用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點解小朋友唔鍾意練琴?請家長來分享。 ...
樓主: 音樂人長老
go

點解小朋友唔鍾意練琴?請家長來分享。 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

大件事!
1,2,4我都唔中, 3就中左
無辦法, 我會嘗試控制下自己........

彈琴都仲ok, 點衰都有個譜, 練小提琴至弊! 又要企又要夾仲要repeat30次都未必拉得準, 對於D以為自己睇譜好勁既小朋友(呢....學過琴果D呢)簡直係無間道--無盡既折磨

原帖由 miffy 於 10-8-28 09:41 AM 發表
除天份外, 幾個原因:

1. 家長規定每日都要練幾耐琴
2. 家長規定練邊首歌
3. 家長再在旁邊指指點點: 邊度太快, 邊度太慢, 拿又彈錯....你有無聽老師講架, 煩都煩c
4. 年年考琴, 不停彈來彈去都係幾首考試歌/ scales ...

我以前學琴阿媽無理我點練琴,反為我驚下個月佢仲肯唔肯交學琴費。 隨時無得學先懂得珍惜機會。

原帖由 miffy 於 10-8-28 09:41 發表
除天份外, 幾個原因:

1. 家長規定每日都要練幾耐琴
2. 家長規定練邊首歌
3. 家長再在旁邊指指點點: 邊度太快, 邊度太慢, 拿又彈錯....你有無聽老師講架, 煩都煩c
4. 年年考琴, 不停彈來彈去都係幾首考試歌/ scales ...

呢幾樣我都無做, 基本上由得佢
但問題係我個女都係唔鍾意練琴

我覺得父母的involvement很緊要。我有個朋友她的小朋友在學長笛,她和她老公就輪留和小朋友一起吹。她說現在小朋友也很喜歡上長笛課和在家練習。

我覺得練琴都是一樣。如果小朋友覺得爸爸媽媽跟她一起練琴會開心得多。

家長抱有正面態度對培養小朋友興趣影響好大,如果要練樂曲有歌詞,可以花少少時間幫仔女和唱,咁會提高佢哋練習動力,唔好怕唱得唔好聽,小朋友唔會介意,最重要係參予。

我做學生的時候又逃課又唔練琴,現在做老師了遇到一個練琴既學生好似執到寶……遇到唔練琴既就好似遇到知音,哈哈哈

我兩個仔好鍾意學琴, 話彈琴既時候好開心. 但佢地一樣唔會自動自覺去練琴, 要我set定一個時間, 而且講好練幾多分鐘, 一夠鐘就收工.
我都有問佢地點解會有咁既表現? 佢地就話覺得練琴好辛苦. 呢個我都同意, 我自己都學過琴, 真的幾攰. 另外, 佢地就話有時歌仔好難, 唔識練, 咁我都明白小朋友遇到困難會想逃避. 最後就係驚被我鬧:) 咁我唯有收下火啦, 哈哈!
我個大仔都試過叫我走開, 話我令佢好緊張. 咁我咪走開囉, 上網去親子王國好過啦! 佢搞唔點, 請我幫我先幫佢, 咪整到自己咁cheap. :;pppp:

我姪仔都話學琴無所謂,但唔鍾意練,特別係自己想彈要好耐先練到,佢無咁耐性,打機容易好多,一打就識。
‹ 上一主題|下一主題