用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bonnylee71
go

校車服務 [複製鏈接]

我們家小孩也是坐17號車﹐昨天回校時間是8﹕04AM。  牛頭角道的車速比較慢﹐也有不少交通燈﹐校車如果繞進去的話﹐恐怕大家都要遲到﹐下課照理應該可以安排到的。

但是你想要大家一起罷坐17號車是不太可能的﹐畢竟家長們都沒空再找其他方法呢﹗

原帖由 jcheng0224 於 10-9-6 21:56 發表
我的孩子要在牛頭角落車(放學)o 校車公司話"幫唔到你.......d司機話去唔到牛頭角"o (絕無誇張!! 校車公司千真萬確話"去唔到牛頭角"!!) 而且, 還有"這一年都不會去得到牛頭角........下學年私我公司會盡量按排"o

各 ...

uh?!?!?!
你不是為小朋友選擇了英華?!?!

原帖由 christycheng 於 7/9/2010 15:08 發表
想問下你們是否已交校車費用?因為我沒有收到任何資料如何交及費用多少, 但打電話去校車公司又沒有人接電話
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

我亦未有校車費用的資料

上星期四我特意去接放學(校巴)
見車上有2位 ee

問過個仔, 架車(16座位小巴)共約15人坐
好多p1 - ee 有叫佢地用安全帶
p6大約4個 - ee無規定佢地必定要用安全帶
返學, 放學都準時
可能因為是市區, 問題不大

想當日 (7月9日)回學校
見到張circular話換校巴公司都好愕然
之前除了5月底左右做過個service survey外
未見過feedback內容
想來survey results 出左
有決定要招標 (是誰作出決定 ? pta ? 抑或是每兩三年一次的例行公事 ? 我找過pta minutes of meeting, 找不到任何蛛絲馬跡)
標書內的terms and conditions怎樣, 由誰決定 ? 不知道. 估計保良局轄下單位有些準則要跟循.
新校巴是否達標, 要看合約內容, 口講無憑.
(合約內容可以問誰取得到 ?)

現在各條路的各種問題
主要是因為校巴公司未run in
ex校巴公司一樣每年有投訴

今天放學不用乘校車
ee有打電話來confirm

我的結論 :我條校巴的問題不大
(touch wood)
但更換service provider一事
應該有改進的地方

尋日正常返學, 司機約我3:55~4:00, 咁我就3:55落到站等呀仔。點知3:20都未見車黎, 我就打比司機問, 係咪架車有咩事定係有意外先會咁遲?
點知司機一野"DUCK"埋黎, "我架車冇意外, 係班O靚仔出得黎遲"
我忍.....

但到呀仔到左之後, 我再問佢, 咁我聽日要幾多點等你架車呀? 佢答我: 聽朝話你知。

今朝, 就叫我4:05~4:10等車, 點知又係等到4:20....我帶住個細囡, 一齊等哥哥車...真係熱到就中暑....

今日收到校車袋, 480蚊, 但要交10.5個月車費。我記得之前好似交10個月既, 是嗎? (跟學費一樣10個月)

以前分long months, short months
12月, 2月, 4月係short month,
如果搭全年, 7月免費
所以唔係10個月計

回覆 1# silvia_ng 的文章

我都好興, 我個女係搭 #27 線, 原本話 7:25 上車, 4:35 落車, 點知第一日竟然遲左成 30 mins 先到學校, 於是又拿拿臨改 7:15 上車, 咁都算啦.  點知放學仲衰, 成 5:00 先到, 等我姐姐帶住個細仔等成 30 mins, 打俾ee 就話黎緊, 問佢點解就話學校遲左放學, 我係 P1 家長, 吾係好清楚, 咁就算啦. 諗住第二日會準時喇, 點知今日又係 5:00 先到, 打俾 ee, 佢先話以後都係咁, 有無攪錯呀, 到既時間, 遲左咁多, 已經吾岩, 你地仲無通知家長, 簡直過份. 我已經打左俾學校投訴, 希望學校可以處理下.

原帖由 Bluestar 於 10-9-7 17:23 發表
以前分long months, short months
12月, 2月, 4月係short month,
如果搭全年, 7月免費
所以唔係10個月計

以呢個方法計, 我平均計係貴左2蚊....

我想起當時換校車公司時, 佢地同我標榜自己個價錢平過舊公司, 但就唔會再分長短。我聽到已經即時話佢: 你成年拉均計平到先講啦。估唔到係真既....

