用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小學視藝呈分試
go

小學視藝呈分試 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小學視藝呈分試,
如果小朋友本來畫畫的技巧不好
大家打算怎樣讓小朋友合格?
我十分擔心囡囡會不合格...
即使她在中英數成績很好,可是視藝不合格,我怕影響會很大

上年大考,我囡囡因為pe和音樂不合格,所以拉低曬平均分
黎緊小五了!畫班也幫她報了很多卻沒有什麼進展!!
   0    0    0    0

我好明白妳心情,我姪仔小5,音樂科最差,呈分試又要計分,我阿哥揾我幫佢補,仲特登請假陪埋一齊練,斟茶遞水阿四都做埋。下一年姪仔小六我唔使阿哥出聲自動同佢補,可憐天下父母心,大家幫下手啦

醒目開學勳章

唉....無音樂天份...要學曬d樂理..
真係好有難道
我喊曬救命

更加唔洗講pe... 想補都冇得補
大囡天生無乜運動細胞..

有冇今年升小六既媽咪
可以話我知你地仔仔囡囡岩岩果年視藝個考試題目係咩,可以分享下!

我見到姪仔視藝科交咗個威尼斯人面具,我話吓,香港都無咁多音樂視藝發展渠道,有無需要個個小朋友都做藝術家?

醒目開學勳章

威尼斯人面具係小五交的嗎 ?

我囡學校呈分嘅視藝作品小朋友要喺堂上完成,我係冇機會睇到佢畫成點架。

可以帶返屋企就係唔計分。

除咗威尼斯人面具,我記得有莫奈嘅畫。

醒目開學勳章

但係聽人講好多人都拎返屋企做
莫奈既畫,係堂上完成的話是用什麼顏料?
謝謝幫忙

係喎,我姪仔個威尼斯人面具都係預先做好拎番學校,唔同學校係咪有唔同規定呢?

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 10-8-18 23:42 發表
係喎,我姪仔個威尼斯人面具都係預先做好拎番學校,唔同學校係咪有唔同規定呢?

係唔係根本學校係隻眼開隻眼閉?
而家D小學完全都唔同我地舊時,樣樣都話要叻, 又藝術家,又音樂家,又運動健將,仲要十項全能,中英數樣樣要精....

真係... 搵著我地家長黎攪....

藝術出路太少了,當興趣可以,要佢地以後做藝術家就免了...

樣樣都學哂,每樣幾百蚊,加埋每月幾千,養一個小朋友點只四百萬,尤其有啲家庭不只一個小朋友,阿哥或家姐學唔可以細佬妹無得學,妳話啲家長負擔幾重,希望啲高官體諒下,將課外活動揀幾樣出嚟可以報稅減免仲好  。

回覆 1# 音樂人長老 的文章

支持...讚成

唔係所有視藝都計落呈分,老師通常會話俾小朋友知邊一份係呈分嘅作品,叫佢哋俾多 d 心機。

每年嘅視藝課程都唔相同。

莫奈 (或名畫家) 嘅畫係用廣告彩。

各位;
我囡也是沒有天份和興趣畫畫,升小4仍是畫緊火柴人,(仲唔arm比例),呈分試是否校內成績呈分,而不是一畫定生死呀? 我也是正為她找畫畫班呢!
升中呈分試好像只需視藝和音樂,體育是不需呈分的!?

醒目開學勳章

-
每個月幾千冇問題,
但係問題係囡囡根本都學唔到野,
試左好多間畫室都得失望
個女完全畫唔到野,

一會兒四點有個老師上來試堂教畫,
希望囡囡可以學到野啦

係咪一畫定生死? 如果中英數常都淨係計考試分,點解視藝唔係呢?

原帖由 mayc 於 10-8-19 15:19 發表
各位;
我囡也是沒有天份和興趣畫畫,升小4仍是畫緊火柴人,(仲唔arm比例),呈分試是否校內成績呈分,而不是一畫定生死呀? 我也是正為她找畫畫班呢!
升中呈分試好像只需視藝和音樂,體育是不需呈分的!? ...

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 10-8-19 16:01 發表
係咪一畫定生死? 如果中英數常都淨係計考試分,點解視藝唔係呢?

唉,呢d野真係拜教育局所賜
邊有得解

原帖由 mayc 於 10-8-19 15:19 發表
各位;
升中呈分試好像只需視藝和音樂,體育是不需呈分的!? ...

我阿哥為我姪仔check咗,視藝x4,音樂x2,體育唔計。唔知係咪怕平機會話傷殘歧視,所以唔計體育 ,我只係估下,可能估錯。

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 10-8-19 23:27 發表

我阿哥為我姪仔check咗,視藝x4,音樂x2,體育唔計。唔知係咪怕平機會話傷殘歧視,所以唔計體育 ,我只係估下,可能估錯。

哇,x4點攪好,我昨日下午剛剛試了一個上門的畫畫老師,個人覺得唔錯,最緊要可以睇返住小朋友畫,個老師又帶糖上黎請囡囡食:)技巧果d畫得唔錯,聽人講呈分試係畫素描,個老師教得唔錯wor,d技巧都教得幾好,下個星期再上堂睇下囡囡會唔會再進步,

係呢,各位媽媽會唔會有搵老師上門教畫畫呢?

我睇番之前post,有家長話佢間學校視藝 x 3喎。有個解決方法,轉去一條龍中學小學,唔知行唔行得通呢?
‹ 上一主題|下一主題