用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

1M班請進 [複製鏈接]

原帖由 Loklok2 於 10-9-9 02:43 發表

1M班同學及家長,請日後多交流和互通校況。

Hi

原帖由 MrsFung 於 10-9-9 10:04 發表
hi,

我仔都係1M

另請問你地交中文26週、中作及字典, 請問你們是否只交上冊? 因我只交上冊沒有交下冊,網上電子家課顯示我逾期未交。

我只交了中文26週上冊+字典炸.

請問中作即是邊本書呀?

原帖由 MrsFung 於 10-9-9 13:54 發表
中作應該係中文作業

ic, 咁我都交左.

原帖由 Loklok2 於 10-9-10 15:34 發表

我聽囝囝講,有試過跟同學到操場,不過只係企在一旁看姐姐和哥哥打波,但就冇走到操場玩,而大部份時間都在一樓玩的。

不過,最煩就係改學號,原先已安排好的現在又要更改了。

ic, 原來可以去操場的.

改咩學號呀?

原帖由 Roxand 於 10-9-10 11:30 發表
1M 班 家長, 上了一個星期課, 緊張的是我, 每晚都好忙跟通告和書包. 我問個仔, 電腦堂好唔好玩? 他說: 講完規則便夠鐘. 體育堂呢? 他說:  講完規則便夠鐘,沒有活動. 小息不能去操場, 因為沒有穿運動鞋.  是否真的 ? 我個仔好細膽, 老師講一句, 什麼都不敢做. 至於書本都唔知點解咁重 ? 小小年紀己經要背上重重的書包, 做媽咪好難受.

放鬆d, 只要小朋友開開心心返學, 愉愉快快放學, 適應得好, 就係一個good start, 其他野慢慢呢.  

書包試下慢慢教小朋友自已收拾.  大部份功課在學校都做完, 有時間咪在家幫佢睇下, 如果真係太忙, 可以等老師改的.

我仔話電腦堂教打keyboard 喎, 唔知真定假.

小息他都說不能去操場

體育堂我仔說play football 和度高磅重喎.

唔好覺難受, 你小朋友有冇投訢書包重呀? 如果冇, 可能佢都接受到.  我仔坐校車來回, 所以只係須要咩一陣, 暫時, 我覺得都ok 既.

共勉之

原帖由 MrsFung 於 10-9-15 22:20 發表
我仔話今日小息時有同學仔飛椅子,有8個同學被飛中,我仔都被飛中腰部。 唔知小息有無風紀睇住呢? 這種行為很危險。

原來有8個小朋友被飛中, 我仔都是其中一個.

其實已經不是第一次了, 前天我仔已被飛中, 整到手腕處幾條紅色痕, 他說好痛, 他當時已告之男的那位班主任, 班主任已處理了, 罰了那位同學冇得小息.

跟住到昨天同一位同學又飛椅子, 我仔又中招, 跟住我仔又告之男班主任, 那位同學又被罰要停3個小息.

我仔問過那位同學為什麼要飛椅子, 但他冇講原因, 只說是專登飛的.

那位同學唔知點解成日要飛椅子????

原帖由 Roxand 於 10-9-16 10:34 發表

我個仔話被打中的是他的好朋友, 知唔知飛椅的同學名? 每次都是同一個人嗎?

我知飛椅同學名, but 不好在這兒講.

是同一個人

你仔的英文名是不是M 字頭架?

我聽我仔講昨天有一位小朋友訓左係地, 跟住飛椅小朋友就坐了在他的身上, 然後用腳踏他的臉.

你地小朋友有冇回家講呀? 係咪真的呢?

原帖由 Roxand 於 10-9-16 15:20 發表

開始有些擔心, 希望這位同學真的可以改過, 如果不是太危險了. BTW, 我個仔不是"M" 字頭.

係, 真是危險.

我已同我仔講叫佢要小心.

希望老師有向那位飛椅同學的家長反影此事, 這樣家長在家亦可以勸導那位小朋友改好.

原帖由 MrsFung 於 10-9-16 11:04 發表
我仔都話唔係第一次,有時叠高d椅, 一次過推跌。我今天打電話問了老師,老師話係同一個人做
但我仔話有幾個人飛,老師不在場不知過程的,係事後才發現。 昨天老師用了一堂時間去了解事件,我仔話老師罰他要向天父祈禱求原諒 ...

你是問男班主任? 他說了什麼呢?

我仔說昨天有另一小朋友飛椅, 不知是否有樣學樣

原帖由 Roxand 於 10-9-24 11:20 發表
我今日叫我個仔帶包薯片返學校食, 但他說有個姓詹的女同學成日搶人地野食, 他不敢帶. 我跟他說如果她沒有零食是可給她一點一起食. 你們的小朋友有沒有提過? ...

我仔又冇講過喎.

會唔會係小朋友玩炸?

不過我仔有講果位飛chair 己冇再做了, 他亦與他成為好朋友.  

男班主任真係買左幾款棋比佢地小息時玩, 有一天又要求小朋友小息時輪住玩一次, 以及要佢地去圖書館睇書.

原帖由 MrsFung 於 10-10-18 22:42 發表
請問你們去數學網上練習網址係咪好慢呀? 我成日都開唔到。

係咪free 果個? 如果係, 不會好慢, 我次次都開到.
‹ 上一主題|下一主題