用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有官/津小學每天平均少於8樣功課? ...
go

請問有沒有官/津小學每天平均少於8樣功課? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 bbkingdombb 於 10-9-8 00:51 發表
少於8樣功課? really none?!

or no one bother?

我覺得幾多樣功課先叫多其實好睇個小朋友做功課o既速度同功課o既類別, 例如有d小朋友用10分鐘寫一頁生字, 有d要用半個鐘, 又例如寫5頁生字同做5份讀書報告花o既時間又可能好唔同. 所以我諗真係好難只用"有幾多樣功課"來斷定間學校谷唔谷.

或者你講o下你理想o既學校會係點, 睇o下大家俾唔俾到提議你?

醒目開學勳章

原帖由 bbkingdombb 於 10-8-26 21:11 發表
So far as I know, the average of all HK 官/津小學 is around 8-10樣. Some can be as many as 12 per day.

我個仔讀官立學校, 除長假期之外, 我冇見過佢一日有多過10樣功課好做喎~~~

醒目開學勳章

原帖由 bbkingdombb 於 10-9-8 22:48 發表

Thx, Geni, then how long does it take for him to complete his homework together w revision for dictation every day on average?

功課一般O係學校已經做得7788, 番屋企通常半個鐘點都做得哂. 至於溫默書, 英文好快, 溫連預默大約15分鐘, 中文就耐D, 默埋大約半個鐘以內啦!

但如果係要做D要搵資料O既就好難計O勒!
‹ 上一主題|下一主題