教育王國

標題: 什麼類型既小朋友適合讀民生幼稚園﹖ [打印本頁]

作者: rei    時間: 10-8-19 01:04     標題: 什麼類型既小朋友適合讀民生幼稚園﹖

轉貼網上留言:
-------------------
有朋友的女兒在民生讀了三個學期就轉校了。因為他的女兒非常好動及有性格,所以開學之後就經常被老師要求見家長...令朋友覺得老師在告訴他的女兒並不適合讀此校,結果朋友有感民生不合適其女兒而轉校。
聽到這件事,就知道民生是要選擇合適的小朋友去讀,就算收了都不會想辦法去改變小朋友,就只覺得他們不適合。所以要讀民生的小朋友一定要比較坐得定及聽話才好選擇,就算堅決不轉校,亦很大機會不能升讀小學。
我係網上睇到呢段留言,大家有咩comment?
因為我個女都係非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積,民生係咪唔適合佢﹖...唉.....

另外,順帶一問...我係網上論壇見好多民生F.5畢業生都話民幼, 民小都好,但民中個校長超級差,又講到民中近年每下愈況,不是BAND 1學校,大家有咩comment?

THANK YOU.
作者: conniew117    時間: 10-8-19 14:29

我個女都係非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積. 我諗同你個小朋友差唔多...

佢今年會入讀民幼K1, 剛剛上兩個星期就上完個適應班. 我個女之前都有上nursery, 我俾佢上適應班既原因, 希望佢第一可以早一點接受新學校同新環境. 第二就係我想小朋友學校一個人去坐校車.

經過左兩個星期, 我覺得老師都唔係咁無耐性, 因為我同女返黎會同我地講, 老師叫佢坐定定, 要乖, 又話老師叫佢唔好爭玩具. 咁即係我個女咩都有做齊啦. 其實, 我想老師係會有耐性同愛心, 只要小朋友會聽指令, 我個女得一個人時, 都係一個小霸王. 但當佢同一大班小朋友及老師一齊時, 佢就會知道要聽老師話. 跟老師指令去做.

我相信如果個小朋友連老師既說話都唔聽, 我行我素, 我覺得去到另一間學校都會被投訴. 老師也不會是第一年任教, 她們定必有一定既經驗去處理, 最終要求見家長, 都一定想跟家長去了解同尋求解決方法. 因為教育是要家校合作先可以成功, 唔可以單靠一面.

而你講到民生書院, 會唔會諗得太長遠呢. 香港既教育制度成日變, 到小朋友升中既時候係點樣都唔知...加上, 現時民生書院係派位, 真係唔鍾意, 可以唔選, 無問題.

以上都是我個人意見, 希望可以答到你少少問題
作者: rei    時間: 10-8-19 17:42

多謝你既意見...
諗到中學真係遠左d...不過都係順便提出下....
點都好啦...報左先算...都唔係一定收佢....

原帖由 conniew117 於 10-8-19 14:29 發表
我個女都係非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積. 我諗同你個小朋友差唔多...

佢今年會入讀民幼K1, 剛剛上兩個星期就上完個適應班. 我個女之前都有上nursery, 我俾佢上適應班既原因,  ...

作者: tsobaba    時間: 10-8-20 00:34

我個女都係"非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積"Wor.原來ms專收衣類小朋友,做同學仔啦!

原帖由 conniew117 於 10-8-19 14:29 發表

佢今年會入讀民幼K1, 剛剛上兩個星期就上完個適應班. 我個女之前都有上nursery, 我俾佢上適應班既原因,  ...

作者: rei    時間: 10-8-20 01:45

咁搞笑....可惜我個女細一年...無緣做同學喇....
等你地既小朋友適應左ms既學校生活,再來匯報下ms係咪啱我地呢d非常之有性格既小朋友讀啦!^0^

原帖由 tsobaba 於 10-8-20 00:34 發表
我個女都係"非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積"Wor.原來ms專收衣類小朋友,做同學仔啦!

作者: conniew117    時間: 10-8-20 09:53

我女係K1B, 你小朋友係邊班?

原帖由 tsobaba 於 10-8-20 00:34 發表

作者: conniew117    時間: 10-8-20 09:57

我去年都填左好多報名表, 但真係會去見就只有6-7間左右. 所以係有興趣就報晒先, 雖然係會用多D錢, 但都無計啦. 買多幾個安心.

原帖由 rei 於 10-8-19 17:42 發表
多謝你既意見...
諗到中學真係遠左d...不過都係順便提出下....
點都好啦...報左先算...都唔係一定收佢....

作者: tsobaba    時間: 10-8-20 11:56

係K1F, 下午, 見唔到啦!

原帖由 conniew117 於 10-8-20 09:53 發表
我女係K1B, 你小朋友係邊班?

作者: pakayalo    時間: 10-8-23 11:10

我個女都係K1B,AM 都係非常女孩,唔通民生真係專收黎D小朋友....HAHA
作者: yy-doremi    時間: 10-9-1 02:13

我個女都係好硬頸,  講野好老積,  其實呢個年代,
好多細路都好固執,  好自我中心.

不過,  佢好中意笑,  唔知對面試有冇幫助.

我都唔敢講阿女係咪適合讀民生,
讀落至知0既.

