用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:tinetinew 的帖子

提外話:我還未知結果,希望佢得la!
今年我只係提佢,你學校要以成績來依據,成績好可選心儀科目,成績唔好就......所以你要自己爭取

我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

醒目開學勳章

回覆:琳琳小天使 的帖子

字典家中有,所以冇買,map 好少用,可以去買舊書

我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

醒目開學勳章

大家好!我仔係七月尾知道選科結果,有幸揀到心儀科目,不過隻衰仔有一科想轉,所以就再遲d先知,祝佢好運啦

醒目開學勳章

多謝
現在小兒好努力咁補緊中文,英文未找到好老師,希望咁個暑假搵到
亞仔剛去完港大中醫營好有得著,希望佢可繼續努力
你地下年都可以幫仔囡報吓,又唔貴

醒目開學勳章

回覆:PoPofamily 的帖子

英國文化協會我仔有童年陰影,所以宜家搵緊單對單打返好亞仔嘅底,第時升大學我諗basic要4先穩陣,冇謂到時臨急抱佛腳啦

醒目開學勳章

回覆:心美 的帖子

http://www.chsc.hk/ssp/sch_detail6.php?lang_id=2&sch_id=106

以上是學校所教嘅科目,我唔覺有,我亦唔擔心,教小朋友是學校的責任,家長亦有好大責任。福中是所好學校,我仔由懶懶閑,讀到宜家自動波,我相信學校俾咗好多努力及信心我仔,雖然成績是中游位置,但佢已定好目標係高中努力!

醒目開學勳章

回覆:官塘福建家長站~Part 2

唔記得講,亞仔成功修讀全理,雖然是中文班,但係有d課本,我已購買英文版等佢自修,希望佢有時間啦!來年中五佢重想修埋M2 tim!

醒目開學勳章

回覆:心美 的帖子

唔使咁快惆悵!我仔係中一二d IS 幾差,段估唔到今年會揀全理,其實佢Geog有八十幾,但佢死都唔揀,俾佢激死,不過算啦佢自己讀!

醒目開學勳章

回覆:samanthat38 的帖子

其實佢成日都激到我嘔泡

samanthat38  咁你的泡嘔得幾值得丫!!起碼佢沐浴响你愛的泡泡中有所成長!!(他喜歡泡泡浴!!),我的大少希望也喜歡泡泡浴呢 or Blood spa!! 因已升級為嘔 bl--ood!!wish worth!!  發表於 12-8-30 10:14

醒目開學勳章

引用:我都想答句口問運動鞋是否一定要全白呀!!

原帖由 samanthat38 於 12-08-28 發表
我都想答句口問運動鞋是否一定要全白呀!!
運動鞋以白色為主就可以,當然不能太過colourful la

samanthat38  Ntd. Thanks.  發表於 12-8-30 10:15

醒目開學勳章

引用:我想請問大家體育堂當日是否只可以戴體育服

原帖由 皓媽 於 12-08-28 發表
我想請問大家體育堂當日是否只可以戴體育服回學校換?
夏季要帶返學校換,冬季就好似可著返學

醒目開學勳章

引用:回復+tinetinew+的帖子 Thanks+ar!+So+man

原帖由 皓媽 於 12-08-30 發表
回復 tinetinew 的帖子

Thanks ar!
Yes

醒目開學勳章

引用:Hi+tinetinew,+好耐冇上黎喇,+時間真係過得

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 12-09-07 發表
Hi tinetinew,

好耐冇上黎喇, 時間真係過得好快, 我亞仔今年都中六, 你亞仔都選科囉. 而家諗返當初係bk傾 ...
Hi 寶貝豬的媽咪,

Long time no see ar! 恭喜你亞囡入到心儀學校!
  你仔有冇轉英文班呀?我仔因為英文麻麻,所以都係喺中文班!

醒目開學勳章

回覆:寶貝豬的媽咪 的帖子

咁你仔揀咗咩科?

醒目開學勳章

引用:回復+tinetinew+的帖子 呵呵,+原先係挑戰

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 12-09-10 發表

呵呵, 原先係挑戰新高中最高難度(全理加M2, 老師講嘅), 後來覺得實在太辛苦 ...
咁你仔仔是否中五先讀m2? 我仔之前phy托賴有八十幾分,chem下學期有七十幾,係bio剛合格,叫佢揀兩科佢又唔肯,佢數學ok,所以多數揀m2讀

醒目開學勳章

引用:回復+tinetinew+的帖子 我記得中四放暑假

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 12-09-11 發表

我記得中四放暑假時已經開始上預備堂, 實際係點唔係好記得
但中英文死得

醒目開學勳章

大約band1-2呱,只係記得當年中一講座時校長講過會收band2生,但入學時band2,畢業時係band one!

醒目開學勳章

引用:請問選科後,暑假是不是全部都要回校補課?

原帖由 sumyee 於 13-06-15 發表
請問選科後,暑假是不是全部都要回校補課?
升中四時我仔不用回校補課!

不過我上學校網頁就見到中六要返

醒目開學勳章

引用:高form要考dse先選科。我聽番嚟,福中的高f

原帖由 hermanpapa 於 13-06-16 發表
高form要考dse先選科。我聽番嚟,福中的高form基本上係冇暑假。
其實我𥄫過呢兩年嘅通告,復活假後就開始非常忙碌

‹ 上一主題|下一主題