用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

回覆 87# 441 的文章

去呀,不過人多就要抽籤,唔知有冇得去。
我個仔都是多數在2個鍾內做完功課,假期前特多功課除外。
温書就由他自己嚟,只提示每課耍求重点不同,耍留意作答重点。

回覆 88# vanvan2007 的文章

7269-亞仔開學時話老師要他們每天做5个,他一向用Instant Dict. 難道不大,但有冇温習就唔知。
中文成語和詩就不見他温習過,今天問下佢。
"我仔仔每個星期六及日整個下午幾小時都溫書, 平日晚上都有溫書架. 唔知其他家長的小朋友係唔係都需要花這樣多時間溫書呢?"-當然無,六日有野學,又要玩。
今次是第一次统測,等他知難受教訓也好。

問了囝囝,7269是每天10個到測驗時剛好355個。成語和詩每次中文堂也有教,五首詩更是己默了。
我們只好多鼓勱,因為要求不同,科目多,孩子要適應。

回覆 93# bbcar128 的文章

家長會上班主任說不是每个同學都探訪,有特別需要的先去,一共有四次。

回覆 83# KCL2816 的文章

您小朋友很自覺,但也要勸他放些。我的還是10:30p.m.上床。温書一小時一定要休息下。
功課平時真是兩小時內完成。是什麽原因可与班主任了觧。須然說是傳统學校,我發覺老師、主任和校長(看他在家長會上的表現)也挺民主和能納言的。孩子那班剛和老師開會,他說從來末試過可与老師這樣討論教學問題。
大家一起努力支持孩子吧。

回覆 104# 441 的文章

己经開學現在改會很亂的,慢慢溶合末遲。

回覆 105# KCL2816 的文章

不會。由统測開始讓他試容易D,可以建立信心。

回覆 112# babiB 的文章

測驗成績出了,孩子應該領略到中学和小学的要求不同,重新檢討自己讀書和温習方法;我們也要放寬心情讓他成長。
剛收到通告星期日有份去旅行,您們去去呀?

回覆 115# treeisgreen 的文章

羨慕啊!我的孩子最弱是中文,請教怎樣幫他好呢?

回覆 117# treeisgreen 的文章

小虎隊,老鼠週記,福爾摩斯和4大名書(漫畫及初中版)看過了。但他最愛看的是數學,科學,邏輯推理及昆蟲書對中文好像幫助不大。

回覆 121# A-May 的文章

我都末收到電話呀。中午有個call miss 左,心掛掛,孩子們應該睡了,睡不著是我們這些痴情父母吧!想孩子快成長,但又放不下。
您有冇比人民幣佢,小食部有杯麵和少許零食賣。
會不會到學校接他?

KCL2816,sumyee,441, ricky1238,
好羨慕您哋,我重末收電話呀!
好彩今日返學校做義工,同其他家長傾吓
無咁掛住佢。好似單思病真無用。
軍營我也去過,環境不是太差。
不過屎渠真是一條渠無門無抽水器,
定時自動冲水,所以有時真的勁臭。
食物多多菜加小小肥肉配黃黄的粗米。
但有小食部應該餓不死的。
KCL2816,
我也會去接大帝。

回覆 135# 441 的文章

通告話預定5:00到校,我會4:30到以免miss咗,佢又無電話。
我到依家到末收電話 狂想他!
又不可同C6講,實俾佢瘀。

原帖由 ricky1238 於 10-11-16 22:13 發表

我就唔會去接........
怕亞仔比人笑!!!

我也怕的,所以問有冇人去。
我大果個去軍訓時有安排家長到軍營參加畢業禮
看他們表演軍操和軍拳,我和老公當然出席;
這些小鬼都知道,不去接他怕他覺得我哋偏心lor!

原帖由 A-May 於 10-11-17 01:08 發表
我仔一向是自行放學,且我星期三要返工,而且,之前都一直訓練他要獨立,也告訴他三天兩夜的軍訓,好平常啫。所以不會特別去接佢。

我的也是自行返學放學,你對仔仔說的話跟我對他講的一樣,他應該收到哂所以一個電話都無。老公還讚我教得好,
可是我的心卻希望他天天來電....唉!
要去問校長家長學堂有冇教對付我這種心腦不協調症!

原帖由 ricky1238 於 10-11-17 11:57 發表

"少少鹹, 多多飯, 煲湯水汪汪!"

對,就是民工餐。
那時還規定飯餸只可攞一次,攞咗要食晒,唔夠無得添!
不知依家有冇改。

原帖由 KCL2816 於 10-11-17 12:20 發表
POPOFAMILY 妳那個"對付我這種心腦協調症" 好攪笑.:D :D

我就是這樣,有理智成熟世故的腦袋,但配了個天真熱恣
的心。很多時明知結果也一边被個腦罵"死蠢",一邊滿腔
熱誠地隨心而行。常言道做人要問心無愧嗎!
我現在又儍傻地裝身準備去接心肝椗la!!!

原帖由 441 於 10-11-17 18:47 發表
返來啦!

一見到我便話好掛住我!
同佢去了食野, 話好肚餓.

我就攪笑,著得靚靚去接仔点知末到學校就收到佢
電話已返到屋企。
見到佢開心到死,去食嘢聽故仔。

原帖由 KCL2816 於 10-11-19 11:23 發表

褔中學費
學費:2011~2012年度中一級學費為每學年擬調整至港幣14,800元正(有待教育局批准),分十期繳交。(學費包括一項「一生一體藝」的課外活動、英語營、軍訓營、冷氣費及校簿等費用。)

今年我們中一學費是每月$980, ...

記得入學註冊填自動轉帳表時,老師話到S.4要再改限定银碼因為學費會不同,我以為到S.4先加學費。不過來年教育局迫直資減收生人數,要加亦無可口非。我哋學費算平又包咁多嘢(也包中英文報紙,拔尖補底做都足,高年班校外學習)。又有清楚的減費獎學金申請也心足了。您可在26日會員大會問吓。

原帖由 441 於 10-11-19 17:56 發表
同意, 唔係太多都ok啦.  
學校真的幾好, 好多野都包.

收到消息, 今日校際英文集誦, 我地好像取了"第一"及"第二"名呀!   

Congratulation !!!!!

‹ 上一主題|下一主題