用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 似亞氏保加嗎?
go

似亞氏保加嗎? [複製鏈接]

于某間暑期班導師話我囝似亞氏保加症(之前我地都有怀疑過), 見導師又咁講, 我地都會帶佢CHECK 清楚, 如係及早引導.糾正

但都想其他家長畀意見:

他的表現如下:

在父母眼中可能不太正常
情緒容易波動, 雖然經常笑面迎人, 但稍有少少不順心便大发脾氣

由一岁多開始, 愛轉物件, 什麼也拿來轉, 也能轉得好快

由一岁多開始,看書時, 總用手彈書, 好像小手不願停下來似的.

对事物的命名好執著,
-
問件衫是長袖定短袖?
如有些衣服难介定, 會表示困惑

-
學了陌生人這詞彙, 常常問住喺xx樓係邊個? 係唔係陌生人?

-
在公共場所, 看到其他人又問, 佢係唔係陌生人?

-

近數個月对數字好有興趣, 也好着意, 但其實无大意義
-
姑媽住幾樓? 某某小朋友住幾樓
?
某某
老師住幾樓?

-
110巴士去xxx, 606巴士去 xxx

-
常問Cd內歌第幾首, 如第10首歌係咩歌,第12首歌係咩歌?

明知故問, 同一個點解問上數十次; 巳懂得的知識又會重複問好多次

对声音非常敏感, 对音樂着迷, 過去一年可能有一半以上時間在家听CD

常重複別人說話, 以機械人語調說出

容易遺失物件, 一分鐘前玩着的玩具, 會突然不见又不知在那裡

喜歡和大人玩, 对同齡小朋友不太有興趣, 除非是很熟的同學(3岁前更唔會理同齡小朋友)

只可玩好簡單的puzzle, 对每塊puzzle之間相互關系摸不着頭腦

在學校/興趣班/主日學
-
常只注意自己有興趣的東西, 忽略其他人和物

-
專注力低, 冇耐性, 學校
老師要陪伴在側才能完成堂上功課/勞作

-
4岁左右, 常撥弄女生頭髮/扯辮子及聞別人頭髮,令人不安也不停止, 持續半年后停止

自理能力可能慢其他人半年

在父母眼中屬正常:
-
不懼怕眼神接觸

-
大小肌肉发展正常

-
3岁半后, 經常主動與陌生人傾計

-
智力, 理解力正常

-
觀察力強, 能觀察环境微細事物/改變(反而忽略整體, 是否不正常?)

-
对声音非常敏感, 对音樂着迷, 過去一年可能有一半以上時間在家听CD

--
記性好, 只同佢講一次既說話, 他會記得好清楚(对声音敏感?)

學新詞彙(廣東話/普通話/英文)后好容易掌握发音, 亦能好快應用.

-
常表現活潑可愛,愉快, 好奇心重, 常問點解

-
雖則專注力低, 但对自己有興趣之事仍可專注一段時間

除了專注力低, 學校/興趣班老師都贊佢好聰明, 學嘢好快, 音樂感好.
   1    0    0    0
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

原帖由 Katti 於 10-8-27 14:43 發表
Hi Happy 小米,

有些似亞氏保加症的特點,  妳可以用一些境景圖試一試他能否說得出別人的感受, 我女做評估時, 看了一幅圖片是一個女仔在火災現場, 她只說她很不開心, 不知她是害怕因她說這些火不是燒她 , 記住在評估 ...

katti,

謝謝你回應!

佢之前都表現有同情心的, 但最近一個月(4岁8个月)成日都話唔畀人入lift(要佢自己坐哂), 唔同妹(5个月)分享玩具, 人地好慘佢就好開心, 要焗c啲玩具等..

唔知同妹妹出世有冇關?

評估方面巳send介紹信畀cac, 協康申請左但要等3/4 个月.

我之前唔考慮芯展係因為太远, 我住hk east ar. 依家可能要問下會唔會早啲.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P
‹ 上一主題|下一主題