用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

尋晚接到亞仔電話
把聲好似 "死狗"咁......
好彩都冇喊咁口

原帖由 PoPofamily 於 10-11-16 19:51 發表
通告話預定5:00到校,我會4:30到以免miss咗,佢又無電話。
我到依家到末收電話 狂想他!
又不可同C6講,實俾佢瘀。

我就唔會去接........
怕亞仔比人笑!!!

原帖由 PoPofamily 於 10-11-16 18:28 發表
KCL2816,sumyee,441, ricky1238,
好羨慕您哋,我重末收電話呀!
好彩今日返學校做義工,同其他家長傾吓
無咁掛住佢。好似單思病真無用。
軍營我也去過,環境不是太差。
不過屎渠真是一條渠無門無抽水器,
定時自動冲水,所以有時真的勁臭。
食物多多菜加小小肥肉配黃黄的粗米。
但有小食部應該餓不死的。
KCL2816,
我也會去接大帝。

同我公司係大陸房飯堂d咪差唔多...

多菜
小小肥肉
全部都係超鹹....

等佢地嘗試下乜野係....."民工餐"
少少鹹, 多多飯, 煲湯水汪汪!

有時我上廠唔夠時間做野
都要嘆番餐 "民工餐"!!

原帖由 ricky1238 於 10-11-17 11:57 發表

同我公司係大陸房飯堂d咪差唔多...

多菜
小小肥肉
全部都係超鹹....

等佢地嘗試下乜野係....."民工餐"
少少鹹, 多多飯, 煲湯水汪汪!

有時我上廠唔夠時間做野
都要嘆 ...

可以比我地班 "港童" 親身體會到.....
"民工餐" ge "滋味"都係好事

如果唔努力發奮讀書.....
將來就同冇機會讀書d民工一樣...
餐餐都係 "民工餐"!!!!!!!

番到黎.......
黑左, 瘦左4磅 (免費減肥)

亞仔話好似
好耐冇食過好野咁
今晚可以一覺訓天光......
唔洗訓訓下覺, 比人捉醒站崗!!!

直資學校錯報儲備大加學費

預測儲備與實際儲備落差超出 (括號內為落差比率)

•福建中學( 287%)

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=14698891

...............................................
報紙講d野唔知道係唔係真???

原帖由 PoPofamily 於 10-11-25 14:18 發表
預測儲備和實際儲備点計唔知,有無包擴建費?成千幾萬扣數末?
老公話我吔交$980.00一個月有全包宴食,如果重有咁多錢剩好利害,要向校長學吓la。不過學校反應一向快,應
該好快會交代。

...

擴建費??

"擴建費" ....唔係經常性開支

"擴建" 得黎d固定資產.....
係要分多年(最少10年以上......i.e. 2011年 - 2021年,2022年.....)撇賬....

原帖由 PoPofamily 於 10-11-25 14:52 發表

應該係依家在禮堂加建工程費用,不過点計真該要看過盤
數先知。

看過盤數.......!?!?!

睇黎之前d家長話....申請加學費都有d難度啦!!!

原帖由 worldpeace 於 10-11-23 20:18 發表
好嘢!  學校終於換飯商啦! 唔洗再日日諗帶咩飯....

"唔洗再日日諗帶咩飯"!!!!

呢d野...好難講......
天下的 "火坑"豈只一個.......
只要唔係由 "火坑A"...跳去..."火坑B"就得啦!!!

但係我個仔話舊飯商d野都 ok丫!!

此終都係要讚下學校
...有聆聽...有做野!!!

原帖由 kathyvomama 於 10-11-29 14:39 發表
直資優秀只在制度 (Oriental Daily News 29Nov2010)

