用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 想請問上午班既 mami...(上幼愛班)
樓主: lovelywinnie
go

想請問上午班既 mami...(上幼愛班) [複製鏈接]

hi, 我小朋友係下幼光班, 見你地傾得好開心呀! 我都好想join 你地一齊傾.

e...我問光班老師話得15分鐘茶點時間咋, 所以叫我地唔好帶太大個食物盒同太多食物回校...
但我個囡淨係茶點果餐食得最多, 所以我都會繼續準備燒賣, 三文治, 半份漢堡包畀佢拎返校...

原帖由 poohmarlboro 於 10-9-16 23:02 發表
[quote]原帖由 relaxma 於 10-9-16 14:26 發表
我見手冊寫帶燈籠, 我預備0在個膠燈籠, 希望冇問題la.  

想問下各位mami, 知唔知茶點時間係幾耐? 呀仔話叫我唔 ...

有呀, 我個囡早排都話肚痛, 睇兒科医生話懷疑係腸胃炎. 佢仲教我地如果以后再有呢個情況出現, 可以:
1. 摸下肚仔係咪好實, 有可能是排便唔順暢, 然后同佢個肚仔按摩.  留意下佢之后的便便係咪好"爛". 如果係,就是腸胃炎.
2. 當你摸佢個肚時, 佢叫痛唔肯畀你掂的話, 就可能係盲腸炎
3. 若以上兩個情況都不是, 但又長期話肚痛, 就要詳細檢查.

原帖由 Sugarcream 於 10-9-29 18:20 發表

我囝囝就無事, 咁大家要留意下D小朋友
希望你囡囡快D好番啦!

我都想join, 可以嗎?

原帖由 Sugarcream 於 10-9-29 18:18 發表

我心目中都諗到有個地方唔錯既! 睇下有無其他家長JOIN啦! 到時可以再討論下!

請假都要參加呀!
我要同囡囡多d共同回憶, 我要了解多d佢地上學情況!!

原帖由 lovelywinnie 於 10-9-28 22:15 發表
Hi 各位 mami,

你地今日有冇睇到回條呀?有得參加家長義工呀!我好想參加呀!但我係 working mami, 到時都唔知拎唔拎到假,煩惱中!

另外囡囡話今日冇自選時間,因為有得落操場玩,男孩子就 sir 滑梯,女孩子就玩豆袋,囡囡 ...

早d攪好, 大家可以早d交流. 現在返學唔同一班唔緊要, 若日后有咩活動or 興趣班可以一齊參加, 又可以做同學仔囉

名車博覽館間餐廳我都有去過, 都可以的, 環境舒服, 衛生很好, 食物都可以.

原帖由 Sugarcream 於 10-9-30 20:13 發表

真係好啦, 小朋友又有得玩, 實好HAPPY!
咁想早D攪定係臨近聖誕先呢? 其實我住個邊(長沙灣)有個名車博覽館, 入面有間餐廳有得俾小朋友除鞋玩滑梯同爬來爬去玩囉(似冒險樂園個D咁呢), 大人可以一面食一面傾, 小 ...

23/10 & 30/10 都ok    1大1小
原帖由 Sugarcream 於 10-10-2 07:54 發表
如果係名車博覽館, 只要揀左日子而個度又無人BOOK場開生日會, 咁就OK! 我諗大家先定個日子, 不如先睇下10月尾既星期六日夾唔夾到, 有興趣既就報日子同人數啦!

Sugarcream: 23/10, 24/10, 30/10, 31/10 (lunch / te ...

有興趣參加gathering 的家長, 請在下表填資料.
時間:12:30am 30/10
地址: 名車博覽館 -  長沙灣深盛路8號碧海藍天

#   name              人數 (A=成人, C=小童)
1.  sugarcream      1A+2C
2.  dondonchu       1A+1C (下幼光)
3.  relaxam            2A+1C
4.  marcusmom     2A+2C
5.  lovelywinnie      2A+1C
6.  mirmir              2A+1C

係啦..點解今周唔駛做野? 係咪諗住重陽小朋友要登高, 會好倦, 所以唔駛做呢?

原帖由 relaxma 於 10-10-13 13:30 發表
係啦, 本手冊冇寫要做d乜?

