用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM K1 am class 報到
go

KM K1 am class 報到 [複製鏈接]

hello, 旅行返,連新生簡介會都出席唔到,請問有什麼需要留意?
K1CA 班  -   clovis 仔

K1AA
嘉淇
翊洺
梓揚 (Justin)

K1CA
恐龍仔
CARY
CLOVIS

聽日開學啦。可以見到大家啦。
聽日陪一個鐘,唔知大家放學後會唔會一聚呢?

原帖由 Smallpigbb 於 10-8-31 10:32 發表

其實我都無去,但就記得自己帶茶點仲有個杯俾小朋友,你最好打返學校問o下你個班主任。

唔該晒。

原帖由 elmolly 於 10-8-31 22:36 發表

放心, 放學大家好自然就會起出面"聚"埋一齊

今日無位泊車,放學拿拿聲走人,好彩無抽牌。
無得同大家聚下tim...........

今日無留意返左A組tim........
返屋企先醒起原來自已係B組架。
但老師又無話我知,我入錯組喎。

雖然係新同學仔,本以為無個識,點知認得有個同學仔係以前一齊返PG的,好開心。

我仔仔應該習慣左返學,而問佢都話鐘意呢KM,所以返學好開心。

放學仲話吳老師送左份禮物俾佢,不停係度玩。

但放學返來睇書包,已經有功課要做啦。兩頁紙,雖很簡單,但我還不太習慣這麼要要做功課。

另外,有本故事書,阿仔好鐘意,不停叫我講。但睇睇後面有頁紙,原來睇完要識好多問題的,爸爸說好像我們以前小學才學這些問題呢。

最後,有張秋季活動,唔知舊生(我地第一年入讀)之前有無讀過呢?邊個課程好呀?我想報Phonics and Effective Chinese Learning ,但好似撞左時間。

請問K1係咪即係幼低班呀???

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-2 07:06 發表

嘩,無炒牌真係好好彩喇,你下次唔好“博”啦,因為好多時學校門口都有交通警o家,我o地以前都有唔少家長o既車俾人炒過,至於你話返錯組通常老師都唔會話你o既,而且都返咗嚟喇,唔通叫你走咩。 ...

係呀,好好彩。
唔會有下次啦,因為下星期一開始坐校巴。

原帖由 余魚媽 於 10-9-3 20:18 發表
請問有需要報學校興趣班嗎?
無校車,好麻煩.

我諗睇你自已興趣?
因為我本身都想幫仔仔報Phonics的,跟學校報好似有信心d呀。

我都覺得無校車好麻煩。

咁你會唔會報呀?

原帖由 kerkermui 於 10-9-2 13:55 發表
c班都好多新同學呀!
恐龍仔friend嗰d全部唔見哂!!!! 唉~
原來K1得20個人一班 (班房容量=22) , 仲要收外來生, 咁一定走好多啦!

今日做勞作時.. 發現個奇怪現象: 全部小朋友嘅家長都急不及待咁幫手做埋一份, 但我就手 ...

我地同班架喎。但我都仲未認到恐龍仔個樣tim...........
我都好少幫手做勞作喎。但真係見到好多同學仔媽媽幫手做。
恐龍仔個中文名最後一個字係乜野呀?我個仔係軒呀。

原帖由 elmolly 於 10-9-2 15:39 發表

A組果位新同學, 係咪就係返錯組既媽媽?

kaka.. 我都諗緊係咪講緊我。

原帖由 kerkermui 於 10-9-3 20:57 發表

幼兒班呀

thx.........

想問下,係咪每日都會有功課做架?
琴晚好夜先返到屋企,打開書包睇先知原來第一日已經有功課要做。

嘩..........成夜晚9點半先同阿仔做功課,好彩佢好鐘意做,做完仲問有無,佢仲想做,真係好好笑。咁鐘意返學,又鐘意做功課,好安慰。

唔知今日要唔要做家課呢?

又有幾日無上來啦。
原來有分組架?點知佢地係邊組呀?

我都報左兩個班呀,PTH & Phonics。
咁搞法,返1-5變左1-6,以後更加小時間同仔仔出外玩。

係呢,你地有生參加家長義工團呀?有乜野做架?我參加左。

另外,仔仔9月份生日啦。要幫手整小食?唔知大家有乜野想食呢?可唔可以俾d意見呀,尤其是C班的,大家有份食架,hehe.....

仲有個問題。家裡放的那本---唱遊100分
唔知大家有無睇到,我唔識唱d歌喎,咁點同阿仔係屋企唱?點解無CD派埋架?

之前好似睇到張回條,話要帶燈籠回校,但e家搵緊都搵唔番出來tim.......幾時要帶呀?唔該晒。

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-15 23:14 發表

手冊寫咗20號要帶個燈籠,仲有生日會老師會派張紙俾當個月份生日o既小朋友家長睇睇佢o地會帶D咩同小朋友分亨嚟食,上年我就負責帶蛋糕,o甘我都有準備一份禮物包送俾每個同學仔,有D同學就會帶水果同獨立包裝餅送俾D小朋友 ...

但張紙寫明話家長無需準備小禮物。本打算與另一位同月的家長一齊準備小禮物的。

蛋糕另一位家長準備,我負責小食。

咁燈籠係自家制定買呀?

原帖由 余魚媽 於 10-9-15 19:10 發表
20/9(NEXT MON)帶燈籠

thx.......魚媽。

原帖由 余魚媽 於 10-9-18 12:30 發表
問功課:
1.
P.7,Phonics for kids
Date: 22 sept 2010
即係要唔要做?
"listen carefully. paste on the correct sticker."
我揾唔到sticter!

2. My Activity Bk 1
p3-4
無日期印, 要唔要做?

THX ...

1. 記憶中, A AND B都係係學校做完回家溫書的,對嗎?所以應該不用做吧?

2. 我地有印 17 SEP 2010,要做呀。你個本會唔會老師漏左印?

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-18 12:44 發表
余魚媽,

首先講咗我讀A班先,My activity book 1 page 3-4 Exercise 2 要做,我o地班有蓋日期印。

另外我o地班有字彙練習同故事練習,phonics就無喇。

星期六老師好似放1點快D打去問問啦。 ...

我地班都有字彙溫習,有無留意有一句:評估前請加以溫習?
好有壓力呀。要識41個字,大家努力。

原帖由 Smallpigbb 於 10-9-16 20:42 發表

唔好意思領到你誤會o添,小禮物我上年有送,今年張紙係點我無睇過。

至於燈籠自己o係街度買個就得,唔洗特別奬整。

唔該晒,無誤會呀。因為回條寫明話:唔需要準備小禮物的。

係街買都OK,咁我都用番上年個個,唔好晒嘛。但有音樂有燈的,無問題吧?

‹ 上一主題|下一主題