這種說法,建基於直資學校比官立及津貼學校享有更大的自由度,體現於三方面:第一,資源運用上,學校可根據需要而招聘更多教師,不受政府政策干預;第二,教育模式上,學校可自行選擇教學語言,有更大自由度編製課程內容;第三,管理層面上,學校可自行決定學費水準,決定是否參與中央統一派位,或是否跟隨政府要求成立法團校董會。
直資學校享有非一般的自由度,亦不拘泥於政府的教育政策,因此符合很多家長的期望。家長亦明白天下無免費午餐、實施優質教育需要資金的道理,所以都願意接受直資學校提出的高昂學費送子女入讀這些學校,享受優質教育。
不過,直資歸根究柢都只是一種制度,以上充其量只能說某直資學校的制度很優秀,但優秀制度下的學生又是否一樣優秀,這是後話了。
其實,不見得直資學校優秀等於所有學生優秀。一所學校內良莠不齊屬平常事,富裕學生中亦常出現不好的新聞。富裕階層中有優秀學生,但清貧學生中亦不乏可造之材。政府按照直資學校收生情況而發出資助,原意就是要確保清貧子弟有機會進入直資學校接受優質教育。
功利地說,直資制度為學校帶來兩方面好處:學校收取富裕家庭的學費來維持學校日常營運;而從龐大儲備中抽取部分來資助清貧學生學習,不僅發掘更多的優質學生,亦可以為學校「省招牌」建形象。富裕子弟和清貧子弟在同一教育資源下學習,大家機會均等,成才與否就各安天命了。
何志平

所以都願意接受直資學校提出的高昂學費

大埔恩主教書院......是否一間直資學校???
"軒哥"真豪氣!!!

原帖由 ricky1238 於 10-11-29 16:56 發表

所以都願意接受直資學校提出的高昂學費

大埔恩主教書院......是否一間直資學校???
"軒哥"真豪氣!!!

中二生4萬現金校內豪派 另贈8部iPhone 換同學排隊叫「軒哥」
2010年11月29日 星期一 05:05

【專訊】大埔恩主教書院一名中二學生上周在校內向同學派4萬元現金和8部iPhone,換取他人叫他一聲「軒哥」,務求在鍾情女生前揚威,作為追求異性的「彈藥」。「軒哥」派錢期間引來全校哄動,不少學生願以一句「軒哥」換取現金,但派錢活動隨即遭校方叫停。校長葉德明回應時承認有此事,「已交由訓導主任處理」。
祖母給4萬「買口野食」 派錢全校哄動
教育界近年十分關注「港童」現象,擔心家長對子女過分溺愛,甚至過分提供物質生活扭曲下一代價值觀。多名教育學者均認為,事件中反映無論派錢者或收錢者,其「金錢」價值教育不足,以為金錢可作炫耀工具和換取別人的尊重,家長和學校有必要及時提供輔導(見另稿)。
事發上周四,當日在場目擊的中三生謝同學說,他午飯後回課室期間,見中二級走廊聚集了大批同學,細聽同學討論,知道有一名叫阿軒的中二學生,把祖母所給的4萬元「買口野食錢」,分成多疊100及500元帶回學校,並攜帶8部估計總值逾3萬元的iPhone手機向同學派發。他說,阿軒把錢逐張分發,每名向他領錢的同學要稱呼他「軒哥」。
謝同學說,大批同學聞風而至,他也曾嘗試排隊,直言「邊個有錢唔想要,個個都想要」,但事件很快被校方阻止,他只能失望而回。
同學料為追求女生炫耀
謝同學形容,派錢期間全校哄動,「全校學生都在不同樓層向下望,並在一樓集結,因過分張揚,很快便被校方揭發,在午飯完之前,兩個訓導老師收起了已派出的電話和錢,並叫阿軒去訓導處」。他相信有部分同學已「偷偷拿到錢」,而阿軒現時在校內已無人不曉。
有熟悉阿軒的同學表示,阿軒的錢是祖母給他的,但並不了解其家庭背景,平日阿軒在校內亦沒過分誇張的行為,只是偶爾會請同學吃東西,故對其派錢行為感突然。另一知情學生相信,阿軒為追求心儀的女同學,故在同學面前炫耀以獲取歡心。
校長承認事件 「已交訓導」
恩主教書院校長葉德明接受本報查詢時表示,「知道有件咁嘅事,但有咩問題?我口地已經交咗畀訓導老師處理」,他拒絕透露校方會否處分學生。
有學生把當日派錢事件在網上傳開,有一名聲稱「排隊等派錢」的學生,上周六於網上討論區「踢爆」事件。事件發生至今已有逾300人留言,有學生表示「有拿到一百元」、有網民表示「我每日叫你10聲叫足8個月都得,好過返工」,也有網民批評「學生行為有問題」。
‹ 上一主題|下一主題