用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

原帖由 candyvu 於 11-3-19 20:57 發表
直資老師流失率底真是不容易的事,留下的又有熱誠是更難得。眼見有學校老師很年輕,其實都很有心做,但礙於學校行政分工不平均,令他們不能習中精神去教好學生。真是很可惜。 ...

所以校長都解釋過今年加學費主因便是要加老師人工和升職,希望留住有經驗的好老師;難為了您們la。

原帖由 candyvu 於 11-3-20 12:35 發表
若是加到$14xx,我覺得合理的,更加高學費的直資,多的是。津貼學校的老師都是爲了福利和人工好先留底,所以直資學校輸了這個囉。

令人安心是S.1入學學費到S.4先會再加,家長預算好D。不過我囝囝只是早一年入學,交少咁多,又好彩又有D唔意思添.....

[quote]原帖由 candyvu 於 11-3-20 22:37 發表

舊價是否$9xx呀?- Yes!!!!
咁我哋係唔係到s4都不變呢?- I don't know la, I just know that for my son, his school fee will be revised on S.4.

回覆 474# janfeb 的文章

"由孩子出生的一天,已經預備給予最好的待他們成長,祇要能力做到,何懼三數佰加幅,最終得益始終是學生!"

可憐天下父母心!
但是養育孩子所得的喜樂又豈是任何金錢物質可比的!

回覆 476# janfeb 的文章

"我有一名朋友賣樓都供個女讀大學"
-係味出國讀大學呢?香港D大學約5至8万一年,又可向政府借,所以希望囝囝保住入到香港D大學先,到時有$或者佢叻叻考到獎學金先算。不過初中始終希望囝囝能多接觸不同領域又能愉快地保持一定學術水平;so far so good la!!!
"今日先四圍格價買電腦呀!"
-我啱啱大地震前2日砌左部新,依家因零件問題,又有D投機性起碼加左8至10%,唔急用就等一陣。

回覆 478# janfeb 的文章

"話時話,敢問有何方法令內向女兒積極參與興趣班?少女心事難捉摸!"
這年紀少女close friend 重於一切。有冇老友一齊入福中?
1.有就要媽媽大聯盟,各自向囡囡sell,有伴佢哋就肯試。
2.冇就盡快認識佢D新老友,討好吓佢哋,等佢哋接受您就可以影响佢哋積極D。我以前就係咁,重俾个女Dfriend話我唔似亞媽!

原帖由 meyonw 於 11-3-23 12:27 發表

唔好意思, 想搭咀問句! 請問學校學費話包一項體或藝, 想知如參加游泳或單簧管, 要每星期上一課嗎? 什麼時間(星期六)? 想了解多些! 會同興趣班撞時間嗎? 泳隊何知練習時間? ...

星期三下午3:15後是課外活動時間,有些特殊項目則在星期五,六或日;考試及前一星期會停嚟温書。開學後會有通告詳列時間地点(有些需租場),到時慢慢揀,可參加多過一項只是第二項就要付學費。
單簧管今年各班全是星期三校內上,泳隊需按教練安排。

回覆 484# janfeb 的文章

"所有隊員要通過最低要求"-
因囝囝也考慮過加入泳隊,據他說只要一直習開泳的就可以試考,不一定要攞過獎,也有些是老師自已揀的,一週三至四天練習少不了。如果操開水,三四天不是問題,而且泳池就在校內很方便。最重要是孩子自己想唔想,我自己就好想囝囝参加,教練很勁跟到佢係一个好經歴,但囝囝有自己的更愛,只好尊重。
"教練費用方面我並不清楚,估計校方有津貼掛?"
只參加泳隊一項就不收費,揀多第二項先要,今年每項學費就由$800.00至$1200.00一年不等。

原帖由 candyvu 於 11-3-24 19:59 發表
在網上看了福中的一個歌唱比賽,校長都高歌一曲,見佢個樣咁嚴肅,都會參與同學生這樣活動

So far 聽人講同自己所見校長是外冷內熱形多D,同佢個嚴肅樣很不同。

回覆 489# candyvu 的文章

佢個怕羞面紅樣重可愛!!!

回覆 491# candyvu 的文章

囝囝入學後,您參加多D家長活動就自然見到。

原帖由 janfeb 於 11-3-24 22:01 發表
怕羞加面紅=可愛

係怕羞+面紅VS木訥+嚴肅落差太大引發原來他也幾親和可愛的感覺。

原帖由 candyvu 於 11-3-25 14:48 發表
http://www.youtube.com/watch?v=T9ozmm_fma0&feature=related

為學生好作為首要,講得好呀!

Wa! I haven't seen them before. Thanks for your sharing, I will let my son watch them after the test week.

回覆 506# meyonw 的文章

meyonw & janfeb,
入到泳隊好好架,平日上游水堂都有個別老師睇,不過一定要刻苦。其實任何運動要有好成績時間和血汗少不了。加油!

原帖由 meyonw 於 11-4-1 14:22 發表

我只希望小朋友學會盡力及認真去學習, 成果反而是其次, 要學會刻苦唔係咁易, 香港的小孩樣樣都太易得到, 跟本唔需要捱, 所以堅持練水是一種鍛鍊, 大家一起努力吧! ...

Totally agree!!!

回覆 515# 441 的文章

囝囝話末知詳情,又不用比錢?真係冇諗過咁超值!

回覆 512# janfeb 的文章

Dear  janfeb, meyonw & candyvu,

新生英語夏令營唔止超值,我囝囝話超級好玩,佢上完呢五日就好似開咗竅咁唔同晒,一定要小朋友去呀。

原帖由 441 於 11-4-2 18:36 發表
Hi PoPofamily,

出咗通告, 下午出發,第3日下午返.
注意事項等等.  但沒有通知要付款.   

我哋考 完星期六個UNSW試就出發去旅行,囝囝掛住玩物都唔記得,今天剛回來。多謝提點,差D連通告都冇簽。D仔真係冇心肝。

回覆 526# 441 的文章

因為得三天,只可去內地短線遊。我是相信讀萬卷書不如行萬里路的,而且喜歡到不同地方看看,就算是個小城小鎮也有獨特的味道風情。今次旅行孩子學懂了一點潮汕風俗和他們的傳統觀念,希望他能更懂包容和尊重。

原帖由 meyonw 於 11-4-6 01:03 發表

請問你們要考這個"UNSW" 是什麼試呢?

UNSW stands for the University of New South Wales, 學校安排了同學免費參加由上述大學屬下機構"Educational Assessment Australia"主辦的ICAS"國際聯校學科評估及比賽"中的英語評估,學生也可自費參加埋數學,科學和新增的英文寫作評估 ,全部在學校舉行咁方便,囝囝又願意試硬參加啦。讓他多點公開試經驗,又可知道國際要求,不要做井底之蛙犧牲掉一天假期都值得。
‹ 上一主題|下一主題