用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (4)
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (4) [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 14:32 發表
我女舊年無JOIN花式跳繩, 今年無得JOIN初級, 又無得JOIN校隊, 俾佢哦我

英語戲劇應該係PE服WOR

上一個post掛住同朋友傾電話, 所以打完好耐先按制發表

都係著pe 服, 哈...咁我仔下星期開始, 一個星期要著4日pe服, 如星期五嘅延伸活動咁岩揀中係運動類, 咪.....著齊5日, 實開心c佢

原帖由 iwff 於 10-9-9 14:02 發表
Kookoo,

都好喎, 阿仔入初級花式跳繩, 將來入校隊的機會都大d

之前上戲劇單元係著運動服的, 唔知英文戲劇會否樣, 我估第一次上堂著什麼都冇問題的。Chalotte_mom 你知道嗎?

iwff

...

iwff, 今朝聽我仔講, 話今朝4堂係見各科目老師, 昨晚我又問佢, 知道邊個老師教數學和常識未, 佢話知, 但唔記得數學老師姓乜, 咁我話唔記得即係唔係舊年個數學老師教番

原帖由 iwff 於 10-9-10 09:14 發表
Kookoo,

係呀, 英文話劇真係著運動服, 因我已問左今早坐校車的4年班女仔, 所以阿仔都有3日要著運動服。

學校今年改革左不少, 昨天見到那個學生月歷好靚呀, 掛起來都睇學校事務好清楚。

iwff

...

iwff, 我都想講呢個 , 個月曆好靚, 好似係將成個校曆再印係個月曆內, 仲有加插同學嘅作品, 唔錯唔錯

原帖由 ihv2kids 於 10-9-9 22:31 發表
下? 我買校服個時, 佢地話D背心係送去學校比小朋友喎! 唔使自己去攞架? (可能因為係P1卦)

ic, 原來已有咁嘅安排

原帖由 WingYanMa 於 10-9-10 10:07 發表

Hi, 請問你收到背心未呀? 如果天氣凍, 可以穿長袖嗎?

係未換季前, 係可以著長袖外套(寶藍色)

原帖由 iwff 於 10-9-10 17:20 發表
戲劇單元, 跳舞單元, 游水堂都要。

iwff

我仔由星期一至四都係著運動服

IWFF, 我地兩個仔嗰數學老師係同一個呀 , 另我又要問你野, 之前咪有幾本書未攞到嘅, 呢幾日你仔個班收到未呀?

iwff, 昨日收到其餘嘅書啦, 仲有昨日英文堂派左張紙(A5 size), 通知 30/9 英默, 唔知你仔有冇收到, 不過我都 send 左個 copy 畀你, check email 啦

原帖由 iwff 於 10-9-14 12:29 發表
Kookoo,

點解我仲未收到書既, 阿仔個班真係慢半拍了。

iwff

iwff, 可能今日先派, 放左學打畀你仔問下, 欠書單: No.1-4就放係屋企, No. 6 個本係教科書會帶黎帶去, No.7 & 8 會係功課, 7 個本似係堂上做(我仔話昨日係堂上做, 交左畀老師), 8 個本係家課要帶返屋企做

iwff, 今日我仔有英文戲劇堂, 但老師叫著正常校服, 唔知以後都係, 定係因今堂係第一堂呢 , 我又要呻啦 , 佢前日犯嘅毛病, 以為昨日改善左, 我仲好 , 點知 又重犯 , 真係想 左佢, 食返落肚算數

原帖由 iwff 於 10-9-15 11:25 發表
Kookoo,

係呀, 英文戲劇應該不用著運動服的, 阿仔話當日得好少同學仔著, 但我們的老師又冇叫普回校服, 而單元堂的戲劇就要著運動服了, 不過我都會著返校服上英文戲劇的。

你仔仔係什麼毛病呀? 我仔仔都有好多未改 ...

charlotte_mom, iwff,
我好想對住佢 , 佢又唔記得帶家課返黎做, 昨晚我嬲到唔知同佢講乜好, 最嬲係仲要畀籍口, 講到全唔關佢事, 唔係佢嘅錯, 本來好聲好氣咁教佢(見佢咁冇記性), 下次咁做咁做....啦, 佢唔接受不得止, 仲要駁咀仲要覺得我好煩(真係好想打佢一身 ), 冇氣啦 , 嬲得滯唯有話"唔做唔交係你嘅事, 去205係你嘅事, 我唔理啦", 到今朝都未嬲完, 我好失敗, 個 EQ 極低, 希望唔好搞到要見家長就得啦

原帖由 iwff 於 10-9-15 12:37 發表
Kookoo,

我個仔都有這個情況出現, 又係漏左d功課係學校櫃桶, 我都有嬲架, 他要去205室其實好似當冇野咁, 又話反正小息冇野做, 激死我。不過佢都有向我道歉, 話以後唔會, 我同佢講要自己負責任及同老師解釋(其實冇得 ...

iwff, 我真係要硬起心腸, 真係唔可以跟得咁多, 佢真係依賴晒我地, 會幫佢頂, 木棉樹本書喺攞書個日已有啦(係晒袋書內), 我張欠書單都有印欠呢本書, 但後尾又刪除左, 你個張係點架, 仲未收英文默書通知, 都過左兩日喎, 會唔會3年級會唔同日子默呀?

仲有, 昨日派左10月餐單, 你收唔收到呀? 真係有 S 餐喎

原帖由 iwff 於 10-9-15 14:09 發表
Kookoo,

我收到10月餐單呀, 但冇留意有S餐喎, 回家睇下先。如果這星期我收到英默的資料和你告訴我的一樣, 真係要同老師講下, 因為應該同級同日派的。

木棉書我要回家再睇, 阿仔又係放哂係D新書係櫃桶, 攪到我冇得 ...

iwff, 我頭先打去午飯供應商問個 S 餐點填, 點解會咁問, 因為小三至小六係有3款餐 -> S - 盛飯形式(2餸+飯), C - 特色粉/麵/飯, D - 素食+白飯, S 係可以自己出去盛飯, 但10月張餐單係右面選擇欄(平時填開個圓圈), 仲係 A, B, C, D, 個位小姐解答, 佢地出左呢張單後先發覺個欄錯左, 但唔緊要, 即使填 A 或 B, 佢地都會當係 S 餐

iwff, 我仔個班係10月4日背默中文, 挑戰題係唐詩一首, 咁同七言絶句一唔一樣架?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-24 15:42 發表
http://cls.hs.yzu.edu.tw/300/ALL/ALLFRAME.htm
拿, 揀隻易背既咪得LOR

輕鬆吓吧 今日勁多電子通告要按制 , 慢慢按

iwff, 英默又黎啦, please check email

iwff, 你有冇收到木棉樹嘅書呀? 我地自已訂個啲.

嘻嘻...我太蛇quare啦, 頭先打左電話去問, 今個星期會安排9月和10月嘅月刋送去學校, 由11月起就會直接寄去屋企

原帖由 iwff 於 10-10-7 13:30 發表
Kookoo,

什麼月刊呀?

iwff

iwff, 之前咪有本木棉樹兒童文學月刋訂嘅, 全年10期優惠價$188呢, 仲有禮物送嘅, 記唔記得呀? 我前兩日先醒起, 點解咁耐都未有嘅, 所以頭先問完你, 都係打個電話去問, 好彩佢話有收到我張form, 佢話會係今個星期安排先送9月和10月去學校(加埋禮物), 11月開始訧會寄去屋企.

剛check 完內聯網, 英文老師有講英默會係點形成, 你收唔收到由老師派個張klo呀?
‹ 上一主題|下一主題