有冇攪錯!  7月返得十日學都冇, 要收成半個月
車費, 平時又無長短月分, 計起上來, 仲貴過上年!

計算校車車費:校車車費由9月至翌年6月以每月形式計算;而7月將只收取半個月費用。  乘搭單程車費為雙程車費的80%。  全年使用本公司校車服務的學生,將可享有七月免費乘搭優惠。
都真係幾貴....

原帖由 silvia_ng 於 7/9/2010 18:03 發表

以呢個方法計, 我平均計係貴左2蚊....

我想起當時換校車公司時, 佢地同我標榜自己個價錢平過舊公司, 但就唔會再分長短。我聽到已經即時話佢: 你成年拉均計平到先講啦。估唔到係真既.... ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

對啊﹐申請表上明明是說“全年使用本公司校車服務的學生,將可享有七月免費乘搭優惠”的﹐為什麼在收費的信封上沒有看到呢﹖

不過我們小孩坐的那條線真的比去年便宜多喔﹗

去年 : 967 X 8.5 = 8389.5
今年﹕ 750 x 10.5 = 7875

如果7月真的免費的話﹐就更好囉﹗

原帖由 flostangraphy 於 10-9-7 18:30 發表
計算校車車費:校車車費由9月至翌年6月以每月形式計算;而7月將只收取半個月費用。  乘搭單程車費為雙程車費的80%。  全年使用本公司校車服務的學生,將可享有七月免費乘搭優惠。
都真係幾貴....

...

校車

原帖由 jcheng0224 於 10-9-6 22:05 發表
各位住在九龍東(鑽石山, 彩虹, 陶大, 牛頭角, 九龍灣, 觀塘或藍田)的家長:

誰想在轉換校車公司? 請盡快集結力量, 可以PM 在下o
我想加入,不過我唔知你哋條線是否去到九龍塘,我住官塘,囡囡返P1,8:30分到校,如果啱路線請PM我,[email protected]

全年嚟講, 我都平咗$500.

原帖由 Supervisor 於 10-9-7 20:38 發表
對啊﹐申請表上明明是說“全年使用本公司校車服務的學生,將可享有七月免費乘搭優惠”的﹐為什麼在收費的信封上沒有看到呢﹖

不過我們小孩坐的那條線真的比去年便宜多喔﹗

去年 : 967 X 8.5 = 8389.5
今年﹕ 750 x 10.5 = 7875 ...

我就好彩啲, 我個女條線嘅司機同ee都幾好禮貌, 開學頭兩三日比較遲先返到嚟, 但係校車到嘅時候司機同ee就係咁講對唔住同唔好意思. 之後返學同放學都幾準時, 最多係放學校車返到嚟嘅時間遲5-10分鐘.

原帖由 silvia_ng 於 10-9-7 17:18 發表
尋日正常返學, 司機約我3:55~4:00, 咁我就3:55落到站等呀仔。點知3:20都未見車黎, 我就打比司機問, 係咪架車有咩事定係有意外先會咁遲?
點知司機一野"DUCK"埋黎, "我架車冇意外, 係班O靚仔出得黎遲"
我忍.....

但到 ...

please note that the principal has released an e-circular concerning the school bus service issue.

原帖由 angelprincess 於 10-9-8 09:44 發表
全年嚟講, 我都平咗$500.

嘩 ! 唔錯渦.
我地全年平左少少, $130.

原帖由 Supervisor 於 10-9-7 20:38 發表

有印到, 在收費的信封上.
(在格仔上面那幾行字)

(原來flos好勤力, 打晒出來.)

Bluestar,

原來我計錯數, 只係平咗$214.

原帖由 Bluestar 於 10-9-8 13:28 發表

嘩 ! 唔錯渦.
我地全年平左少少, $130.

好想好想窒你....
不過我唔會.....   

原帖由 angelprincess 於 8/9/2010 13:43 發表
Bluestar,

原來我計錯數, 只係平咗$214.

Bluestar,

How come I could not find such words on the envelope last night?? 

Is it different treatment for different routes??

原帖由 Bluestar 於 10-9-8 13:31 發表

有印到, 在收費的信封上.
(在格仔上面那幾行字)

(原來flos好勤力, 打晒出來.)
‹ 上一主題|下一主題