用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區 [複製鏈接]

真係好羨慕,,,好想明年喺度同你地一齊傾學校生活

本身小學係九龍城校網呀,阿女學校都有直屬band 1英中,但校址喺沙田,,,我本身住深水埗,其實車程係一個問題,,,但並非我考慮轉目標為上智的主要原因,,,,

當初聽聞人地話上智好,我無太上心,因為自行選校一定無我女女份(成績未夠突出),轉校網又似乎太大犠牲,我喺乙一填所屬中學就煩少d,,,,,

但sat去完上智個簡介會,,,,鍾意到極!學生乖(其他band 1亦有唔少呢類書卷型),校風純樸(某d band 2亦有),但簡單聽校長講解,真係覺得佢地d學生叻同乖,唔係本身喺F.1度收番嚟,而係佢地有方法令佢地學業+品行都keep得到!!要做到學生品學兼優,呢點唔係間間band 1英中做得到!!我更欣賞校長喺呢方面可以咁重視!!!

我因為校長一番話,諗緊係咪為一間中學而轉校網(身邊無一個人支持呀),因為同區我無其他心儀學校嘞.....

身邊重不少流言,一個家長話上智有兩間聯繫小學,只靠自行個機會(咁係我無機會??),一個叫我做好個靚靚portfolio,不過我反問佢有冇做(佢個女讀緊),佢話當時只撕走幾頁,但叫我都一定要做,,,,,唉,我諗到頭都爆!!!!

你地介意分享吓經驗嗎????thanks

Yukyuk  Merry x'mas!  發表於 11-12-19 09:24
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 凍奶茶 於 10-11-23 17:18 發表

cameo:
看得出你真係好鍾意上智,portfolio的問題在「升中派位」答了你,真的不用花時間做portfolio,倒不如想想挑選那 5 張cert更實際。如果留在九龍城區有更多心儀選擇,倒不如留在九龍城區,因為SSP bnad one 中學較少,女校 ...

thanks凍奶茶...
其實我想個女讀女校,而九龍城網內的band 1女校全部都有直屬小學,包括我女讀緊呢間都一樣!!
所以我留在九龍城,一心就只有努力考好個分,安心入直屬中學!但第二志願都無女校可選了,,,,,
兩個區都好難揀....
那5張證書我都無特別出色的,呢個本身亦係我自己意願,我本身由細無迫個女學野o架,我唔接受喺學業上放鬆佢,但喺課外活動就完全跟佢意願,呢方面唔叻我真係唔在乎的,最緊要佢課外活動係for佢輕鬆吓,所以游水學齊4式就停,其他都係書法,柔道,,,,無特別拎d咩大獎囉,,,,要拎出5張其實有,但我唔肯定人地咩證書先叫見得人就真,,,,,有d人講到某d中學拎個區亞軍都唔夠叻啊
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 Yukyuk 於 10-11-25 09:42 發表
Hi cameo,

Please check PM.

版主話要係同一所中學才可留言,您可以PM俾我們問/在升中派位留言都可以。

YUKYUK

本身小學係九龍城校網呀,阿女學校都有直屬band 1英中,但校址喺沙田,,,我本身住深水埗,其實 ...

ok~ thanks !!

真係好想5/7之後可以喺度同你地chat埋一份

原帖由 Yukyuk 於 11-6-27 14:17 發表
Thanks for posting.

既然網上有下載,就不用拿張成績表去索取表格。

我估如果該名小六女生在某一學科有超卓GE表現,少一個A,校長應該唔介意!

真係好鍾情HTC又有信心的話,照報啦!

...

對我嚟講,絕對係bad news~
我女小學要9字頭先列入A,某D小學85分可以A grade!

thx yukyuk~
其實除左單睇成績外,我自行及大抽奬都放第一的話,係咪唔會有影響?
thanks again^^

原帖由 Yukyuk 於 11-6-27 20:16 發表
如果二人爭一個位,二人實力都差不多,緊係選個較為忠心的。

但事實又係唔係咁多人差唔多呢?

thanks yuk yuk!
我都知上智唔在乎太多呢D,佢地係務實型,自行選校時亦唔會難為家長及學生,時間好彈性,touch wood萬一小女派唔到,都希望可以有機會面見,算係一個機會,即使連叩門都入唔到,都可以俾小女自己作最後爭取!當係人生一課吧!

原帖由 心心媽 於 11-7-12 15:41 發表
大家好, 小女亦成功叩門, 九月在上智升讀中一. 希望可以係BK同大家一齊交流和分享!!

恭喜恭喜,,,,阿女真係叻!!!!
‹ 上一主題|下一主題