用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 冠忠校車非常離譜
樓主: kelvinannie
go

冠忠校車非常離譜 [複製鏈接]

原帖由 Little_cy 於 10-8-24 12:01 AM 發表
好呀好呀..... hahhahaa

haha .. 係呀 !
我地又多個新鄰居啦 ..

hi ttyy,

Agreed with you that I also don't understand that why the distance is close to school , but need more time ???? And , double the fee as before ???

chmanpong

醒目開學勳章

我同另一個家長講開至話如果有4個小朋友加埋(4000元)可以坐的士,搵個大人帶,4000元都唔駛,一日來回大約150元(而且如果長時間都要用可以 call 有折的士又唔駛咁貴 tim),返20日學都係3000元,有時放左假都唔夠20日返學. 等校車個時問下都好.

醒目開學勳章

諗住叫有工人個D帶咋
原帖由 曲曲 於 10-8-30 18:40 發表
其實我都有諗過呢個問題, 我柴灣區$990/月
call 有折的士都可能唔使咁貴
不過要搵個大人出出入入咁帶就比較麻煩

曲曲,

請問你知唔知如果係小西灣, 要幾點上校車呀 ?

謝謝 !

原帖由 曲曲 於 10-8-30 21:42 發表
2010-2011年度校車申請表
3. 校車收費以全學年十個月平均計算。。。

但我收到的信
5. 全年繳交車費十個半月。。。

校車公司這樣很不合理,變相加價 ...

醒目開學勳章

大約係650-700
原帖由 mimi1102 於 10-8-31 08:59 發表
曲曲,

請問你知唔知如果係小西灣, 要幾點上校車呀 ?

謝謝 !

醒目開學勳章

我都覺好離譜,我想試下自己組條線搵保母車 tim, 收10個半月真係...... 重要7月都只係返一兩日學.真係要同學校反應下,7月返個一兩日學要比成千車費,好過份!!!!!! 一年比成萬校車費真係......
原帖由 曲曲 於 10-8-30 21:42 發表
2010-2011年度校車申請表
3. 校車收費以全學年十個月平均計算。。。

但我收到的信
5. 全年繳交車費十個半月。。。

校車公司這樣很不合理,變相加價 ...

回覆 46# 曲曲 的文章

曲曲, 你心水好清呀, 我剛打左去問, 佢地話只係印錯, 係比10個月啊(9-6月), 我問佢會唔會再出通告知會家長, 佢話要再check wor!!!  佢地真求其, 真呃

醒目開學勳章

真係唔知係米,有咩理由印錯??!!!又唔見佢印錯收9個月,同埋印錯就要盡快出通知通知家長啦,如果佢印錯收小左一定即做野,重要 check??!!
原帖由 MiuMiu2004 於 10-8-31 15:29 發表
曲曲, 你心水好清呀, 我剛打左去問, 佢地話只係印錯, 係比10個月啊(9-6月), 我問佢會唔會再出通告知會家長, 佢話要再check wor!!!  佢地真求其, 真呃 ...

原帖由 polarbb 於 10-8-30 20:17 發表
諗住叫有工人個D帶咋

我都係改由工人帶返學, 我住個到今次加到850蚊, 我駛咩搭佢, 一加就加320蚊, 我d人工都冇加咁多.

頭先校車公司打黎話要改落車地點 .. 唉!
激死

諗左好多好多點解咁貴同咁早,終於比我諗通左.............

點解咁貴------大嶼山出黎及返去油錢和青嶼公路好貴.

點解咁早------司機可能要趕住返去大嶼山揸巴士.
無知是福

醒目開學勳章

落車地點一早改左啦,佢地成日都唔講,我6月個時已經 post 過話學校早會時同學生講改左上落車地點,不過佢地一路冇出通告講過,但對外又講校內上落車,同學生就講改地點,家長打返去問佢地都講改左地點,唉,一改佢地就知一定好多人嘈,個日開會一定已經嘈左,比咁貴重要自己行返去,好天冇所謂(都唔係咁想),落雨就煩,一定濕哂. 真係好反感!!!!!
原帖由 happymama_jkc 於 10-8-31 17:30 發表
頭先校車公司打黎話要改落車地點 .. 唉!
激死

?咁都有?相信唔少家長肯比貴車費的原因之一都係希望小朋友可以在校內上落車。聽朝一定要囑阿囡留意落車地點及時間。

醒目開學勳章

這幾天封路,所以我覺得這幾天的上落車地點都未係最終上落車地點.就算佢地聽日學校門口上落我相信解封後都未必會學校門口上落,希望學校出通告講明啦,真係個個講的都唔同.
原帖由 ttyy 於 10-8-31 21:24 發表
?咁都有?相信唔少家長肯比貴車費的原因之一都係希望小朋友可以在校內上落車。聽朝一定要囑阿囡留意落車地點及時間。

原帖由 polarbb 於 10-8-31 21:50 發表
這幾天封路,所以我覺得這幾天的上落車地點都未係最終上落車地點.就算佢地聽日學校門口上落我相信解封後都未必會學校門口上落,希望學校出通告講明啦,真係個個講的都唔同.
...

其實今日帶囡囡返學時,都見到有校車駛入校內下車.但由於校內的地方不大,見到啲司機要轉彎時,都頗麻煩.依我所見,每次停一架車已經好ok了!
其實就算在校門口下車,再步行入學校都是幾步路,應該不會濕身的(如下雨時).相對以前舊校就真的行很遠路了.地理因素無得好講!
總之一句講晒,學校要努力想出解決方法,我個人看法,真是一大難題.真係要俾啲時間,讓校長和老師再細想.只記望最近不要下雨就感恩了!

醒目開學勳章

可以校門上落已經好好,我冇諗過可以入到學校上落,我之前都去過新校舍睇,我老公都話學校冇可能有咁大地方比咁多校車入到去,我唔介意門口落,只要唔好聖母堂落就OK
原帖由 vanyau 於 10-9-1 17:48 發表

其實今日帶囡囡返學時,都見到有校車駛入校內下車.但由於校內的地方不大,見到啲司機要轉彎時,都頗麻煩.依我所見,每次停一架車已經好ok了!
其實就算在校門口下車,再步行入學校都是幾步路,應該不會濕身的(如下雨時).相對以 ...
‹ 上一主題|下一主題