用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD的教育問題
go

ADHD的教育問題 [複製鏈接]

我兒子現讀馬頭涌官小, 很多人都知道這校比較嚴格程度亦都比較高,兒子亦都證實有ADHD,加上小一完結後知道兒子的學習狀況不如理想,老師亦有不少投訴,打算為兒子轉校,但發覺並不是一件易事,種種原因令我十分困擾,聽過很多親友的建議(1)活動式教學
但亦都有人說難接中學的課程
(2)國際學校
自問負擔不起學費,亦試過報耀中國校,學校因為覺得兒子英文,普通話未達水平,被拒

請問有否其他學校的建議能夠幫助小兒渡過難關??
   0    0    0    0

明白你的顧慮

請問你是否都住34區
我聽朋友講
聖三一係一間幾有愛的學校
你可試下一問呀

原帖由 mylovesteven 於 10-8-25 20:15 發表
我兒子現讀馬頭涌官小, 很多人都知道這校比較嚴格程度亦都比較高,兒子亦都證實有ADHD,加上小一完結後知道兒子的學習狀況不如理想,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115亦有 ...

你應該是35網?
你可以考慮葛量洪黃埔學校, 學校是活動教學, 功課量比較輕鬆, 默書不多, 老師亦接納不同能力的小朋友, 是一間很好的學校. 我小朋友由一間傳統私小轉過來讀, 在學習上,社交各方面都有進步, 有信心.  但派位一定不及馬頭涌好, 你要睇下想要的是甚麼?

原帖由 mylovesteven 於 10-8-25 20:15 發表
我兒子現讀馬頭涌官小, 很多人都知道這校比較嚴格程度亦都比較高,兒子亦都證實有ADHD,加上小一完結後知道兒子的學習狀況不如理想,老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115亦有 ...

除了轉校,試過其他治本的方法嗎?如
http://www.rehabclinic.org/courses_child_chi_big5.asp

THANKS ALL因為仔仔本身有食開藥~不過副作用令佢瘦左好多
我地亦都明白藥物始終對身體有一定影響~
所以同佢停左藥~進行左一個暑期既行為治療
行為當然有改善,但學習方面始終未如理想
我唔期望佢要年年考第一,只求佢快快樂樂成長就好啦
香港既填鴨式教育~我自己都領教過~又點會快樂呢

我最怕既係接唔到中學,到時我唔知點同佢爸爸交代....

我住既地址係34校網

若果小朋友的問題是專注力及過度活躍,那以活動為主的學校(多數新的直資及國際學校屬此類)未必適合,因為那些學校更期望/要求學生有一定程度的自制能力,所以結果對藥的需求會更大。

建議找一些本地傳統學校但人數較少的,師生比例對孩子是最重要。

行為治療亦要視乎學校是否願意配合。

原帖由 mylovesteven 於 10-8-26 14:09 發表
THANKS ALL因為仔仔本身有食開藥~不過副作用令佢瘦左好多
我地亦都明白藥物始終對身體有一定影響~
所以同佢停左藥~進行左一個暑期既行為治療
行為當然有改善,但學習方面始終未如理想
我唔期望佢要年年考第一,只求佢 ...

我囝囝又係升小二, 睇緊私家, 食左藥4個月, 佢都瘦左好多...我地好心痛...

行為治療方面, 私家既太貴, 而志願團體就要排要等.

其實我都好擔心好無耐.

囝囝讀緊天主教既活動教學學校, 成績中上, 不過我要好勞氣先有, 但行為問題就嚴重D, 間中會俾老師投訴.

我都唔識管教佢, 又怕破壞關係....

Hi IwanBB,

Could you tell me know what the school your son is attend ? Even my son is only K2 this year , I'm also start to take a look on this topic , my son is 專注力, 過度活躍 and speech delay , any suggestion ?? Many thanks.

chmanpong

chmanpong,

我囝囝係讀聖博德天主教小學(蒲崗村道), 係慈雲山學校村, 老師都比較有愛心, 活動教學.

你囝囝已經評估為ADHD嗎? K2好似太細, 邊度做評估呢? 如果咁早發現都好, 父母可以早D跟進, 又明白小朋友係患病係自己控制唔到既. K2咁細, 應該易教D.

教導ADHD既小朋友要好有愛心同耐性, 選一間合適既學校真係可以幫到家長&小朋友好多GA.

原帖由 chmanpong 於 10-8-30 13:46 發表
Hi IwanBB,

Could you tell me know what the school your son is attend ? Even my son is only K2 this year , I'm also start to take a look on this topic , my son is 專注力, 過度活躍 and speech d ...

