用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 埋黎啦喂,2011-2012 P2 Parent register
樓主: flostangraphy
go

埋黎啦喂,2011-2012 P2 Parent register [複製鏈接]

哈哈, 亞仔就除皮帶, 跟住縮肚, 唔除鈕成條褲除落去, 因為佢話粒褲鈕太難除. 其實我都覺得啲鈕好實, 但由得佢自己解決, 如果有一日唔work, 佢自然要學扣鈕~

原帖由 SCJ-family 於 10-9-16 00:48 發表
好彩被老師發現, 如果唔係都幾慘, 成個小息咁長.
Justin今日第一次去小食部買嘢食. 重同Thomas一齊玩.
明天我叫佢再約亞Jack.

佢暫時未習慣開拉錬去厠所, 佢用幼稚園去厠所方法, 無除褲只係在褲管下抽出........... ...

原帖由 flostangraphy 於 10-9-16 08:43 發表
其實我都唔係好清楚.... 好似上星期PE比先生選中的.
亞仔成隻馬騮咁... 冇辦法.. 等佢train下都好嘅.... 希望唔會影響功課....
tennis 一星期三次.... 我哋就怕應付唔到.... 佢係d有得玩就唔做功課o旣小朋友...

...

我個女都係學tennis 呀! 佢同你個仔差唔多,成日固住玩,樣樣都話要參加,佢今日仲要學 volleyball, 唔知係唔係猴子年出世嘅小朋友特別活躍D .....

tks Christy,今日係第一返校隊,真係要快d攪掂架校巴先,因為亞囡有d焦慮呀!
之前我問老師一年班有冇得參加中國舞校隊,佢覆返話冇得參加.但唔知點解星期一又搵左佢去試,跟住就叫佢今日上堂.

hi flos,囝囝開始返校隊未呢!安排得好唔好呢!因為要佢地自己落去另一地方上堂,又要搵返架特巴坐,囝囝又冇唔習慣?
我囡就因為擔心呢d野,由星期一喊到依家,仲話唔想返學,佢開始返半日時係好開心既,返左全日之後就變左有小一焦慮症,依家我地屋企人都好頭痛呀!

very complicated...
星期六第一堂田徑. 由爺爺帶. 咁都ok.
至於星期一.... 因為下個月同佢轉保母車.
所以星期一extra bus 會用保母車等佢實習下, 同識下新車o既小朋友同姨姨.
聽朝又試搭保母車等佢星期一放activity 認返架車.
elcass mail 比class teacher, 比佢知道, 等佢留意下小朋友會跟新車走. 星期日再落手冊reminder.....
星期一4:30再call 一call, 保母車姨姨check check....
比阿仔知我做咁多嘢, 佢家下都定d...

原帖由 merrykiss 於 16/9/2010 14:51 發表
tks Christy,今日係第一返校隊,真係要快d攪掂架校巴先,因為亞囡有d焦慮呀!
之前我問老師一年班有冇得參加中國舞校隊,佢覆返話冇得參加.但唔知點解星期一又搵左佢去試,跟住就叫佢今日上堂.

hi flos,囝囝開始返校隊未 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

其實係同島有幾個同學仔都係用緊呢間保母車, 開頭唔知, 但係d三,四年班家長都推介, 早上遲5分鐘上車, 行車時間短d, 佢o地又有特巴,以且平dd, 咁咪快快轉囉. 好似收完我個仔都full 啦.

原帖由 christycheng 於 16/9/2010 17:57 發表
yypapa,
其實係老師會選一部份同學仔去訓練, 但不是一定入校隊架.

maggiejane,
你形容得好攪笑:), 另外, 你係咪有比零用錢chapman帶返學?因為Samuel話佢去小食部買紫菜, Samuel都好想學....

flos,
點解會轉保母車/ ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

不得不讚下間學校,今日亞女第一次volleyball,唔識要去邊集合,老師見佢自己一個企左係樹,即刻打電話比我。因為係block num 我通常唔接,佢地再打比校巴保母。最後都bring 左去打波。
希望學校再做好d,可能去classroom 接下p1既小朋友,介紹一次應該點行,相信對小朋友會更好。

本來無諗住俾錢, 但返學第二日已經開始有同學買嘢俾佢食, 雖然佢自己都有帶小食, 但佢有幾個同學日日請佢食嘢, 覺得非常唔好意思, 佢又自己問哂小食部啲價錢, $7.5三文治, $4維他奶, $2 三pack 紫菜每pack三包, 總共9包, 可以分俾同學食, 我就話每日啲功課有印仔或貼紙, 就俾$2佢, 小息可以買嘢食. 為咗$2, 佢咪醒醒定定囉.

