用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bchi
go

校車問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

校車問題想信好多家長都已經settled,而你quoted的bchi既留言已經半個月前啦!!!

而berthalai的問題可能係9月時未報校車而遲左,校方亦已為聯絡及安排另一校車公司幫手接載車程比較長的學生,我覺得學校已經好努力去幫家長解決問題啦!!

原帖由 lllaaauuulau 於 10-9-19 00:55 發表
我想問....其實係邊個老師負責校巴呀??到宜家都甘多問題......哎
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

原帖由 berthalai 於 10-9-18 23:42 發表
真係好多謝這家長的提醒, 我會比心機再試一試其他學校, 等我星期一CALL them.

唔駛客氣...
我之前都係為有冇校巴到馬鞍山同埋校巴太早接送而頭痛,
所以我都好明白你既感受,千其唔好放棄,一定諗到辦法既。
而學校係呢到亦幫咗我地好大忙,始終由今年開始報到同入學LMC既人數大增,好多野學校方面都真係需要協調,其實已經見到佢地付出既努力,我地都好應該比時間耐性同支持佢地繼續改善件事,Support!

原帖由 bowienvivi 於 10-9-10 22:01 發表
唔該晒! 希望大家都可以快D解決校車問題.

比起前排45分~1小時, 今日遲左大概15分鐘, 我對腳仲可以支持住.

bowienvivi,

我想問依家架校車好D未呀,仲駛唔駛成日等好耐??因我琴日係學校問阿李sir,佢話依家都冇收到咩投訴喎,又話個羅小姐冇做啦,叫我揾李小姐....

jameschy007,

前幾日都ok. 就算遲都係5~10分鐘. 今日就差D, 遲左半個鐘. 時好時壞.

原帖由 bowienvivi 於 10-9-21 23:56 發表
jameschy007,

前幾日都ok. 就算遲都係5~10分鐘. 今日就差D, 遲左半個鐘. 時好時壞.

唔該哂,嘩...企半個鐘,係咪今日落雨塞車咋,因我要諗清楚係咪重要搭返架校車囉,琴日我問李sir點解唔出多架車做,佢話校車公司覆佢如果開多架車我哋車費相對會提高,可能收每個月$1500或以上...吓...咁依家咪焗住都要受.

回復 1# jameshcy007 的帖子

應該唔關天氣事, 前排好天都試過咁遲先番到. 今日仔仔就坐左成2個鐘車先番到屋企.

如果車程同時間可以縮短, 車費貴D,可能都要考慮. 現階段有時得閒,就自己去學校接或者到美孚接再轉車番屋企, 都已經多左extra交通費用.

另外我發覺到美孚接, 車就算遲都係15分鐘以內, 唔知點解架車到我地個頭就遲左甘多. 過左美孚,由青衣>荃灣>葵涌, 路線不知何處有問題? 因為早上番學校車都算準時, 無問題.

醒目開學勳章

昨日校車放學遲左30分鐘,不過我都預左落雨會遲。
我相信今年校車上落車的問題可能都未必完全令家長滿意。今年學校多左4班P1,而P1的學生又住得分散D,所以可能校車要行好遠接載1個學生,而受學車數目的影響,路線會長而需時長,唯一就是搵鄰近學校的校車幫手。

所以可能要到明年多一派P1學生入學,人數多D,校車數目多D,路線編排會好D啦!!!

原帖由 bowienvivi 於 10-9-22 02:20 發表
應該唔關天氣事, 前排好天都試過咁遲先番到. 今日仔仔就坐左成2個鐘車先番到屋企.

如果車程同時間可以縮短, 車費貴D,可能都要考慮. 現階段有時得閒,就自己去學校接或者到美孚接再轉車番屋企, 都已經多左extra交通 ...

應該都關天氣事,  因今朝校車姨姨同我講, 話今日若冇乜雨, 就會一點五到何文田, 若然落雨就要再遲多十五分鐘.
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

原帖由 bowienvivi 於 10-9-22 02:20 發表

如果車程同時間可以縮短, 車費貴D,可能都要考慮. 現階段有時得閒,就自己去學校接或者到美孚接再轉車番屋企, 都已經多左extra交通 ...

如果要小朋友坐成2個鐘先返到屋企,佢就真係好倦啦...都仲未参加課外話動喎,咁我真係要好好諗清楚是否再坐校巴...

回覆 1# jameshcy007 的文章

下個月開始ECA, 校車時間可能會有變動? 希望車程不會再拉長!

醒目開學勳章

其實都好難講,因為每日參加的學生人數唔同,大家的住址又好大距離。而每日都有放學番屋企無參加ECA的學生要載,如果要同一架路線校車回來再接同一路線完左ECA的學生,好似趕唔到,或者要完左ECA學生等校車都唔出奇,所以回家時間可能比預定時間還要遲。

不過以上都是我猜測,未必一定會"錦"!!!

原帖由 bowienvivi 於 10-9-22 16:18 發表
下個月開始ECA, 校車時間可能會有變動? 希望車程不會再拉長!

醒目開學勳章

之前校車問題都令文校長用左70%時間處理 (上次Day Camp 個 Speaker 講架!!)。希望今次ECA後的校車安排無問題啦!!!

我地都唔想學校用禁多時間處理這些問題,希望用多D心機教好我地D小朋友吧!!

原帖由 bchi 於 10-9-22 10:03 發表
應該都關天氣事,  因今朝校車姨姨同我講, 話今日若冇乜雨, 就會一點五到何文田, 若然落雨就要再遲多十五分鐘.

今日真係遲咗番泥,應該係放早既緣故有特別安排,因我囝果條線唔見咗"油天"架車,又變番原本學校既校巴,所以遲左都唔覺得出奇...
‹ 上一主題|下一主題