用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 2010年度1年級討論區
樓主: kylie_mom
go

2010年度1年級討論區 [複製鏈接]

Hi, 1A報到. 日後多多指教

原帖由 doraemon_angel 於 10-9-1 12:11 發表
hi, 1A 報到

等我返佢問下佢先  ..佢只係問我可唔可以帶書回校? 但學校講了這2天係做校務事項, 所以星期5先帶.

原帖由 doraemon_angel 於 10-9-1 17:46 發表
請問唔知係咪只係你地1B要帶顏色筆呢?
咁1A呢?唔該
另外工作paper又要唔要訂呢?

原帖由 熙熙 於 10-9-6 16:42 發表
hi all
我囡囡係1C班既潘若晞(Jamie)呀, 以後多多指教

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2225165&extra=page%3D1

請問大家英文科的細楷y , 係咪好似咁寫的."y"

因老師給我們的樣本是彎彎的y...即係個尾部份會"歐"番起來.

原帖由 bigtabo 於 10-9-15 09:59 發表
我見老師的樣本是彎彎的, 但阿囡話老師都係"y"這樣寫的, 我叫佢跟返老師.

即係都有2個版本. 我囡講用"y". 但我班有些同學仔又用彎彎的. 所以大家都唔知道. 唔緊要, 等阿囡再講俾我們聽吧.

原帖由 cooltungtung 於 10-9-15 12:33 發表

我囡囡寫writing時寫"y"就比老師用紅筆圈住仲要改正添.......

明白..我地果班又沒有哦.

請問你們有沒有下星期的中英默的範圍哦.

原帖由 winnie1312 於 10-9-23 20:22 發表

Hi : 即是數學補充, 之前在15/9 派過, 做CHAPTER 1-4,最後是做一打OR 半打這一頁, 我問囡囡未派.

WINNIE

Winnie

唔該晒! 你囡囡好叻哦.

原帖由 winnie1312 於 10-9-26 03:13 發表

Hi :

我問囡囡 ENG Dict 範圍是 "OUR SCHOOL" page 9-12,

我只是幫她 Dict 有 monitor, english teacher, classroom, classmate, group leader, friend, class teacher 等等。
但她已經背熟好。 ...

原帖由 潁蕎媽媽 於 10-10-20 10:39 發表
你們好:我囡囡明天小一入學,本人自行分配好位已入表聖家,請問功課量真的很多,默書,Quiz,測驗.............我個人認為小朋友係可以適應的,是一個習慣,她們應該冇問題對嗎?請比意見...... ...

其實數量是多的, 不過內容真的不多. 如果小朋友肯做, 基本上15分鐘內是可以完成 (抄寫同畫圖的功課). 而其他的習作紙就要視付小朋友於0-6歲時有沒有學過了.

而學校每個星期的Quiz同默書都係想幫大家知道小朋友的暸解同吸收情況, 從而加強溫習.

原帖由 kylie_mom 於 10-10-20 14:37 發表

妳意思係明天入讀聖家小一呀, 之前個間唔好咩, 為何半個學期未完就轉校呀???

我估係明年 (打錯字)

穿件羊毛衣, 一定夠暖的 (暫時), 而且都派了冷外套, 相信都冇問題. 再穿長些的sock.

另外, 今年我細囡的幼稚園都未換季哦.

原帖由 kylie_mom 於 10-10-25 16:10 發表
天氣開始冷, 學校仲未俾冬季校服, 今日早上打去問, 學校回覆要下星期先有, 佢地話校服公司未送回, 吓....我話星期三開始冷了, 小朋友應該點著, 學校話可以著一些厚身的褸.
放學就收到手冊話星期三可以換季, 真係唔明 ...

原帖由 kylie_mom 於 10-11-1 01:01 發表

是呀, 我打去學校問, 都係叫著長socks, 但係我囡囡話佢排隊時都俾老師話只可以冬季校服才著, 都唔明老師點諗的, 個2日咁大風, 老師大人都著長衫厚褸啦, 難為d學生仲係著夏季加一件薄外套 ...

我囡都穿長sock但沒有問題了. 可能已經容許了.

確實香港已經有15年沒有那麼冷, 大家都可能一時未能適應

至於旅行日, 學校講可能可以穿著自己的藍色褲.(詳情等待中)

大家可以放心了. 相信學校會作出適當的安排.

‹ 上一主題|下一主題