用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔仔9月開始返I位LU~
樓主: milk323
go

仔仔9月開始返I位LU~ [複製鏈接]

Bebe 媽媽,

如經濟可以的, 我當然會照報出面嘅私人訓練, 如Heep Hong,
小 朋友嘅黃金期好快過, 大家都只係想小朋友快d 有進步!
你同你先生商量吓吧!

原帖由 BeBe媽媽 於 10-9-3 01:17 發表
Janethim,
唔好意思,因為我都係新手,所以未必答到你D乜.
我仔係09年12月醫生叫排E位(當時我未知係乜)+排做評估.點知10年2月尾先真正由社工交表上去排E位. 大約到2月份可以見姑娘做評估,於是再等到4月真正見醫生做評 ...

講過了,而家有學番....應該唔會報呢!
之前打過去協康,佢地只SALE我單對單,仲要排住等....而家都番學喇!更加無時間去讀啦!.....

今日同阿囝上完英文班, 先生comment 話佢都容易分心, 唔轉心, 請問你知唔知邊度有專注力的訓練呢??
我住係將軍澳, 唔想去太遠,唔知將軍澳有冇呢??

原帖由 pipi331 於 10-9-4 01:32 發表

i位無mud ot, 而且質素好參差. 既然step話您仔似有感統問題, 您可以揾醫管局兒科門診 開轉介信比您做職業治療, 但您預要排好耐, 同埋無得每週做. 您需要揾私家做職業治療. 您小朋友返下午班就最好, 上午d治療師會 ...

唔該晒你嘅資料, 我今日打去step 問過, 佢地都有專注力訓練, 但就要4歲, 佢地有個叫SAT教室, 課程包括
社交, 專注等,每個星期六9:00~12:00, 但都好多人等, 仲有成$600 1堂, 我而家排緊, 或者會試吓睇吓有冇用!

原帖由 pipi331 於 10-9-5 22:55 發表

至平ge有耀能東九龍家長資源中心, f43 齊學專注力, 但未必抽中您. 貴少少出旺角揾領思做d專注力小組,even 個別ot.

pl see http://www.rehabclinic.org/courses_child_chi_big5.asp

原帖由 JANETHIM 於 10-9-6 22:10 發表
唔該晒你嘅資料, 我今日打去step 問過, 佢地都有專注力訓練, 但就要4歲, 佢地有個叫SAT教室, 課程包括
社交, 專注等,每個星期六9:00~12:00, 但都好多人等, 仲有成$600 1堂, 我而家排緊, 或者會試吓睇吓有冇用!

...

My gill attend Step 3T (saturday 9-12) for 4 months, tutors said she has improvement, but I don't think so, might, my expectation is too high. I also join rehabclinic for 2 months, my girl just run run run within the classroom and play the toys, don't care the others, and the trainer cann't control her as the ratio is 1:5. I believe mam/dad shall join the class together and then use the facilities/materials to train your boys/girls.
My girl is going to I位 also since this September~~ hope she can enjoy/participate into the class......

AprilLovev,

請問你小朋友幾大? 排I 位排咗幾耐??
今日step 打比我, 話星期一六有位, 我而家仲諗緊上唔上, 要去油庥地上, 比較遠, 同埋真係唔知有冇用??

原帖由 AprilLove 於 10-9-8 12:19 發表
My gill attend Step 3T (saturday 9-12) for 4 months, tutors said she has improvement, but I don't think so, might, my expectation is too high. I also join rehabclinic for 2 months, my girl just run ru ...

Hi! Janethim, my girl is 2.5 yrs and going to N1 since Sep. We wait for 'I' 位 for around 3 months. It's so fortunate to me as I select the school not near to my living area, but near to my mum's area.
For Step, as i said my girl has been there for 4 months, attending every saturday 3T course for 16 weeks. My personal feeling is business-oriented, like other parents. I cannot observe my girl's performance during having lessons. Only know what's happening after the lesson, as explained by the tutors. But I have no choice as no other centers can offer the training to my girl. I also applied services at Heep Hon, Links, Joyful classroom, but need to wait, wait and still wait now.
I would encourage you to look around the facilities of the training centers. If you are still waiting for "I" 位 and momey is not a concern, it's good to have the intensive course.  Early training is good to our child.

今日打去links 問過, 已約好sat 去評估, 睇吓阿囝適合上詳野堂, 要去Wan Chai 上堂, 但總比去Yau Mei Tei 好d!   而家阿囝隔星期會去Heep Hong 做言語冶療, 而家
只有一路出去做training, 一路等政府啦!

原帖由 AprilLove 於 10-9-9 14:30 發表
Hi! Janethim, my girl is 2.5 yrs and going to N1 since Sep. We wait for 'I' 位 for around 3 months. It's so fortunate to me as I select the school not near to my living area, but near to my mum's area ...

我仔9月開學已經番左咁多日,由番一個鐘,而加先加到一個半鐘,我覺得太小時間,跟本唔夠時間比我仔適應...更何況佢好LIKE番學! 我尋日同班主任反應,但今日並收老師話我仔唔適合加鐘住,因為佢坐唔定,人地尖叫佢又跟住尖叫,又搶同學仔玩具,唔識分享,情勢起伏大(我入學前已同老師提過),一向佢講NO,我仔就會CRY,有時瞓響地下!老帥又話雖然你見佢放學咁開心,但其實佢今日CRY左幾次,仲好長氣果隻....我想問係咪A仔先會咁?定係小朋友2歲幾呢個時間係會難搞D?

我又真係唔知一班幾多人喎?好似全校4班,應該一班30人左右.
我聽日再同老師傾下,叫佢有咩特別野盡量同我講聲,等我可以配合,番到屋企不停同仔講番,示範比佢睇.因我仔表達差,未必明我講乜,我為不停講+示範,希望有用啦!
不過老師唔方會主動話我知...係我主動問佢唔肯走,佢先講....唉,唔要求比我仔番多小小時間,佢地都唔同我講咁多野!

我囡囡亦係今个月入 I位K1,頭几日見佢喊好擔心,但佢慢慢熟悉環境同流程,今个星期返全日,都是肯食肯瞓,除了第一次見ST喊,大摡under control。

I位老師(又係班主任)很用心幫囡囡適應,我看出囡囡很喜歡她,甚至 “痴身”,希望佢慢慢對其他人同事有興趣,可以追番啲認知。下星期開始教書,唔敢想像囡囡有乜反應。

muimui5,
你女女好乖喎,咁快就可以番全日.
我個仔呢個星期一先開始加到番2個鐘呢.
不過....無得急,只好慢慢等.

囡囡返過半年私人S位,所以老師都handle到,不過老師又話佢好BB,例如瞓醒覺想人抱、未戒到片、BB話。留唔留在I位好睇上学期的進展。

muimui,你女女幾大?就算3歲幾未介到片都唔出奇呢,更何況我地小朋友比較特別!
我個仔都係比同齡既好BB架!
pipi331,我個班主任表面好COOL架,成日都唔多想講野/答野....係咪E答下就算!
我個仔呢個月先開學,但已經請左病假2+3日喇....唉....我怕下個月都未能番到全日,影響佢比兼收老師每日跟進既時間!
‹ 上一主題|下一主題