學整早餐送佢地上校車 ...

醒目開學勳章

真係好眼訓....永遠都覺得星期一係最累......
琴晚應成過大家補上資料....我記得係梵谷既邊張畫了!

梵谷的星夜

哈哈!至於我話老師教畫梵谷既線....到低係咩!
我影左囡囡既作品同你地分享^^唔好笑我囡囡
因為我囡本身畫畫真係冇天份...佢可以畫到咁我真係好開心

係咪好奇怪點解隻牛會變左橙藍色呢?
哈哈,因為老師教緊色彩學....呢個好似叫做對色
本來老師話呢D線應該係上曬三個月機本技巧堂先會教囡囡學,不過佢話要睇返學生做唔做到,有耐性, 專注力集中,線條穩定....先會教...老師咁樣講完,我兩位小公主好似開心都飄左上天咁 分享住咁多先! 下次再上堂先再睇下分唔分享到作品比你地睇!

有間畫室現於九龍和香港的中心合作開辦畫班, 老師是設計專業人材呀!

醒目開學勳章

原帖由 hellosunb 於 10-11-3 09:26 發表
有間畫室現於九龍和香港的中心合作開辦畫班, 老師是設計專業人材呀!

我果位老師都是從事設計,以及教育呢^^

醒目開學勳章

原帖由 sin_928 於 10-11-4 23:26 發表
Hi joeylin,
你小朋友畫畫的確好好,可否介紹這位老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115給我認識和收學費? many many thank you.

quote]原帖由 joeylin1017 於 10-10-28 16:25 ...

:funny: 嘻,如果比我兩個小公主睇到你咁樣讚佢一定好開心姐,不過你有冇睇過我囡囡第一幅apple?那時后囡囡仲未識得畫,又冇技巧....而家睇住佢地不停咁進步...真係好開心
老師本相薄其實有幾張都係我囡囡....不過冇出樣
兩位小公主怕羞:lover:
http://picasaweb.google.com.hk/101169640475300112482

老師收費多人就平好多,佢一堂咁計,兩個鐘一堂,
其實我就覺得個價錢幾平,話曬都係上門
不過重點都係囡囡上得開心,又學到野姐,我組埋細囡個同學仔岩岩好三個,不過我住老師果頭可以免車費^^

‹ 上一主題|下一主題