教育王國

標題: 2010-2011 [打印本頁]

作者: Freeb    時間: 10-8-24 10:57     標題: 2010-2011

請指教
作者: yellowyan    時間: 10-8-25 13:09

我的仔仔"Ho Ki"都會返K1D am, 9月1日會返11:00 a.m. session,希望到時見到到你哋。
作者: Freeb    時間: 10-8-25 14:50     標題: 回覆 1# yellowyan 的文章

我仔仔會返10:00am啊!  希望見到你啦!
作者: Freeb    時間: 10-8-26 15:56

Just receive a call from KV....the teacher "Miss Chan" calls me...advised that the # of students  is only 26...it's so great...he..he..
.

Miss Chan is a very nice teacher...she is looking forward to meeting with our kids...she likes to tell story to the kids...she is good.

It's amazing.  My son and I are looking forward to meeting with her.
作者: smartmatt    時間: 10-8-28 00:25     標題: My son too is in 1D!

原帖由 Freeb 於 10-8-26 15:56 發表
Just receive a call from KV....the teacher "Miss Chan" calls me...advised that the # of students in K1D is only 26...it's so great...he..he..
.

Miss Chan is a very nice teacher... ...

My son is also in 1D and Ms Chan was also my girl's teacher when she was in K1.  Ms Chan is very nice and good.
作者: IENGTOU    時間: 10-8-29 17:19     標題: 回覆 5# Freeb 的文章

hihihi,

我個女" vanessa" 都係k1d  1/9 11:00am 希望大家多多指教 ;)
作者: Freeb    時間: 10-8-29 18:07

好高興認識您啊!  多多指教!

原帖由 IENGTOU 於 10-8-29 17:19 發表
hihihi,

我個女" vanessa" 都係k1d  1/9 11:00am 希望大家多多指教 ;)

作者: Freeb    時間: 10-8-29 18:15

Nice to meet you.  Your kids are so luck to be taught by Ms Chan in different year.  One more thing to tell you, Ms Chan say the classroom face to the garden so that the environment is pretty good too.

原帖由 smartmatt 於 10-8-28 00:25 發表

My son is also in 1D and Ms Chan was also my girl's teacher when she was in K1.  Ms Chan is very nice and good.

作者: JamesCheung    時間: 10-8-30 22:36

My son Daniel is in this class. We were assigned 9am on 1 Sep. Hope to see you.
作者: jcryan    時間: 10-8-31 13:57

Hi Freeb

Just wonder why we didn't receive any call from Miss Chan / KV, will she call every student ?

原帖由 Freeb 於 10-8-26 15:56 發表
Just receive a call from KV....the teacher "Miss Chan" calls me...advised that the # of students in K1D is only 26...it's so great...he..he..
.

Miss Chan is a very nice teacher... ...

作者: Freeb    時間: 10-8-31 16:39

Hi Jcryan,

I don't know if she will call every student.

原帖由 jcryan 於 10-8-31 13:57 發表
Hi Freeb

Just wonder why we didn't receive any call from Miss Chan / KV, will she call every student ?

作者: Freeb    時間: 10-9-6 16:21

Just want to know if anyone can provide some info. on today's school life.  I can't get any info. from my son...I just want to know what he does today??

原帖由 Freeb 於 10-8-31 16:39 發表
Hi Jcryan,

I don't know if she will call every student.

作者: jcryan    時間: 10-9-6 20:06

playing games / toys, the teachers give them stickers, the principal talk to the class, there is a boy crying and looking for mama

原帖由 Freeb 於 10-9-6 16:21 發表
Just want to know if anyone can provide some info. on today's school life.  I can't get any info. from my son...I just want to know what he does today??

作者: Freeb    時間: 10-9-7 09:26

Thank you for JCRYAN's information.

原帖由 jcryan 於 10-9-6 20:06 發表
playing games / toys, the teachers give them stickers, the principal talk to the class, there is a boy crying and looking for mama

作者: Freeb    時間: 10-9-7 15:07

今日仔仔話老師和他們唱London Bridge is falling down及玩得好開心!

作者: yellowyan    時間: 10-9-8 17:48

請問知唔知今日老師有無教小朋友唱歌?
作者: jcryan    時間: 10-9-8 20:09

琴日仲有唱Twinkle TwinkleLittle Star,今日有唱ABC,另外小朋友等放學要僕低響檯到。

原帖由 yellowyan 於 10-9-8 17:48 發表
請問知唔知今日老師有無教小朋友唱歌?

