用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

想問下大家知唔知 OPEN DAY係11/12定18/12?同埋LUNCH可否外出用餐?THX!仲想問下INTERVIEW係咩形式?可唔可以俾小小TIPS我呀?好開心,7/10開始報名喇!

原帖由 PoPofamily 於 10-9-22 11:57 發表
Open Day is 18/12.
1st interview: Cantonese, Putongua  and English, just some common issues about the kids themselves.
Then short English and Maths. written tests.
Good luck.

多謝你既指教,好似都好輕鬆,希望能夠成為你地既一份子

我想問下係咪淨係S1係雙班主任制?佢地既崗位分別係咩?我已經攞左報名表,見今年學費加左$12800,請問係全部加,定係淨係EMI加?另外三班係雙語班,咁你地知唔知雙語班有咩科目係英文教?另外中文/中史係茱用普通話教?唔好意思,好耐無上黎, 一上黎就變左問題少婦

原帖由 PoPofamily 於 10-10-12 15:31 發表

我是S.1家長,所知不多如有錯漏請更正指教。
S.1至S.3是雙班主任,全班直上S.3除特別个案(留班/轉班)。崗位分別係咩,不清楚(每班有些不同吧)。
我兒是EMI班學費$9800.00一年至S.3,包簿費,一体或一藝學費(課本和教試費自付) ...

popofamily唔該晒,其實佢加唔加學費我都必報EMI架喇

原帖由 PoPofamily 於 10-10-12 22:05 發表

明智之舉,囝囝入讀福建後,行事讀書真是大躍進。
我覺得是學校暑期S.1輔導班和英語營(5天只收午餐費)
辦得好,規則(獎罰)清淅,又有兩位班主任指点提示。
希望明年見(家長也有興趣班提供的)。
P.S.學費還包報紙(中英俱備) ...

HAHA~~全包宴呀,今期親子王有介紹學校,話如果三月通知收左的話,要上一個為期幾個月既英文班打好基礎,底讚~~夠細心

死啦,我寄左報名表出去好耐喇,仲未收到回覆,請問有媽咪收到信味呀?

回復 181# PoPofamily 的帖子

Hi popofamily,

咁我想問下遊學團大概收幾錢?如果唔想公開,麻煩可否pm告知?thx!

原帖由 PoPofamily 於 10-12-14 14:27 發表

You may go to our school website to check.
For your information, this Sat. is our school's Open Day, it is better to let your kid to come and really feel the school if you want to apply.  MY PERSONA ...

OK,聽日先睇,而加攰到嘔呀,今個星期OPEN DAY我會去呀,其實上年我都有去,不過上年未迫到埋身,感覺無咁大,但係對學校D老師印象不錯,年青又有熱忱,好開心,我今日終於都收到信喇,而加啱啱考完試,要全力練interview喇

原帖由 PoPofamily 於 10-12-14 23:14 發表

Good luck.
P.S.Interview was conducted in Cantonese, PTH and English last year.

多謝你既資料,我今日都上左網睇喇,唔該晒

今日下午就知有無second in喇,我都有D担心,亞囡普通話最弱,佢話frist in老師一句廣東話都無同佢講,淨係講普通話&英文,填form又填唔晒,而加都唔知點呀

回復 210# candyvu 的帖子

我都有喇:loveliness: 9:00

我今日都係見周副校,今日既面試,確實為亞囡打左支強心針,係到真係要多謝福中一班熱心既家長,多謝!

popofamily:
雖然最後我都無註冊無加入福中大家庭,但係見你無私地幫助各家長,解答大家既問題,我真係好敬佩你啊!如果其他學校都有好似你咁熱心既家長就真係太好喇!

原帖由 meyonw 於 11-5-7 00:57 發表

你是否去咗匯基? (我多口一問^.^)

唔係,我到最後都係決定大抽獎,由此至終DSS淨係揀左福中

原帖由 meyonw 於 11-5-10 19:45 發表

希望你小朋友入到心儀學校!

多謝~承你貴言啊
‹ 上一主題|下一主題