Hi IwanBB ,

Thanks for your reply. In fact, my son don't identify as ADHD yet, but he is attend i-位 in kindergarten and confirm that he is speech delay around 8-9 months, but the teacher also said that his 專注力 is week as well. On the other hand, most of people said that he is very active all the time , so I think that he also ADHD. Anyway, your information is very useful, but I live in HK side , so do you know that any similar school is HK side ?

Many many thanks !
chmanpong

chmanpong,

Sorry. 我唔熟識香港區, 幫唔到你.

不如問問幼稚園, 或者相關訓練機構.

協康會, 耀能兒童發展中心, 基督教服務處-心橋兒童發展計劃都協助特殊幼兒.

我個人覺得有宗教既學校, d老師都比較有愛心同耐性, 好關心特殊學生.

努力! 加油!.....

原帖由 chmanpong 於 10-8-31 13:53 發表
Hi IwanBB ,

Thanks for your reply. In fact, my son don't identify as ADHD yet, but he is attend i-位 in kindergarten and confirm that he is speech delay around 8-9 months, but the teacher also ...

SOHAPPY:

Please check PM!

太細個做評估係唔得.  我個仔就係la, 細個話佢唔係.  到依家p.5 學校一定要佢再做先知佢係.  所有都太遲了.  我地依幾年關係差左好多, 因為不停比人投訴, 我又不停話佢.  功課方面佢自己都話好辛苦...

依家睇私家, 要佢試藥.  好貴不過都要頂政府睇佢先得.
佢暑假都去上左個course, 不過佢太唔集中所以無咩用

我小朋友剛剛9月開始番I位,N班.懷疑自傾,言語遲9個月.兼收老師話佢坐唔定,理解差,好LIKE小朋友但唔識同人相處,搶人玩具,情緒起伏好大,一STOP佢叫佢唔好,我仔就會CRY,爬地.老師話佢可能有過渡活躍.原先係我要求學校比我仔番耐小小時間,因為番左咁多日仲係得一個半鐘,我自己覺得唔夠時間比我仔適應.....於是老話第2日就同我講我仔咁既情況,要慢慢加鐘,暫時都係番住一個半鐘先啦.....我仔平時無乜機會同小朋友玩/相處,我聽到佢響學校咁唔乖,都有D唔開心.但暫時無乜野可以做到,只係番到屋企,盡量再嚴格D(平時響屋企好FEEL)

我自己做左一篇文章關於ADHD既家長行為治療大家都明白就算比佢去上堂時間都唔夠係屋企長
所以我睇左一隻關於ADHD既DVD
係一位資深既教授既講座
希望幫到大家啦

AD-Attention Deficit
HD-Hyperactivity Disorder

成因:暫時未有確實報告顯示病症來源,只有兩點可以確定為
遺傳:父或母因子遺傳
腦部發展:左腦比右腦細,腦部前葉影響,右腦不能覆蓋左腦思維及控制

治療:
藥物
-能刺激中樞神經,作用是平衡腦部傳遞物質失調問題
認知行為
-又名心理社會治療(Psychosocial Treatment)
環境
-家庭環境直接影響孩子的腦部反應,例如傢私的顏色影響,最       
佳選擇為木色,啡色,杏色,單一色系,牆身為天藍色
食物
-多項報告顯示孩童對糖份極為敏感,尤其ADHD患者

行為治療
-為孩子訂下一個架構管理制度,最有效為代幣制度(Token Econnomy System)
Rewards對孩童極為有效,從而找到成功感和滿足感
●了解孩童的喜好而選擇Rewards
加入口訣
-頭要正,眼望功課,咀仔合埋,腰骨要直,左手禁紙,右手楂筆,屁股捻櫈
雙腳掂地,繼續咁寫...每一個正確動作都可給Reward
ADHD問題
-患者只有6秒的專注力
我們要在6秒來說出指令       
-患者不能在生活中看到的學習
家長必需說教

Many courselors, when assigned to a child diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder(ADHD)
Oppositional Defiant Disorder, and/or Post-Traumatic Stress Disorder(PTSD)

Information by Norma Leben (ACSW,LCSW,RPT-S, CPT-Professor)

我打算聽日同佢去報啟思
啟基
朗思國際
如果可以即時插班咁就梗係最好啦

我唔會再理佢爸爸既要求名校原則
誓死保護阿仔既快樂童年生活

見到佢升左小二,佢果種辛苦,我果種心痛
唔經歷過見過既人係唔會明白
身為一位單親媽媽一定要保護自己兒子...

mylovesteven,
你要加油呀!單親媽咪唔容易做,不過呢度會有好多媽咪支持你架!
‹ 上一主題|下一主題