用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2010小一家長交流
go

2010小一家長交流 [複製鏈接]

有沒有2010年的小一家長,可以大家入來交流一下。
因為我的小朋友是外校入,因此想認識一下大家,彼此交流分享一下。thanks
   2    0    0    0

回復 2# little_hiway 的帖子

係呀﹗星期六有家長會,到時睇下邊班啦﹗你囡囡係吾係民幼上來,還是好似我個仔咁係「新人」呢﹖

回覆 7# WKW 的文章

Hello, WKW

My son is 1D too.
Nice to meet you.

各位家長好,

仔仔 1D 班,但係他沒有說分組及按學號坐,老師說任他們自己揀,並暫時表這位置坐。可能班班不同吧﹗

他隔離無同學仔,因為是外校生,因此他說其他小朋友已經有些好熟咁,有些擔心他不知會不會融入得到呢﹗還有吾知正式上堂會吾會辛苦呢﹖(因為我們住得遠,要6點幾起身)

大家不知道有無一些憂慮呢﹖還有沒有一些心得可以分享一下呢﹗

多謝大家踴躍的分享,講出了很多小一家長的感受,真是既驚且喜。
而家就擔心適應,先係返學放學,學校環境,同學仔。再來今日就正式上堂,
吾知會吾會太眼瞓呢﹖HAHA….  遲D又開始有功課測驗,希望大家的仔仔女女
可以適應,大家一齊努力啊﹗

Hang'sMum:
你真係好早喎,你住得好遠咩﹖我住沙田,要6:50上車,而家九月想佢適應下,因此我同仔仔返學,可以遲20分鐘先出門口。真係好羨慕個D住得近的人啊﹗

little_hiway:
我發覺學校的課外活動不多,好多都要「選拔」,小一的就更少。我好想報中樂或管樂,但又未必會收,吾知可吾可以同時報兩個相同時間的呢﹖你地會點揀呀﹖

回覆 26# Hang'sMum 的文章

係呀﹗仔仔都話「好」喎。
今日好彩學無落大雨,如果吾係都吾知會混亂成點。係呢,之前有老師帶落操場,吾知坐校巴的小朋友會怎樣安排呢﹖(因為頭一次係校巴叔叔走去老師到接的)
btw, little_hiway, 你女女係邊班呀﹖
希望多d人入來分享,以後可以互相提點一下﹗(因為學校的資訊我覺得吾係好詳細)

回覆 19# Annie926 的文章

Annie:
我都同個仔報了二胡,希望大家都抽到,可以一齊學啦﹗

另外,我開始發現書包都真係幾重,而家下午不用上課,少了幾本書,都幾重下,放晒所有野要成6-7lbs,唉~~~~

有無人知道幾時知道課外活動的結果呢﹖

同埋知吾知道小一係吾係無游水堂的呢﹖

昨天仔仔返到學校前面無位,結果要坐最後。今日特登早些返,但他找到前面的位置,卻被後面的同學仔指有人的,重將他的書包拿到最後。
明明個位無人,點可以擺位既呢﹗
老師到而家都未編位,都係由得佢地自己座,結果開始有爭位情況出現,希望老師快d改善一下啦﹗

回覆 70# little_hiway 的文章

係呀,我都覺得點解重未開始編好位,結果仔仔想坐前面,(他真的很矮細),但又俾人坐左,因為人地早個佢。所以他昨天話要早些返學,要7:00到﹗(今日我也7:30到學校) 唉,這樣好似一早就你爭我奪,個個鬥早,有何需要呢﹖另外,仔仔話比我聽個拎他書包的同學仔,老師之前都話過他傾計吾專心,我都明白細路仔有時活躍d,未識得同人相處。就正是這樣所以要學囉,所以希望快d執好位啦,我星期六一定反映的。
little_hiway,你地個班好有效率喎,吾單些編好位,重選埋班長,行長添,我個仔好恨做咩長呀....哈哈哈。

回覆 85# hkvicky 的文章

Hi, hkvicky:

我仔仔都係1D班,大家以後多D照應啊﹗

小童軍都抽吾到,都知道好難抽,不過抽吾到有D吾開心,因為實在太少課外活動可以參加到了。而且,第二年就更不用參加了,因為今年參加的優先

Annie926:

中樂你收到通知未呢﹖我重未喎,但係明天就要第一堂了,吾知點算﹖我打算下午打去學校問下。

回覆 94# Annie926 的文章

Annie926:

我也有"可靠"消息從我仔仔讀給我聽的回條,二胡班收了。同樣地,又要出席家長會,但二胡班10:30am,睇下到時點安排啦﹗他們可以成為二胡班同學仔,真是好啊﹗

hang's mum:

係呀,我個仔由9個月開始,食野問題已經煩我地到今年暑假前 (勁慢,吾想食....連喜歡的零食都只是食少少),因此他勁+勁矮。不過暑假後已有明顯改善,希望下星期返學適應啦﹗

回覆 105# Hang'sMum 的文章

講座都ok,講下適應,大致知道的。
之後會見班主任和幾個主要科目老師,了解一下同學上課情況、安排,以及一些家課,課本的運用。讓家長都了解及緊貼了多一些。

回覆 107# 恩林 的文章

我就覺得數學就真係太淺了,我擔心小朋友無心機,因為他已經懂得雙位加個位,進位,但係而家至溫習順數倒數,他也覺得有些悶。

英文就要加把勁了﹗

仔仔中文暫時都ok,閱讀理解都叫做跟我到既﹗

大家一齊努力啊﹗

回覆 114# Annie926 的文章

係啊,九月份個仔出面重有三日學其他野,我想十月要停晒佢喇,因為返到屋企六點幾,立即做功課,食飯,比佢玩一陣(細路仔一定要的),再溫習及執書包,已經九點幾,十點前睡覺.... 唉,我見到佢暫時都適應,好感恩﹗不過似乎係我吾多適應,要六點幾起身,送返學,返工,放工重有好多好多野要跟... 大家一齊努力啊﹗
btw,個仔之前寫家課冊ok,這兩天開始有些錯漏了,希望他可以做好d啦。

大件事﹗阿仔今日吾見左家課冊。

希望留低左係學校啦~~~

有無人知道「習誌」是甚麼功課呀﹖

回復 129# YINYIN009 的帖子

找到了,真的是隔鄰同學拿了。

今天仔仔默完書,他說他「全部都識」喎,睇下派回來怎樣啦。

默完已經派了下默書的句子了﹗

回覆 132# little_hiway 的文章

little_hiway:

中秋節快樂﹗

阿仔有95分,結果都係錯了一個吾應該錯的。我想小朋友第一次總會有些緊張,也許他們想100分比我們更甚呢﹗哈哈﹗

阿仔找回家課冊了,真的在隔鄰位的小朋友那裡,希望他可以日後小心d啦﹗

回覆 136# little_hiway 的文章

yes.

求學不是求分數,我地要提醒自己啊﹗

分數緊要,但品格,德行及靈性都重要啊﹗

大家繼續努力﹗加油﹗

回覆 143# Annie926 的文章

係呀,阿仔好想去,重好期待個自助餐。而家仲唸緊,明天要回覆。因為重有女女三歲幾,要俾全費好吾底,但係又吾係好想揼低佢。

PS: 你地小朋友執筆有無問題﹖仔仔改極都未改好,執正寫字就好難睇,由得佢反而D字好好多。但係擔心要多寫的時候會好累。你們仔仔女女有無這問題呢﹖
‹ 上一主題|下一主題