原帖由 christycheng 於 10-9-16 17:57 發表
yypapa,
其實係老師會選一部份同學仔去訓練, 但不是一定入校隊架.

maggiejane,
你形容得好攪笑:), 另外, 你係咪有比零用錢chapman帶返學?因為Samuel話佢去小食部買紫菜, Samuel都好想學....

flos,
點解會轉保母車/ ...

maggiejane,   

so your son's Math should be very good, by daily practice ^__^

原帖由 maggiejane 於 10-9-16 19:51 發表
本來無諗住俾錢, 但返學第二日已經開始有同學買嘢俾佢食, 雖然佢自己都有帶小食, 但佢有幾個同學日日請佢食嘢, 覺得非常唔好意思, 佢又自己問哂小食部啲價錢, $7.5三文治, $4維他奶, $2 三pack 紫菜每pack三包, 總共 ...

SCJ-family,

Yes, Thomas mentioned Justin yesterday.
Is your boy in Group 1 ?

I think the kids will get more friends as 小息
40 minutes.   

原帖由 SCJ-family 於 10-9-16 00:48 發表
好彩被老師發現, 如果唔係都幾慘, 成個小息咁長.
Justin今日第一次去小食部買嘢食. 重同Thomas一齊玩.
明天我叫佢再約亞Jack.

佢暫時未習慣開拉錬去厠所, 佢用幼稚園去厠所方法, 無除褲只係在褲管下抽出........... ...

麻煩各位 P.1家長報多的料. 有時係度見到的料,
問個仔 佢先講.

因為剛剛要出差 Tehran, Dubai, Jeddah, Riyadh.
要 01/10先返到香港.
打長途返香港幾貴, 又出唔到公數.

唔同Group, 佢係Group 6. 因為佢排隊時排在Thomas後面, 所以成了朋友.

原帖由 bowling68 於 10-9-16 23:37 發表
SCJ-family,

Yes, Thomas mentioned Justin yesterday.
Is your boy in Group 1 ?

I think the kids will get more friends as 小息
40 minutes.   

各位知唔知幾時開始上PE swimming lesson?

SCJ-family,

I remember there was a cir which distrubed some times b4, it mentioned that this Fri's PE lesson is for Girl and next Fri's PE lesson would be for boy!  about 4-5 PE lesson each term.

原帖由 SCJ-family 於 10-9-17 08:11 發表

hello justin mum,
i think 1A will start the swimming lesson on Friday 24th Sept for boys.

原帖由 SCJ-family 於 17/9/2010 08:11 發表

and today is the 1st swimming lesson for girls

原帖由 1429 於 17/9/2010 08:28 發表
SCJ-family,

I remember there was a cir which distrubed some times b4, it mentioned that this Fri's PE lesson is for Girl and next Fri's PE lesson would be for boy!  about 4-5 PE lesson each term.

...

So, Justin should be very tall, as Thomas already 125cm.

原帖由 SCJ-family 於 10-9-17 08:02 發表
唔同Group, 佢係Group 6. 因為佢排隊時排在Thomas後面, 所以成了朋友.

Hi Flostangraphy & 1429,

因為我琴日去e-class睇吓cir list, 發現我無收過關於游泳cir. 我又唔很定係唔係p1游泳時間表.  好彩下星期先開始.  

Thanks.

原帖由 flostangraphy 於 10-9-17 09:01 發表
hello justin mum,
i think 1A will start the swimming lesson on Friday 24th Sept for boys.

The swimming lesson schedule was distributed to the parents on 1 Sept. (cir. G004 2010/2011)

原帖由 SCJ-family 於 10-9-17 13:34 發表
Hi Flostangraphy & 1429,

因為我琴日去e-class睇吓cir list, 發現我無收過關於游泳cir. 我又唔很定係唔係p1游泳時間表.  好彩下星期先開始.  

Thanks.

回覆 4# flostangraphy 的文章

flostangraphy, 1A 女仔第一堂都無游水, 我個女話只係教佢地換衫同參觀下, 佢話俾我聽仲有兩個同學喊, 其實, 依家淨番d堂數都吾多, 都係游得幾次, 冬天又停吾游. 另, 喂, 你個仔有無話俾你聽個中文老師係吾係好惡, 我個女吾知點解好似好驚佢咁.
‹ 上一主題|下一主題