用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York N1 吹水站
go

York N1 吹水站 [複製鏈接]

次次上嚟都分開晒....好悶呀....
有次接仔放學(好大雨)遲咗少少入去,入到去見到佢對眼紅晒,揸住條手巾仔...我已為我遲咗入去,佢就喊la(遲2-3mins)我問佢...你做咩喊呀?跟住個miss同我講,係因為佢冇得搭校車而喊...而家日日都問...我今日係咪搭校車呀...我話唔係呀,我今日嚟接你(我講大話).佢就話唔洗la..所以本來逢星期五接放學,而家可能接一至兩次算la.....
   0    0    0    0

可能佢覺得好得意, 你去到佢冇得玩. 我個女話會有人在課室外叫車號, 叫到自己車號自己就要出去. 可能你去佢玩小樣o野所以唔開心啦!

我個女就相反, 成日問我去唔去接佢, 因為接佢我會帶佢去又一城玩.
原帖由 poon小朋友 於 10-9-7 15:39 發表
次次上嚟都分開晒....好悶呀....
有次接仔放學(好大雨)遲咗少少入去,入到去見到佢對眼紅晒,揸住條手巾仔...我已為我遲咗入去,佢就喊la(遲2-3mins)我問佢...你做咩喊呀?跟住個miss同我講,係因為佢冇得搭校車而喊...而 ...

因為校車有人同佢玩,佢話個小朋友叫佢做"肥仔"喎...但送佢返學就日日喊...可能遲d都要搭校車返學....

我仔仔都鐘意搭校車, 可以同小朋友一齊坐. 但真係想知搭車既安排係點.

見到其他媽咪話會上少15分鐘堂去準備上車喎.

我個女都好鐘意搭校車,佢話校車好舒服喎!
問佢爸爸架車舒服定校車舒服,佢竟然話校車舒服d!激死爸爸

i used to let my girl to take school bus in the morning but it takes 90 min....so instead, I take her to school now (45 min only including walking from KT KCRC to York)

今日喊住問我....佢今日係咪搭校車,我話你係咪想我接你....佢話唔係呀...我都比佢激死

原帖由 媽珠 於 10-9-7 17:16 發表
可能佢覺得好得意, 你去到佢冇得玩. 我個女話會有人在課室外叫車號, 叫到自己車號自己就要出去. 可能你去佢玩小樣o野所以唔開心啦!

我個女就相反, 成日問我去唔去接佢, 因為接佢我會帶佢去又一城玩.
...

我接佢去食嘢,同埋去樂園玩嘅....唉...佢都唔領情

回覆 1# poon小朋友 的文章

個仔日日返學都喊,見到佢落校車換咗衫(連續三日),問佢點解要換衫,就話因為嘔....我老公今日同佢上課室問miss,原來有兩日仲要上到課室嘔.......真係唔知要喊到幾時
今日仲要求返學都要搭校車

做乜個個都咁鐘意搭校車,係咪york的校車有d乜野吸引呢?

你地d班主任有冇打比你地講下阿仔阿囡的學校情況架?我覺得呢間學校好似好少咁!開左學咁耐都冇打過黎 (係有一次我通告填少左野佢先打黎問下咋)

我囡囡讀n1e1 am架

原帖由 Jeco 於 10-9-12 15:50 發表
我又唔係喎..老師都好多時打比我, 一星期起碼有一至兩次! 有因為囝囝病老師打比我話佢情緒唔開心 / 有因為囝囝開心返老師打比我話我知 / 有因為察覺囝囝唔專注正面回答老師問題, 老師話會提高返依方面既專注能力 /  ...

我係開學之後一星期搵過老師, 之後都冇收過老師電話.
我同意冇電話可能代表小朋友無問題, 冇意外. 但我唔會時時接放學, 真係好難知道阿女返學返成點. 點都好,老師一個月都比一次電話家長傾下計, 咁就最好.

真係唔打即係你o既小朋友冇問題 (好乖, 冇意外).
我個女返o左學兩三個星期, 老師都冇打過比我. 但有一次打比我就通知我阿女撞到 (自己百厭) , 佢o地好抌心, 所以打o黎睇下佢. 其實阿女放學自己已經講o左比我知. .....
我都好明白你o既心情, 唔知小朋友響學校o既情況, 抌心又緊張......
其實最好就係接放學, 同老師見面當面問, 如果唔容許你咪打去學校留message , 老師會一日有兩段時間會可以覆返比你.

原帖由 pandaso 於 10-9-12 08:56 發表
我都覺得 york 啲老師真係好少搵家長,我至今從未接過老師的電話. 以前阿仔讀兩歲班, 個班主任不時都會打電話來說說情況, 而家真係有啲唔慣, 可能沒有電話即是沒有問題吧, 但個心始終想知個仔係學校點.

...

我都覺得響第二間學校讀pre-nursery個陣, 老師主動d打比我講亞仔既清況.... 可能細個適應問題比較多.  頭先我打比老師問茶點既野, 咪順便問埋亞仔響班中既情況, 乖唔乖咁
o羅. 大家如果想知都可以打電話同老師傾下, 不過就唔好太長氣, 因為老師都好忙, 上下午班都要兼顧!

原帖由 媽珠 於 10-9-13 16:48 發表
真係唔打即係你o既小朋友冇問題 (好乖, 冇意外).
我個女返o左學兩三個星期, 老師都冇打過比我. 但有一次打比我就通知我阿女撞到 (自己百厭) , 佢o地好抌心, 所以打o黎睇下佢. 其實阿女放學自己已經講o左比我知. .... ...

醒目開學勳章

想問下,你地9月份學費自動轉賬成功嗎?

我收到學校通告,話今期學費要用支票交,但無tick不能過數原因。

我的自動轉賬7月已申請,銀行account有足夠現金,今早亦打去銀行問無問題,你地自動轉賬有冇問題呢?

我都係過唔到數,我估係頭一個月先咁,下個月應該無問題。

我都有同一問題,今早致電校務處,佢話要銀行confirmation letter dated 7月23日之前既先可以趕及扣9月學校,我既letter 係7月29日,所以9月學校要用支票/cash 交先。10月先用到autopay。

原帖由 rosebud 於 10-9-14 09:41 發表
想問下,你地9月份學費自動轉賬成功嗎?

我收到學校通告,話今期學費要用支票交,但無tick不能過數原因。

我的自動轉賬7月已申請,銀行account有足夠現金,今早亦打去銀行問無問題,你地自動轉賬有冇問題呢? ...
‹ 上一主題|下一主題