用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 10-11 K1C 幼勇班同學仔一齊黎傾下啦!
go

10-11 K1C 幼勇班同學仔一齊黎傾下啦! [複製鏈接]

大家好呀! 我個囡叫昕瑜 YOLLIE, 係KIC企鵝組‧呢到有冇幼勇班既同學仔呀? 一齊黎交流下呀!
   0    0    0    0

原帖由 mic0355 於 10-9-13 09:12 發表
係ar, 梓祐話謙謙無食茶點, 跟住老師掉左, 但唔知可唔可信.
上星期只係問到佢英文老師係邊個 (ms. csomo), 但英文老師同佢玩乜, 佢答無. 真係好難攞料.

梓祐&謙謙媽咪你地好呀! 好開心可以係到搵到呀囡既同學仔! 我記得YOLLIE同我講, 星期一係食餅餅, 星期二係食萍果, 星期五就食白色包包喎, 唔知係咩黎呢‧星期三同四佢冇用猪病左, 所以就唔知啦‧基本上MR. CSOMO係一至四都有黎上堂, 星期五就係MS LAWREEN. 日日都有唱ABC歌仔同故事‧有玩具玩, 但佢話唔知咩玩具喎‧

我都好想了解佢地上堂既情況呀, 大家得閒係到8下啦! 等我地可以了解多D呀! 因為呀囡第一次獨立上堂, 佢唔多慣呀! 日日都扭計想唔番學‧但老師打黎又話佢係學生冇扭喎! 仲有呀, 你地收到校服啦, 我仲未喎! 會唔會比漏左呢‧

卓盈, 你好嗎?! 你好叻叻女喎, 講到咁多學校既事比MAMI知‧ 一定好享受TT的生活啦!

昕瑜禽晚都有唱果首"有猫仔叫, 有狗仔叫, 有雞仔叫比我聽呀, 仲有幾句係"食左香蕉雪糕未? 仲有朱古力雪糕...巴巴巴" 唔知跟住唱咩‧ 睇黎D小朋友好鐘意呢只歌‧希望佢地個個係學校都開開心心學習呀!

原帖由 大頭魚 於 10-9-13 16:41 發表
Hello, 3位家長你地好ar, 我個女叫卓盈, 鱷魚組架, 佢比較慢熱, 一個同學既名都唔識.
我都未收到校服, 而陳老師冇打過電話比我...
星期三,四茶點食粟米片/朱古力, 麵包/水.
我個女話英文老師同佢地玩捉迷藏, ...

HELLO, 茼茼MAMI, 好開心係到識到你呀! 茼茼比咩咬呀? 佢無咩事呀嗎?

原帖由 peony1234 於 10-9-14 13:27 發表
Hello 各位好, 好開心可以係到搵到呀囡既同學仔, 多多指教!

我個女叫茼茼, 都係章魚組(group A), 但沒有idea 梓祐&謙謙mama, 是否group B 呀?
我個女第1日返學已诐咬牙齒印(手錶印), but 她ok, Ms Chan has called  ...

梓祐MAMI, 我都未訂冬季呀, 同你一样訂左外套炸‧禽日我終於收到套夏季細碼了‧今次比上一批深色左‧興趣班方面, 我只係報左兩日英語樂園炸, 我驚個女唔習慣‧依家心大心細想加多1日....

原帖由 mic0355 於 10-9-13 18:37 發表
嘩...你地女女好叻ar, 可以講得咁詳細. 第時學校有咩要帶真係要你地提點, 我個仔實唔會話我知.
乜你地咁快買左冬季校服? 我淨係買左2套夏季校服乍, 外套都無買(因為佢未有貨), 諗住open day先返學校買.
興趣班我同佢 ...

唉, 大頭魚, 我個女喊左幾日, 扭左幾日話唔想番學啦! 我詁佢真係有排先慣...  

原帖由 大頭魚 於 10-9-14 17:15 發表
PEONY1234, 你好, 茼茼隻手好番未啊, 仲有冇事? 我個囡話第一日返學0係廁所比人"拱".

mic0355, ivylwyip, 可能男仔冇女仔咁talkative呢.

isiayan, 今日盈盈先話唔想返學, 以前讀n班時都未試過, 我估佢仲要一段時間 ...

係呀, 佢冇番過N1, 今次係第一次獨立上堂, 成日同我講話番學唔開心呀, 見唔到MAMI...

原帖由 mic0355 於 10-9-14 18:56 發表
peony1234,
係ar, 梓祐同謙謙都係返group B. 茼茼比邊個咬親呀, 仲有冇事?
isisyan,
昕瑜係咪無返過n1, 第一次無媽咪响身邊唔慣乍, 見佢返屋企又唱歌又講上堂情況你聽應該都好鍾意學校生活 ...

我都日日做左洗腦機, 日日同佢講番學有幾好, 番到屋企就見到MAMI‧今日開始好啦, 冇再扭住我啦‧

原帖由 mic0355 於 10-9-15 14:02 發表
咁真係要慢慢等佢習慣, 個時梓祐自己返playgroup又係喊到死, 老師教我多d同佢講學校d野, 話個到好多玩具玩, 好多小朋友同你玩, 我就日日同佢洗腦, 但都要2-3個星期佢先唔喊, 希望昕瑜都快d習慣啦 ...

茼茼MAMI, 係呀, 我地係番GP A, 佢未次次一見外籍老師就扭要去VV果個昕瑜LAW! 當日你地坐係邊呀?

原帖由 peony1234 於 10-9-16 13:10 發表
ISISYAN, 大頭魚

茼茼诐對面的男孩子咬, 他們爭玩具,Ms Chan said the boy very fast to bite her, 平時茼茼都好惡, 可能一山還有一山高

isisyan,
昕瑜(is it group A?), if yes, did she cry during the lesson a ...

