用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 各位今年讀崇真小一的家長請進,有事請教 ...
go

各位今年讀崇真小一的家長請進,有事請教 [複製鏈接]

今天(28/8)見老師,裏面提到有餐墊,是甚麼?那裏有得買呢?另外,是否要賣木顏色一盒及蠟筆一盒放在自己的儲物櫃裏呢? thanks
   1    0    0    0

我有問過人, 其實可以買餐盤 or 餐枱墊 , 因在書枱上食飯, 好dirty, 可以墊住, 至於d 顏色筆係要買, 不過我諗住1號再問吓先.

係呢你個小朋友同邊班呢, 我個女就讀 望班

HELLO, LonglamMama 我囡囡都係讀望班呀!

原帖由 LonglamMama 於 10-8-30 23:48 發表
我有問過人, 其實可以買餐盤 or 餐枱墊 , 因在書枱上食飯, 好dirty, 可以墊住, 至於d 顏色筆係要買, 不過我諗住1號再問吓先.

係呢你個小朋友同邊班呢, 我個女就讀 望班 ...

原帖由 歌利亞 於 10-8-31 00:04 發表
HELLO, LonglamMama 我囡囡都係讀望班呀!
歌利亞 媽媽... 你1號陪吾陪返學呢....唉... 都吾知阿女願吾願意起床...真煩

我會陪囡囡返學呀, 第一日返學都唔知帶咩?

原帖由 LonglamMama 於 10-8-31 00:15 發表
歌利亞 媽媽... 你1號陪吾陪返學呢....唉... 都吾知阿女願吾願意起床...真煩

哈哈!!! 好問題.... 吉書包一個, 放d 之前老師叫帶個d 野返去.

係呢你個女有冇參加拔尖班同埋奮進班呢!!!

我囡囡有參加奮進班, 但今日發覺如果上奮進班有好多課外活動時間會撞左, 都唔知點攪?

原帖由 LonglamMama 於 10-8-31 23:03 發表
哈哈!!! 好問題.... 吉書包一個, 放d 之前老師叫帶個d 野返去.

係呢你個女有冇參加拔尖班同埋奮進班呢!!!

原帖由 歌利亞 於 10-9-1 13:59 發表
我囡囡有參加奮進班, 但今日發覺如果上奮進班有好多課外活動時間會撞左, 都唔知點攪?

我的小朋友讀愛班,我反而覺得多點休息才最重要,由幼稚園有午睡到小學冇午睡,又要提早返學,我恐怕不夠精神上課添!

原帖由 歌利亞 於 10-9-1 13:59 發表
咁橋我個女都有報到奮進班... 明天311室上課嗎>>>>問過啦玩完再接住上奮進班...咁有冇讀拔尖班呢!!!

原帖由 tomyanma 於 10-9-1 16:24 發表

我的小朋友讀愛班,我反而覺得多點休息才最重要,由幼稚園有午睡到小學冇午睡,又要提早返學,我恐怕不夠精神上課添!

吾使咁担心.... 小朋友精力係冇限的, 玩極都吾倦的

我無報拔尖班呀, 因為註冊果日我咩奮進咩功課班都未攪清楚, 註冊個MISS問我驚唔驚佢地辛苦, 佢話有例子有D人報左2個之後要 CUT 1個, 所以我報左1班咋, 你2個都報晒呀??

原帖由 LonglamMama 於 10-9-1 22:44 發表
咁橋我個女都有報到奮進班... 明天311室上課嗎>>>>問過啦玩完再接住上奮進班...咁有冇讀拔尖班呢!!!

原帖由 歌利亞 於 10-9-1 22:58 發表
我無報拔尖班呀, 因為註冊果日我咩奮進咩功課班都未攪清楚, 註冊個MISS問我驚唔驚佢地辛苦, 佢話有例子有D人報左2個之後要 CUT 1個, 所以我報左1班咋, 你2個都報晒呀??

...
哈哈係.... 報曬....邊有諗過會咁鬼易收得曬, 咪讀羅... 所以拔完再去奮進羅... UNTIL 6.00才搭校車返屋企.... 勁!!!簡直係一個大挑戰!!!

tomyanma, 我仔仔同你小朋友一班, 好高興認識你!

呢2日真係好辛苦, 大人小朋友都唔夠瞓

原帖由 tomyanma 於 10-9-1 16:24 發表

回覆 1# niklaus903 的文章

很多專家都話,充足的睡眠對小朋友是很重要的,但絶大多數的人和學校都希望小朋友多些活動,多些技能,將來多些本錢去競爭。但是否好事?真是不太清楚!最終覺得香港就是這樣,一早便要送孩子上戰場了!如果我有能力的話,真是希望見議學校給小朋友有小睡的時間。

請問有冇家長知長運動衭20碼有幾長?我個仔110cm高會否長過頭。另外社衫是否只分s,m,L, XL,呢?因為驚買錯

原帖由 tomyanma 於 10-9-6 22:34 發表
請問有冇家長知長運動衭20碼有幾長?我個仔110cm高會否長過頭。另外社衫是否只分s,m,L, XL,呢?因為驚買錯

20碼我估差不多, 因我女買了條22 碼我諗住遲d返去換, 社衫...學校28/8 己派發啦, 仲著過返學, 你冇試過咩, 不過小一應都會派發 S 碼 , 還有錯左未洗過都可以換的

原帖由 LonglamMama 於 10-9-6 23:50 發表

20碼我估差不多, 因我女買了條22 碼我諗住遲d返去換, 社衫...學校28/8 己派發啦, 仲著過返學, 你冇試過咩, 不過小一應都會派發 S 碼 , 還有錯左未洗過都可以換的 ...

thanks ,今日交左錢了,要下星期至有貨

有用網站,中文默書超正

介紹有用的漢語拼音網站,方便家長協助子女默書

近日要為兒子背默中文拼音(兩週一次), 為了要提高他的學習興趣及方便自己(五音不全)的讀題目給他默, 我找了一些有用網站, 現跟各家長分享, 讓大家親子學普通話

來說普通話遊戲坊,內有很多有趣遊戲,我個仔超鐘意
http://pth.ephhk.com/jsp/playGround.jsp#

漢音拼音遊戲,是兒子的第二至愛
http://resources.edb.gov.hk/~chi/frontpage.html

普普村,可以介紹給學校使用
http://www.kids.putonghuaonline.com/#

遊戲學華語 http://edu.ocac.gov.tw/lang/chineselearn/index.htm

學好普通話,內有互動遊戲下載
http://pth3e.ilongman.com/goSe.asp?sect=game

以下是給我們家長使用的
(1) 漢語拼音之家,可從基本聲母韻母開始,最適合近期的默書之用,我們不怕讀錯音
http://lc.ust.hk/~material/pinyin/content/initialsFinals/intro.html

(2) 即時發音平台,輸入中文單字或句子之後,會自動發音,最適合默書的第二部份,包保唔會讀錯字給子女默書
http://www.putonghuaonline.com/?ref=tdc_t2
(按即時發音)的 function buttom ,再按入中文字便可

希望以上網站對你們有用

爸爸超人 發表於 10-9-30 21:00
介紹有用的漢語拼音網站,方便家長協助子女默書

近日要為兒子背默中文拼音(兩週一次), 為了要提高他的學習 ...

Really useful, thanks

暑假有小一適應班嗎?
‹ 上一主題|下一主題