用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 提供更多選擇, 滿足上學基本需要
go

提供更多選擇, 滿足上學基本需要 [複製鏈接]

間校車公司咁差, 任意魚肉我們.  又貴, 時間又早, 接送點又不方便.  點解家長不可團結一起, 爭取一些基本的需要:
1. 多一個校車上落點
學校走火出口決不會只有聖佛蘭士街一個, 其他出口可否用作校車上落點.  我另一個孩子的小學, 除了學校正門外, 後門也是校車上落, 中學可用堅尼地道, 小學可否借用?

2. 多一個車種選擇
可否提供保姆車, 如以往一樣?

何故校方只提供一個選擇, 任校車公司宰割我們, 令我們叫苦連天而不加理會. 事事以"行政方便, 已提供最好的" 作擋箭牌, 實際是無視學生與家長的需要.
試想孩子未上課已因校車而特別早起, 步行上校車, 在車上呆坐, 下車又要行很遠路等不合理的安排, 令他們疲憊不堪, 他們回校又如何有精神學習, 又怎能專心上課, 如何開心讀書?  校方所說的{行仁愛, 顯真理}的辦學宗旨, 在校車安排上完全看不到, 這樣的校車安排, 如此折磨學生和家長, 實在令人嘆氣!   

作為家長只希望子女上學過程簡易開心, 有足夠精神上課學習便心滿意足, 如此基本的需要, 何故校方不予以成全?
   0    0    0    0
May Peace of god be with you and your family

Hi Agnesandy,

Totally agree your points. How we can present the statement to school about these ?

chmanpong

我們可否經家教會轉達意見?

原帖由 Agnesandy 於 10-8-31 11:33 發表
間校車公司咁差, 任意魚肉我們.  又貴, 時間又早, 接送點又不方便.  點解家長不可團結一起, 爭取一些基本的需要:
1. 多一個校車上落點
學校走火出口決不會只有聖佛蘭士街一個, 其他出口可否用作校車上落點.  我另一 ...

我希望將所知的作出回答,協助這家長有更多的了解.

1. 我並不知道小學新校舍是否另有走火通道,可作為學生上下課的路線.但我可以告訴各家長,中學大多不能借用通道予小學學生上下課之用.因為早前的家長會提到重建校舍安排時,由於受工程地盤影響,中學已由本年開始取消校車服務,以便騰出更多地方.此外,若進入工程高峰期,為了學生安全著想,如有需要時上下課安排亦可能要作出改動,借用小校的通道,但以不影響小學學生正常上課的安排為主.

2. 至於提供褓母車方面,由於學校與校車公司簽訂合約,因此不能再另行提供褓母車.雖然學校一直鼓勵學生乘校車上下課,但並不反對家長自行選用褓母車.此情況在本學年亦是如此,雖然中學已沒有校車服務,但有部分學生仍需褓母車服務,因此該等家長已自行安排褓母車.

事實上,包括本人在內,過去不少家長對校車服務不滿(我亦在囡囡初小時投訴了多次),但在供求定律下,學校只能在僅有的選擇中作出決定,不會改變,否則前校車服務公司投訴不斷,但結果仍經營數十年,這並非學校不想改變,而是選無可選.

但大家可如我一樣在開學初期在校門口等候褓母車司機或褓母索取資料,選擇合適的一間.雖然最後我選擇自行帶囡囡上課,但這是一個可行的方法,或可找到一間更貼心提供服務的褓母車.

原帖由 princesshk2 於 10-8-31 14:20 發表
我們可否經家教會轉達意見?

當然可以.

此外,每逢新學年開始,學校家教會都會重選,各有心有力的家長除參與班代表外,亦不妨競逐家教會委員崗位,向學校提出意見之餘,亦可聽取校方的想法,校政的施行,甚至乎理解學校在落實某項措施時的困難和環境限制,然後在這裏告訴大家,讓各家長可從另一個角度想想,共同尋找解決的方法.

你對校內很多事情也很了解, 請問你是否家教會委會?

原帖由 sfcssfcc 於 10-8-31 14:44 發表

當然可以.

此外,每逢新學年開始,學校家教會都會重選,各有心有力的家長除參與班代表外,亦不妨競逐家教會委員崗位,向學校提出意見之餘,亦可聽取校方的想法,校政的施行,甚至乎理解學校在落實某項措施時的困難和環境限制,然後在 ...

原帖由 princesshk2 於 10-8-31 15:52 發表
你對校內很多事情也很了解, 請問你是否家教會委會?

早年兩個囡囡在小學讀書時都有多年時間,我只是擔任班代表,一直都沒有機會成為家教會委員.但我可以說認識不少家教會委員,不論是新成員或是舊成員.

雖然離開小學也有一段日子,但彼此間中仍有聯絡,在學校附近見到面時更會傾過不停,因此獲得不少'消息'.這亦是我鼓勵大家參與班代表,甚至乎競逐家教會委員崗位的原因.

