用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

[quote]原帖由 candyvu 於 11-1-10 08:17 發表
不是統一用英文問嗎?

我上年懞懞吓一味等信2nd in.,上嚟BK先知要上校網check已經喺Friday。只好樣衰衰打电話同老師講無上網check,依家先知爸爸請唔到假,之後被安排了平曰下午,當時只見校長和周副校。校長同我地全程廣東話(我囝囝讀英文斑),周副校就用英文問小朋友,廣東話問父母。

聽講話見主任機會不大

這点真的不知道。

原帖由 candyvu 於 11-1-10 13:04 發表
你真是好彩再好彩,仲可以入到英文班,不過要入到英文班,都要靠有實力。若我呀仔入到雙語班我都願呀。

喺呀,所以上嚟咀多多希望幫到有心入福中的小朋友。
由上年申請到現在,以我觀察福中真是以成就學生為首任,而不是利用學生去成就學校。
考英文試前,囝囝也要做吓paper,好讓他掌握時間,他說listening較深耍答underline meaning,要練習吓。Comp.不少於100字,100字是最低要求,梗喺要寫多D啦。

原帖由 candyvu 於 11-1-10 16:09 發表
你不是多咀,你是好心。原來不但學生乖,家長都和靄可親。爲何你不讀本來的學校呀?算我八掛。::" />

PM唔都俾你!攪点就話你知。

原帖由 candyvu 於 11-1-11 15:43 發表
好的,謝謝。

Please check PM and we can talk there as that is not relevant to this topic.

原帖由 minijelly 於 11-1-12 11:12 發表
今日下午就知有無second in喇,我都有D担心,亞囡普通話最弱,佢話frist in老師一句廣東話都無同佢講,淨係講普通話&英文,填form又填唔晒,而加都唔知點呀 ...

Always hope for the best, never give up. Add thousand tons of oil!

原帖由 candyvu 於 11-1-12 15:01 發表
可以有第二次面試機會啦!

Congratulation!

p.s.check PM.

原帖由 minijelly 於 11-1-12 15:24 發表
我都有喇:loveliness: 9:00

恭喜晒!

原帖由 dawnhu 於 11-1-12 23:29 發表
請問2nd interview 大約要幾耐時間?  
1) 個別面試嗰part,要幾耐?&
2) 成個2nd面試要幾耐?

1. Last year for us about 30mins.
2. 5 to 10mins.

原帖由 candyvu 於 11-1-14 15:47 發表
明天面試我好緊張,大少反而覺得無嘢個樣子。

佢地死頂加咋,咁哀咗都冇咁hurt嘛。要鼓勱吓佢啦,叫佢回故下1st int.有边D唔識或做得唔好,可能會問番。

我個時都緊張,要答得得体唔擦鞋,又要準備同個囝兜。早点睡整靚個樣(大小人仔)醒哂,加油!

[quote]原帖由 heihei媽 於 11-1-14 16:10 發表

請問, 敲門位大約有多少個

Last year around 3X.

及要作任何written test 嗎?

Yes

你小朋友讀英語class, 是否一開學就用英語授課呢?

Yes

課程深嗎?  

Acceptable for my son.  The books are  not very difficult but the teaching is far beyond that.
Very good and responsible teachers.
I think you need to worry about Chinese more than English, really high standard.

另外還有一個問題, 就是福中收的學生band 1 人數多嗎(我知問這條問題好似唔太尊重, 但作為媽媽我相信係可以理解).

I am just an ordinary parent, how can I know.

原帖由 candyvu 於 11-1-14 23:02 發表
一定要在褔建認識你啊!因為你很正面,要多多學習。多謝,等我好消息。

一言為定!

原帖由 meyonw 於 11-1-14 23:09 發表
我阿仔都一樣! 希望有機會入讀, 到時見啦!

你我candyvu,三個都係仔,組成福中三小福。好!

原帖由 heihei媽 於 11-1-14 23:35 發表
我都諗到福中的中文應該很高水平呢. 另外, 他們的英文課程有textbook 的嗎, 還是校本課程呢? ...

No English Text Book use Strategies for English Learning Through Language Arts and Reading provided by EDB plus 校本 for cross curricular studies and drama, Ex. use Longman Elect Workbook and worksheets.

原帖由 candyvu 於 11-1-15 16:10 發表
今日有幸見校長,但係唔知係唔係呀仔有d驚,校長問佢除左數學覺得好之餘,還有那一科,佢deadair,其實英文佢有85分,可以話英文。老公又推個波比我,好似我入呢間學校讀,真係擔心,我唯有最後補一句真係好想入貴校入讀。呀仔最後離 ...

囝 囝謙虛有禮要讚呀。數學是福中強項,大把超勁好老師加同輩切差,囝囝入到嚟有得發揮,等你好消息。

原帖由 candyvu 於 11-1-15 17:13 發表
你真是一個好安慰者,信心返來啦!萬分感謝。

Hope for the best, the best will come is my belief. Of course I also prepare for the worst. Then you will find life is much easier and happier as the chance of the worst to come is really rare, so anything better than the worst will make you happy. Right!

原帖由 minijelly 於 11-1-16 01:32 發表
係到真係要多謝福中一班熱心既家長,多謝!

係呀,佢地真係好好。一直教我俾好多料我。最愛跟高班和己畢業家長分享他們孩子在福中成長的喜悅。

原帖由 candyvu 於 11-1-16 16:43 發表
呀仔今日同我講,你欠我三十元,我問他爲甚麼,因為福中收我囉!自信爆澎。 或者佢見我個樣不大開心。

Congratulation! Trust your son's intuition la.
I am very happy these days as my son told me some good news.  He seems to be reborn in Fukien and is revising for the exam. When you join our family I can share more with you.
See you!

原帖由 heihei媽 於 11-1-17 10:49 發表
想請問福中是否會有第二輪報名呢?

Last year -No

原帖由 tinetinew 於 11-1-17 12:44 發表
hi,

唔好咁諗la,當年我同你情況一樣,都收咗!

good luck!!

yuk hei mum   

您好!好耐冇見長老出現,多D上嚟指導吓我呢D新丁啦。

[quote]原帖由 441 於 11-1-17 21:48 發表
Hi PoPofamily,

我好像記得有喎!

上年簡介會話有第二輪申請,但第一輪已收滿故第二輪申請取消咗。囝囝同學missed第一輪都要等叩門。今年校網有Schedule,有寫第二輪申請面試日7月5日,同叩門面試日一樣,但無寫幾時入紙申請,可能同上年一樣,第一輪收滿就無第二輪申請。打電話問清楚都好。

‹ 上一主題|下一主題