用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道VS軒下
樓主: Fashionma
go

九龍塘宣道VS軒下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

名津校都是如此,心水清的家長都會留意到某間名女中,怎可以收哂兩間小学的學生,其中一間小学仲要保証100%直上此中学,真的有教無類?不是金字塔式?

回覆 1# Fashionma 的文章

原帖由 BookloverJ 於 10-8-31 15:20 發表

完全同意,  今年宣小五年級就有超過10人要留班, 都幾高比率!

其實留級又點 ? 長長的一生, 打好基礎唔係更好嗎  ? 比我, 如果成績真係趕唔上, 寧可留一年, 努力讀好書, 下年再考間好學校, 總好過夾硬升上去, 最後入到間band 3 既中學.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 35C9 於 10-8-31 19:41 發表

其實留級又點 ? 長長的一生, 打好基礎唔係更好嗎  ? 比我, 如果成績真係趕唔上, 寧可留一年, 努力讀好書, 下年再考間好學校, 總好過夾硬升上去, 最後入到間band 3 既中學. ...

完全好同意你嘅講法呀!留班都係想比多次機會個小朋友姐,如果唔想讀好書相信都唔會係宣道咁多年啦!入得宣道都係有要求成績好先會入,如果求學不是求分數跟本一開始都唔會選宣小啦...出面大把活動嘅學校!入讀宣小一定係求學,打好個底姐!更何況唔止宣小係咁英華,嗰d都大把啦...相反係政府就未必有依d機會了,讀唔上唔關佢地事,自己搵補習班補,不過升唔到原校嘅學生都會一早通知!

原帖由 sa_sallychan 於 10-8-31 21:38 發表

完全好同意你嘅講法呀!留班都係想比多次機會個小朋友姐,如果唔想讀好書相信都唔會係宣道咁多年啦!入得宣道都係有要求成績好先會入,如果求學不是求分數跟本一開始都唔會選宣小啦...出面大把活動嘅學校!入讀宣小一定 ...

是呵, 小學1-6年, 對小朋友係十分重要, 不但是打好學習基礎, 而且品行, 性格都開始形成, 好的學校, 是絕對重要 ! 宣小當之無愧 !!
宣小給跟不上的同學留級, 其實是為了同學將來有更好的前景. 用心良苦.

看, 今年有會考生考得不好, 他們要去報毅進課程, 但有很多人報, 因為先到先得, 所以很多同學要在街上打地鋪, 白天, 黑夜都30多度的天氣再落雨,  在街上睡3日3夜, 才報到名, 如果是我, 報了以後, 第一件事, 就是馬上要去看醫生, 不是感冒就是一定是發燒了.... (停一停, 想一想, 讀不來, 是否"夾硬" 升上去是好 ??, 哪些學校, 是誤人子弟 ? )

小學,中文,如果連字都認識不多, 會寫到好作文嗎 ? 數學, 如果連加減乘除都錯, 應用題會全對嗎?

知識就好像一張網, 如果破的網, (小學) 唔去修補, 將來會捕到大魚嗎? 難道要我們到中5才知道要去修補(打好基礎 )?? to late la... 那時己是一大張破網, 千倉百孔, 不如扔掉算了...

*****藍藍天空掛著我的夢*****

好多謝各位的寶貴意見.
‹ 上一主題|下一主題