用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

小兒今年S1英文班, 請問是否有家長成功登入eclass呢?   
另, 我見小兒英文科有一本生字書, 差唔多每日都要查中文解釋(大約10個生字), 佢話老師只需要佢地查解釋, 無要求佢地背或串熟這些生字. 唔知有無家長知道是否要學生自行背/串好這些生字呢?

多謝家長既回覆.

7269 - 我個仔果班開學初, 每日功課都有要求查字. 近呢個多星都無. 點知上星期功課上突然有要今個星期一quiz101-200. 人都癲呀. 呢個星期由201開始, 每日溫50個字先可以在測驗前溫到335.   

中文既成語及詩都要自修, 個仔話老師上堂無教. 唔知其他家長是否一樣呢?  

我仔仔每個星期六及日整個下午幾小時都溫書, 平日晚上都有溫書架. 唔知其他家長的小朋友係唔係都需要花這樣多時間溫書呢? 根本平時唔keep住溫, 到考試前才溫是無可能.

回覆 89# PoPofamily 的文章

呢兩個個星期好多小測, Geog同中文小測都不合格. 中史/HISTORY都未派.  我都唔敢主動追問佢幾時派成績. 費時又受打擊.  見佢日日都溫習, 成績出黎都不如理想. 都有點無奈.

回覆 96# KCL2816 的文章

我也心同感受, 覺得小朋友的讀書壓力也很大. 每天休息的時間實在太少.  我的仔仔上星期也讀到失控地大哭.  看到他的無助, 我可以做的是給他擁抱支持佢.  最後我還叫他暫停一下, 陪佢打wiil輕鬆一下再讀.

真係好想放手比佢自己溫, 但佢自己分唔到邊d係溫書重點, 唔識tip題目來溫. 又未掌握答問題技巧. 希望慢慢可以放手.
‹ 上一主題|下一主題