下午有可能改掛3號, 唔知幾點呢? 希望放學後先掛啦!

各位KIC同學仔和媽咪, 祝大家中秋節快樂, 人月兩團圓!

景諾MAMI你好呀! 昕瑜成日提起諾諾架, 佢話企鵝組有諾諾同埋靜霖! 好開心係到識到你呀!

英文老師星期一至四係MR. 粗毛呀, 星期5就係MS. LAWREEN. 其實我第一日聽到都笑左出黎^^

有咩關於班主任架? 講黎聽下! OR PM大家!

原帖由 嗅屎忽 於 10-9-29 01:18 發表
遲來的報到II,
各位K1C家長你哋好,
我係陳景諾媽咪,企鵝組,
同昕愉同組嫁\(^0^)/,景諾坐昕愉左手邊^^
好開心可以搵番同一班同學仔相認,

其實我有件關於我哋班住任嘅事想講,但唔知方唔方便喺度講呢?

景諾同我講佢星期一至 ...

諾諾, 昕瑜有冇整親你呀, EE同你講對唔住呀! 我已經教訓左佢, 叫佢唔好蝦小朋友仔, 如果佢仲係咁, 你一定要講比EE知呀!

諾諾MAMI我諗我記得你, 最後一日係你帶諾諾番學既, 好YOUNG又SLIM既MAMI黎呀! 諾諾都好叻仔, 記得咁多同學仔, 昕瑜只係講到企鵝組既同學名比我知炸...

今個月開始課外活動啦, 唔知大家小朋友上得開唔開心呢?

我個女今日第一日番興趣班, 我比左一個面包加一盒維他奶佢, 一陣放學就知道有冇食‧到時問下佢情況係點, 再上黎講

原帖由 mic0355 於 10-10-5 13:26 發表
尋日第一日返興趣班, 整左d三文治同蘋果粒比祐祐帶返去食, 點知佢完封不動拎返黎, 問佢仲乜唔食, 佢同我講"我飽啦肥ar", 問佢有冇ee提佢食野, 佢話無, 咁有冇其他小朋友拎野出黎食, 又係無, 都唔知真係無人叫定佢掛 ...

昕瑜飲左盒維他奶同食左半個包‧佢話呀羅老師係到睇住佢地食喎, 但係就要自己打開餐盒食, 冇人幫佢開喎 (但平時佢都慣左叫人幫手開, 唔知係未蝦我><) 如果冇人幫小朋友開餐盒, 可能大家要準備D小朋友開到既盒仔黎裝野食啦‧

原帖由 mic0355 於 10-10-5 20:50 發表
THX
等你消息

唔駛客氣, 明天你會同祐祐去開放日呀? 我地都打算下午去, 唔知你地幾點去呢? 希望見到可以傾下計‧

見到通告話有2手校服賣, 唔知大家有冇興趣, 按上年D家長講, 一早上去先買到D岩心水既衫褲喎‧

原帖由 mic0355 於 10-10-7 18:52 發表
thx 昕瑜 and 昕瑜媽
尋日準備左餅餅比梓祐, 佢終於有食啦, 但唔知係咪因為上完運動堂肚餓所以先食, 還是之前帶ge包包唔岩佢口味呢, 問佢又九唔搭八, 下下都要我估.
hi, Jaden媽, 開放日我會去ar, 睇下到時見唔見到 ...

昕瑜病左, 已經4日冇番學了, 大家可唔可以UPDATE下我學校既情況呢? THANK YOU!

唔該晒你地既UPDATE呀! 禽日昕瑜番學啦, 佢冇晒燒, 仲有幾聲咳, 我驚佢野比同學仔, 所以我要佢帶口罩番學校‧ 原來禽日開始所有同學仔都帶口罩, 唔怪得佢同我講今日都要帶口罩番學啦!

謙謙佢冇野呀嗎? 近期流感好利害, 我幾個朋友仔都中左招‧大家要小心呀!

親子旅行你地會去嗎? 我報左名, 希望到時見到你地啦!

禽日有張大小肌肉訓練既通告, 唔知岩唔岩我地既小朋友去上呢? 我見手冊寫昕瑜協調能力係"正方型", 可能要改善下...

祐祐媽, 早D帶祐祐睇醫生, 會快D好番‧

原來要自己送番學呀, 我都未細心睇個通告添‧我係WORKING MAMI黎架, 平時呀女都係校車出入‧所以都係參加唔到‧

希望你拎到假去旅行啦, 到時可以傾下計‧

原帖由 mic0355 於 10-10-20 13:54 發表
謙謙媽 - 謙謙無事ma? 聽祐祐講有好多同學仔無返學, 而祐祐尋日返黎都開始有d鼻水, 又要帶佢去睇下醫生. 個login account 我都試過, 又係login唔到, 尋日miss chan打黎又唔記得問佢, 失策.
昕瑜媽 - 我都覺得祐祐佢 ...

茼茼媽咪, 張通告既名叫做"啟發潛能資優教育計劃" PKG03/1011‧你睇下有冇收到‧如果冇問下MISS CHAN‧

茼茼都要快D好番呀! 我地學校旅行見呀! ^^

原帖由 peony1234 於 10-10-20 13:46 發表
希望小朋友快啲好番, 茼茼都有幾聲咳

昕瑜媽媽,
我沒有收都張大小肌肉訓練既通告, 請問其他媽咪有沒有收都呀!

我都報左名旅行, 希望到時見到你地,多多交流啦! ...
‹ 上一主題|下一主題