作者: yellowyan    時間: 10-9-8 21:46

你哋啲小朋友真喺聰明醒目,識得講返上堂學過啲嘢,我個仔就唔識講啦。
作者: Freeb    時間: 10-9-11 10:12

希望各位 家長能多多上來告知仔仔或女女每天在學校發生的事情啦!

昨天仔仔告訴我老師有講故事, 講關於BB, 兔仔及媽咪的故事, 但我問佢D內容, 佢又唔講, 真系無佢禁好氣啊!  其實我半信半疑, 點知今朝問他老師講什麼故事, 他仍說老師講關於BB, 兔仔及媽咪的故事, 還講多一些, 便是BB看醫生然後又唔講啦!

還有老師有帶佢看魚呢!

今天我問他讀那間學校, 他說Kentville 及讀one D...哈哈!  真高興, 我想是老師教懂佢的!

唔知Miss Chan有無打電話給你們呢!  我就有打過給她, 但不知她會否自動打給其他家長呢.  我就未收過她自動打給我的電話啦....聽其它班的家長說, 老師有打過幾次給她, 交待仔仔的情況啊!  這令我羨慕啊!
!
作者: yellowyan    時間: 10-9-12 00:50

Miss Chan 無主動打電話比我,但我就有打電話比佢。
作者: Freeb    時間: 10-9-14 09:35

仔仔昨晚跟我說, 老師和他們玩爬船, 他亦教我怎玩呢! 又和我—起唱老師和他們唱的歌 i.e. ABC and London bridge etc...昨天亦有戶外活動 i.e.玩滑梯

作者: yellowyan    時間: 10-9-15 13:10

琴日我個仔都有唱Twinkle Twinkle Little Star比我聽,不過是唱中文,不是英文。
作者: Freeb    時間: 10-9-15 14:26

昨日仔仔講老師話中秋節要有燈籠. 於是仔仔要我買一個給他啊!  他返學很開心啊!  

唔知Yellowyan的仔仔叫咩名呢, 我想問我仔仔識吾識你啊!

希望我們能多多分享小朋友每日 發生的事情, 能多些話題跟小朋友講番呢!
作者: yellowyan    時間: 10-9-22 13:00

我個仔今日有唱以下首歌比我聽,佢話喺Miss. Chan教,佢仲話好鍾意Miss. Chan。

『月亮光,月亮圓,好像燈籠在天上。』
作者: Freeb    時間: 10-9-24 09:58

你仔仔真叻, 識得同你講番這麼長的童謠呢!

原帖由 yellowyan 於 10-9-22 13:00 發表
我個仔今日有唱以下首歌比我聽,佢話喺Miss. Chan教,佢仲話好鍾意Miss. Chan。

『月亮光,月亮圓,好像燈籠在天上。』

作者: yellowyan    時間: 10-9-24 13:12

我個仔話老師今日比咗「紫菜」比佢食,老師仲教咗首歌"Ba Ba Black Sheep, have you any wool, yes sir, yes sir, three bags full, one for the master, one for the........"。 不過我個仔有啲字就唱錯咗。
作者: Freeb    時間: 10-9-27 12:58

依三晚, 仔仔一定要同兒童樂園一起睡.  及要將字卡讀好多遍, 佢講系老師要佢讀的.  佢每晚都要這樣做的...吾知你地D小朋友系咪一樣呢???
作者: Freeb    時間: 10-9-27 13:04

星期五, 老師都有比紫菜我仔仔啊!  在書包裹, 我發現一份填好顏色的圖畫呢! 吾知你有無呢?

原帖由 yellowyan 於 10-9-24 13:12 發表
我個仔話老師今日比咗「紫菜」比佢食,老師仲教咗首歌"Ba Ba Black Sheep, have you any wool, yes sir, yes sir, three bags full, one for the master, one for the........"。 不過我個仔有啲字就唱錯咗。 ...

作者: yellowyan    時間: 10-9-28 12:56

你講嘅「填好顏色的圖畫」,是否裡面有中秋節水果,我個仔都有呀。另外,我個仔話小息佢有去課室出面睇烏龜,不過就無去睇金魚。
作者: Freeb    時間: 10-9-30 09:50

系中秋節水果填色畫!  
唔知你仔仔叫咩名呢!  我仔叫"Morgan"啊!
昨日仔仔話食茶點時, 要講"老師請食茶點, 小朋友食茶點"呢, 好攪笑!  仲做出大字我看!  哈哈!  仲講"A for apple" and "A for aeroplane"呢!!
仲話系校車唔可以講嘢, 唔系老師會話佢唔乖, 唔講野就乖啦!  