醒目開學勳章

其實當初我都算,雖然不滿意價錢係加左成倍,不過諗住可以校內上落車就唯有忍,點知而家不可以校內上下車,要小朋友自己行一段路,咁點解我要用細車??!! 橫掂都係行,咁不如改返大車,在大道中落車行返上去好過啦!!!都唔差得幾多,但價錢就可以平返一半.
原帖由 Agnesandy 於 10-8-31 11:33 發表
1. 多一個校車上落點
學校走火出口決不會只有聖佛蘭士街一個, 其他出口可否用作校車上落點.  我另一 ...

醒目開學勳章

6月早會時已經同學生講左會在聖母聖衣堂門上下車,不過學校一路都冇出通告更正通知家長,可能怕多人嘈掛.
原帖由 曲曲 於 10-8-31 17:59 發表
我想問清楚到底現在校車是否不能入到學校上落車?

我當初選搭校車不選保姆車,因為校方說校車在學校裡上落車,而保姆車要在聖母聖衣堂門外上落車。那到底現在會在那位置上落車? ...

我睇學校張通告都話係在學校正門上下車, 依個係我唯一一個選坐校車的原因. 其他方面, 我真係好唔滿意

原帖由 曲曲 於 10-8-31 17:59 發表
我想問清楚到底現在校車是否不能入到學校上落車?

我當初選搭校車不選保姆車,因為校方說校車在學校裡上落車,而保姆車要在聖母聖衣堂門外上落車。那到底現在會在那位置上落車? ...

醒目開學勳章

大家咁話啦,如果唔係校內上落車的話,我點解要比咁貴?!我點解要揀佢?!
剛睇校車寄比我張野,我651上車,柴灣要去一轉 causeway bay, 佢居然可以6分鐘到, 柴灣651上車, causeway bay 657上車, 都飛得幾快,咁飛返學校應該都係7分鐘,即704返到學校啦,咁我做咩要咁早上車??!!
雖然佢唔走多一轉,不過我以前只上我LEE到都已經滿,而家要載多一程 causeway bay,咁同走多一轉有咩分別?!
原帖由 cherrynequ 於 10-8-31 19:34 發表
我睇學校張通告都話係在學校正門上下車, 依個係我唯一一個選坐校車的原因. 其他方面, 我真係好唔滿意

新學年伊始,就被校車搞到心情抑鬱。開學後大家是否可以向家教會提議,向校車公司爭取面對面交流的機會,始終是新校舍新校車,磨合一段時間再檢討都係應該。如果凈係我哋網上抗議也好提議也好,都於事無補。

醒目開學勳章

睇返校車寄黎張野,真係冇可能會寫錯得咁離譜,好清楚寫明交10個半月,六月份要一次過交埋7月份個半份車費,唉,講真,如果佢7月都收,我一定唔比亦唔搭7月份,因為返得個一兩日我要比5百,真係離譜 lor, 佢收得落重離譜

醒目開學勳章

我會睇定D,我諗開學後一個月我會同學校反應,因為未開始全日我要睇左一個月再同學校講
原帖由 ttyy 於 10-9-1 10:35 發表
新學年伊始,就被校車搞到心情抑鬱。開學後大家是否可以向家教會提議,向校車公司爭取面對面交流的機會,始終是新校舍新校車,磨合一段時間再檢討都係應該。如果凈係我哋網上抗議也好提議也好,都於事無補。 ...

阿女 finally 回到家了, 原先校車話 12:50 pm 點知到依家先返來.

我初時打去校車公司問, 佢地有人可以 check, 佢話我知, 校車差唔多成 1:00 先開出, 所以要再等下. 於是我立即打去學校,佢話第一日係比較亂....
我依家諗, 其實係唔係以後都要遲咁耐先開車呢? 如果係都好煩. 即係 學校3:30 放學, 要預多半個鐘先開到車出來, 睇怕都要 4:30 先返到來了....

我頭先打電話去問學校,個 staff 話校車係會入學校上下車, 依樣可以放心, 不過, 就係因為咁, 好多校車排隊等入學校, 即係要用多 d 時間.
我諗, 阿女的實際車程應該好短, 如果1:00 開車, 1:30 返來都好快, 不過, 在學校等排隊就 side 哂 d 時間.

原帖由 polarbb 於 10-9-1 12:21 發表
我會睇定D,我諗開學後一個月我會同學校反應,因為未開始全日我要睇左一個月再同學校講

醒目開學勳章

應該唔會遲好多既,個時都係好多人搭校車,都係咁混亂,應該過一個星期會好好多,個個熟哂邊到上落車就會識行到時就快好多,E樣我就唔擔心.
原帖由 cherrynequ 於 10-9-1 13:36 發表
阿女 finally 回到家了, 原先校車話 12:50 pm 點知到依家先返來.

我初時打去校車公司問, 佢地有人可以 check, 佢話我知, 校車差唔多成 1:00 先開出, 所以要再等下. 於是我立即打去學校,佢話第一日係比較亂....
我 ...

第一日, 難免有d混亂... 比多兩個星期, 睇下點.
不過touch wood, 我阿女架車, 又好準時

我今日都係校車站企咗40分鐘,因為校車比預計時間遲三十幾分鐘。囡囡話第二批校車的同學在活動室等咗半個鐘先至排隊上車,同埋司機叔叔都唔熟路。希望遲D可以順利番。
‹ 上一主題|下一主題