各位民幼媽咪共勉!  加油!
作者: S.H.K    時間: 10-10-14 13:07

個人意見, 小女讀K2, 過去一年, 民生的老師很有愛心, 如果遇著甚麼特別事, 例如整親, 老師當日就會打電話給我...小女的類型也是很有主見, 好動, 說話能力很強, 有時仲很多口添..:loveliness: 但so far沒有問題, 一班學生入面, 人人的性格都不同, 老師應該有能力handle不同的學生....老實講..呢個年代, 大部分小朋友都又固執又老積架啦..學校生活可以訓練佢地體諒別人, 尊重別人的意見...所以適量的規管係應該既..唔駛太擔心, 民生係一所好學校..
作者: cwymama    時間: 10-10-14 16:33

我個女今年k1,佢都比較好動,我都有向班主任了解情況,但老師話我個女ok,佢重提醒我小朋友就係應該活潑,如果坐响到唔毓至有問題,所以我覺得啲老師好有愛心.至於小朋友太有性格又唔合作,我諗每間學校都一定會同家長溝過,但家長又係咪應該轉校嚟迎合個咁有性格嘅小朋友呢?如果係我就會教個小朋友要融入社會,體諒別人,因為咁做佢將來才會活得快樂。
原帖由 rei 於 10-8-19 01:04 發表
轉貼網上留言:
有朋友的女兒在民生讀了三個學期就轉校了。因為他的女兒非常好動及有性格,所以開學之後就經常被老師要求見家長...令朋友覺得老師在告訴他的女兒並不適合讀此校,結果朋友有感民生不合 ...

作者: sony_ar    時間: 10-10-21 16:11

"非常有性格,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻"
我亞仔都係一樣喎!有人陪.....無有怕啦! ,他是k1c的.

其實如果不是上列性格,interview是一團飯,又點會收你呢?

所以你們說得很正確"ms專收衣類小朋友"的

反轉來說,如果是一個沒個性,沒主見,沒堅持,蠹鈍,自閉的人,又如何是好?

所以"非常有性格,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻"是極品xo .

民幼的老師比我感覺是好有愛心,好有耐性,好喜歡小孩,好溫柔,好有使命.亞囝讀了兩個月,我感覺到他善良了些,懂得分享,懂得關心別人,懂得感恩,可能學校有禱告,被潛移默化了.
作者: tsobaba    時間: 10-10-21 17:00     標題: 回覆 1# sony_ar 的文章

我個女係你所講嘅xo, 但係佢連爭玩具都好固執同硬頸, 激死! 不過佢對禱告都好執著, 玩玩具同睡前都會禱告。
作者: Jen2008    時間: 10-10-22 13:52

Where did you get the information MSC is no long a Band 1 school?  I doubt it.  From my observation, MSC secondary students are well behaved.  Even if they don't have top academic standards as claimed, I will enrol my kid with this kind of school.

According to a kindergarten teacher, MSC is improving these 2 years with the new principal.  Of course I don't know much about the secondary section, as my kid is only in K2.

轉貼網上留言:
有朋友的女兒在民生讀了三個學期就轉校了。因為他的女兒非常好動及有性格,所以開學之後就經常被老師要求見家長...令朋友覺得老師在告訴他的女兒並不適合讀此校,結果朋友有感民生不合 ...

作者: 王惠光    時間: 10-11-21 01:24     標題: 回復 1 Jen2008 的帖子

Hello,

我個囝囝今年由K2升上K3,在民生讀了年多時間,有一次聽他班主任說,我囝囝在上完課堂後會主動幫老師將教具放回盒中,有一次還提醒Miss還有一樣教具未執,聽後我很開心,我覺得民生的老師很有方法,能夠令一個平時不是很主動的小朋友,變為一個很積極幫人的小朋友。而民生的老師都很有愛心,和對小朋友不厭其煩呢!!!!!
作者: 王惠光    時間: 10-11-21 01:34     標題: 回覆 6# S.H.K 的文章

Hello,

民生書院幼稚園是有近百年歷史的傳統名校,校風順樸,畢業校友名人輩出,妳的子女在這裏讀書,應該很放心呢!!!
作者: 王惠光    時間: 10-11-21 01:35     標題: 民生書院幼稚園是有近百年歷史的傳統名校

Hello,

民生書院幼稚園是有近百年歷史的傳統名校,校風順樸,畢業校友名人輩出,妳的子女在這裏讀書,應該很放心呢!!!
作者: 恩林    時間: 10-11-21 11:27

我兩個仔反而都係 "琳芝芝"喎~~~~, HAHAHAHA
我覺得小朋友同學校同步唔到, 咁轉校都係好事, 唔應該有想學校改變小朋友性格D個諗法, 改到一言不發又係咪好事~~!
可能其他學校可以發揮好動及有性格D樣野呢~~

轉貼網上留言:

作者: choifung618    時間: 11-7-19 17:48

個人和親身經驗意見:

小女是今年K3畢業生,她是一個ADHD(過度活躍/專注力不足).

K1和K2有幸是同一位班主任,她對小女的學業和行為是有要求的,上課時亦很留意她,並經常向我們家長提點,和協助小女可以成長和改善,我覺得這樣的老師是好的,否則你完全不知道小朋友在校的學習問題又如何是改善呢?

在K3她更遇到級主任做班主任,超有經驗亦很有方法,愈頑皮的同學愈受重用,令全班同學都表現好好.

小女好愛自己的學校和老師,老師有經驗亦有愛心和辦法教好孩子,校長3年前入職,之前是維多利亞的校長,好年輕但有效率,這幾年就引入了星期六的課外活動和學前PLAYGROUP.

相信這是一所值得你放心讓小朋友就讀的學校,有時網上的討論區內容不能盡信.
作者: Pennysham    時間: 11-8-11 13:33

我個女都係"非常之有性格既小朋友,好有自己主見,好固執,好硬頸,但聰明,講野好叻,幾老積" ...
開頭我都好驚個女咁有性格實要成日見家長呢?!?!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5