原帖由 yellowyan 於 10-9-28 12:56 發表
你講嘅「填好顏色的圖畫」,是否裡面有中秋節水果,我個仔都有呀。另外,我個仔話小息佢有去課室出面睇烏龜,不過就無去睇金魚。

作者: Freeb    時間: 10-10-7 16:46

這星期仔仔常唱"a little ball, a bigger ball, a great big ball I see.  Now, let us count the balls, one, two, three.  及做埋動作, 好得意啊!
作者: Freeb    時間: 10-10-7 16:46

這星期仔仔常唱"a little ball, a bigger ball, a great big ball I see.  Now, let us count the balls, one, two, three.  及做埋動作, 好得意啊!
作者: yellowyan    時間: 10-10-10 21:34

我個仔今日有唱『大腳板,跳跳跳;大腳板,跑跑跑;大腳板,走走走;走到倦時休息了。
作者: jcryan    時間: 10-10-11 10:34

Hi

我個女係蘋果組,仲有香蕉同西瓜,你地小朋友係邊組呀?

原帖由 yellowyan 於 10-10-10 21:34 發表
我個仔今日有唱『大腳板,跳跳跳;大腳板,跑跑跑;大腳板,走走走;走到倦時休息了。

作者: Freeb    時間: 10-10-11 10:59

我仔仔正係話自己係紅組, 今晚番去問下佢先!
作者: yellowyan    時間: 10-10-11 13:28

我個仔係西瓜組,佢都話係仲有蘋果及香蕉組。

另外,佢又話今日教咗首歌:
「Swinging,I am swinging,swinging in the sky. 」

有無人知知係唔係咁樣唱呀?
作者: Freeb    時間: 10-10-11 17:02

我返去問下啊仔先

原帖由 yellowyan 於 10-10-11 13:28 發表

「Swinging,I am swinging,swinging in the sky. 」

有無人知知係唔係咁樣唱呀? ...

作者: Freeb    時間: 10-10-12 09:40

問咗啊仔, 原來佢都係西瓜組啊!  請問您仔仔叫咩名啊!  我可返去問吓仔仔識吾識佢啊, 直至現在, 仔仔都無話我知任何一個同學的名字啊!

原帖由 yellowyan 於 10-10-11 13:28 發表

有無人知知係唔係咁樣唱呀? ...

作者: Freeb    時間: 10-10-12 10:07

好彩你有分享仔仔唱的歌, 琴日我問仔仔有無唱大腳板, 於是佢立即唱大腳板我聽並做埋動作天....佢唱『大腳板; 跑跑跑, 大腳板; 蹦蹦跳, 大腳板,走走走;走到倦時休息了』。

琴日仔仔重複說要貼三枝蠟燭在快樂笑笑書內的蛋糕圖案上, 我唸係老師要他們記住返屋企話俾我地知他要做的功課呢!

原帖由 yellowyan 於 10-10-10 21:34 發表

作者: yellowyan    時間: 10-10-12 13:22

我個仔都係講唔出佢啲同學仔嘅名。
作者: Freeb    時間: 10-10-14 09:58

琴日同仔仔玩, 點知玩玩下佢突然將10本相同尺寸的書逐本放在枱上, 然後砌成一個凹字並告訴我這是10, 我問他九是甚樣, 他拿掉一本書, 說是9.  然後我問他8是甚樣的, 他說8是長方形.  我驚訝仔仔是這樣學數的....it really make me shocked.  我一直教仔仔逐個數去計算有多少的, 吾怪得啲人話KV教數學是有一種獨特的方法啦!
真係萬分佩服!  

作者: yellowyan    時間: 10-10-14 13:01

你仔仔真喺犀利,不過KV嘅「寫字」教學法仲犀利。
作者: jcryan    時間: 10-10-15 13:19

Hi

今日話要帶樹葉,你地有無呀?

阿女話西瓜組坐近門口,蘋果組坐近窗,香蕉組唔近門又唔近窗。

食茶點時,有時有電視睇。

原帖由 yellowyan 於 10-10-14 13:01 發表
你仔仔真喺犀利,不過KV嘅「寫字」教學法仲犀利。

作者: yellowyan    時間: 10-10-15 23:00

請問老師話要帶幾多塊樹葉?
作者: jcryan    時間: 10-10-17 20:39

無話幾多喎,姐姐同佢執左一袋,不過星期五又帶返來,都唔知用完未.....

原帖由 yellowyan 於 10-10-15 23:00 發表
請問老師話要帶幾多塊樹葉?

作者: Freeb    時間: 10-11-15 11:45

上星期五, 仔仔收到同學仔的生日會邀請咭, 你地會唔會去啊!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5