好呀!!

原帖由 Sugarcream 於 10-10-27 16:05 發表
大家有無興趣約埋一齊去上水假日農莊玩呀?
www.hkhfarm.com  

有興趣既請報數啦, 方便統籌

日期: 14/11(日)或21/11(日)
地點: 上水假日農莊

1) Sugarcream 2A2C (14/11 / 21/11 OK)
2) Shawnshawn 2A2C
3) Lovelywinnie 2A1C
4) MirMir 2A1C ...
5) emeraldlam 2A2C (both date OK)
6) relaxma       2A1C
7) pigpigson 2A1C (14/11 / 21/11 ok but prefer 21/11)
8) Cassiemui 2A2B (both date ok)
9) dondonchu 2A2B (both date OK)

培正gathering - 歡迎繼續報名!
日期:14/11(日)
地點: 上水假日農莊
集合時間: 9:30AM
集合地點: 九龍塘MTR (稍後confirm上車地點)
農莊日營費用: 3歲或以上每位$50
交通費: 每個家庭約$100 包來回 (如有12個家庭一齊踏旅遊車!)

1) Sugarcream 2A2C
2) Shawnshawn 2A2C(自己去)
3) Lovelywinnie 2A1C
4) MirMir 2A1C  (自己去)
5) emeraldlam 2A2C
6) relaxma       2A1C
7) pigpigson 2A1C
8) Cassiemui 2A2B (自己去)
9) dondonchu 2A2B (跟旅遊車)
10) evianh2o 2A2C (自己去)
11) shampoo77 2A1C
12) ncwinnie 2A2C
13) Poohmarlboro 2A1C (自己去)
14) 添德 2A1C
15) 梓禧 2A2C
16) 奕山 2A1C
17) 凱光 2A2C (自己去)

亞宝(苗媽): 最緊要大家一齊出黎玩得開心, 唔好話邊個就邊個啦.

好呀!! 雖然未試过"接生", 但都有2次生bb經驗. 有咩"依郁", 一定幫你接住個細b呀...哈哈..

原帖由 shampoo77 於 10-11-10 17:03 發表
我預產期係6/12 ,但前天覆診,医生話小B個頭好低了,而且我的感覺也好強,我估一定会早.....但早成點就要問下大小姐想几時"捐"出來啦! 現在坐唔安,食唔樂,條腰骨痛到不得了.....如果星期日玩玩生,就靠你地la ^v^係咪好 ...

THANKS. 曉樂媽攪呢個活動, 雖然小朋友唔係讀上幼愛班, 但我個人很喜歡同其他媽媽交流和傾計.

阿宝, 周六同苗苗傾过, 佢已經有ready做姐姐嘞! 不用太担心. 你睇佢咁細心照顧我個細囡就知啦!

X'MAS 不如去阿宝屋企探下bb?
原帖由 Sugarcream 於 10-11-17 18:38 發表
又可以諗下聖誕有無野玩啦! 有提議/好玩既地方請通知!

另外有部份家長都會上FACEBOOK, 不妨亙ADD啦!

好呀! 元旦我都ok 架!

2A+1B+1C both days ok

培正gathering

日期: 23/1 (日)
時間: 12:00pm
地點: 小白鷺餐廳http://www.taipokau.org/activity

報名:
1) Sugarcream 2A2C (OK)
2) heiheilamlam2A2C
3) dondonchu 2A1B1C (OK)
4) marcusmom 2A2C
5) lovelywinnie 2A1C (個日或者要番公司training, TBC)6) MirMir 2A1C
7) ncwinnie 2A2C (OK)
8) 在霖 2A2C
9) civic1500 2A1C (OK)
10) poohmarlboro 2A1C
11) Emeraldlam 1A1C
12) 瀞皚 2A2C1B (OK)
13) 晉一2A1C (OK)
14) shawnshawn 1A1C
15) 添德2A1C
16) 卓禧2A1C
17 ) shampoo77寶 2A1C1BB (OK)
18) 禮誦2A2C
19) Cassie2A1C1B (OK)

回復 3# shampoo77 的帖子

dondonchu (1A1C)
‹ 上一主題|下一主題