用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 點睇這間校巴公司
go

點睇這間校巴公司 [複製鏈接]

我個女今年讀P1, 個人來講佢地服務同態度係唔合格. 唔知學校點解選這間, 有冇機會轉呢?

有mami 知來龍去脈嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我睇到你另一個TOPIC了, 以我所知, 校巴公司的確承諾過已經O係每一個座位加左安全帶(雖然我無親身真係續個位睇過)
如果真係有漏左, OR保母唔幫佢扣, 請你即刻通知PTA, 麻煩你~!
原帖由 WingYanMa 於 10-9-9 05:19 PM 發表
我個女今年讀P1, 個人來講佢地服務同態度係唔合格. 唔知學校點解選這間, 有冇機會轉呢?

有mami 知來龍去脈嗎?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 17:53 發表
我睇到你另一個TOPIC了, 以我所知, 校巴公司的確承諾過已經O係每一個座位加左安全帶(雖然我無親身真係續個位睇過)
如果真係有漏左, OR保母唔幫佢扣, 請你即刻通知PTA, 麻煩你~!
...

Hi Charlotte_mom,
唔該! 請問可以聯絡誰? 可否pm我告知?
謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

係可以登入內聯網, send email去校巴監察委員會(address book入面已pre-set)
原帖由 WingYanMa 於 10-9-9 06:10 PM 發表
唔該! 請問可以聯絡誰? 可否pm我告知?
謝謝!

係呀! 我個女都有話校車有D無安全帶, 有D又有 (唔係個個位)! 但我唸佢地真係加緊架! 因為返學個架本身無架, 但哩幾2,3日放學都唔同左校車, 咁我阿囡點解啦! 佢話因為無安全嘛, 去左加囉! 第2日, 阿囡個位就有安全帶喇! 所以, 我估哩幾日係去左整囉!

ps 我個女都係今年P1, 佢都識問點解唔同左車, 我使咁擔心佢會上錯車

回覆 4# Charlotte_mom 的文章

Hi Charlotte_mom, how can I locate the email address?  I clicked into the address book and nothing there?  I clicked into the Campus Zone, then iMail, then address book, but nothing.  Please help and thanks.

Me too.  I cannot find the PTA address book at iMail.  Please advise.
Many thanks.

原帖由 ihv2kids 於 10-9-9 22:27 發表
係呀! 我個女都有話校車有D無安全帶, 有D又有 (唔係個個位)! 但我唸佢地真係加緊架! 因為返學個架本身無架, 但哩幾2,3日放學都唔同左校車, 咁我阿囡點解啦! 佢話因為無安全嘛, 去左加囉! 第2日, 阿囡個位就有安全帶 ...

你個囡真係醒!

我最怕佢地今日家長A投訴A線嘅車就同你轉B車, 明日家長B投訴B線就同你轉C車, 轉到邊條線無人投訴就當無事.

校巴公司

大家好, 我絕對應同這校巴公司不合格,第一,車上沒有安全帶, 第二,司機開車太快,小朋友還未坐好,便趕着開車. 我曾致电校巴公司給意見說校巴的停車地點希望與他們商討,竟然找來一位楊小姐很無禮貌地回應時間緊迫司機要趕做第二轉(其他學校的),停車地點不會接受修改, 氣沖沖地說不會聽取我的意見,叫我寫信給她,她才會與學校傾, 我只是提出意見,希望和校巴公司商量,但得回的只是無理及不禮貌的對待,真激氣。我應怎麼辦 ?

醒目開學勳章 王國長老

撰寫郵件->選擇收件人->Parent's address book家長通訊錄->School Bus Committee
因為我係舊生家長所以睇到, 如果真係攪唔掂, 可以用普通電郵信箱send去[email protected]
thanks
原帖由 bobee 於 10-9-10 01:06 AM 發表
Hi Charlotte_mom, how can I locate the email address?  I clicked into the address book and nothing there?  I clicked into the Campus Zone, then iMail, then address book, but nothing.  Please help and  ...

醒目開學勳章 王國長老

我向學校了解左(學校都有admin同事跟的), 佢話9月1日的確有2架車未裝好安全帶, 之後已拿拿聲整左, 佢都check過
等我下星期一再8下先
各位send email俾意見記得講埋邊條線, thanks

回覆 10# Charlotte_mom 的文章

Got it !!!! Thanks Charlotte_mom.  You are THE BEST!

回覆 12# bobee 的文章

唉!你哋都唔夠我激氣!
9月1日開學,唸住開開心心返學啦,早15分鐘响站等,點知等咗半個鐘卒之見到架車直駛埋嚟.心唸第一日開學遲到情有可願。
點知...架車竟然飛站,完全對我哋視若無睹,我即刻跑前追佢,已經一枝箭唔見咗,我抱住細女拖住大女唸住跑去前一個站,當然追唔到,打電話又飛去留言,最後自己送返學。
返到學校見到校長企响操場,佢問我乜事呀(好客氣),我只係話架車飛站,心唸都唔關校長事,所以都無多講一句。
返到屋企打俾校車公司楊小姐,佢D態度濶佬懶理,一句對唔住都無。
:tongue: 無法啦,唔搭又唔得!

原帖由 cocokaka 於 10-9-11 00:44 發表
唉!你哋都唔夠我激氣!
9月1日開學,唸住開開心心返學啦,早15分鐘响站等,點知等咗半個鐘卒之見到架車直駛埋嚟.心唸第一日開學遲到情有可願。
點知...架車竟然飛站,完全對我哋視若無睹,我即刻跑前追佢,已經一枝箭唔見咗 ...

我今年係第三年搭, 通常都係第1日返學放學就出現問題, 我都會明白, 不過好似你呢個case 就真係好過份, 最唔高興當然係打去校車公司查問時, 都得唔到回覆或不禮貌對待:;pppp: , 今次我仔條線都有出問題(只係第1日), 雖然不止於大問題, 但又唔係好合理囉, 係放學嘅事, 首先係校車遲到(預左), 但係遲左1個鐘左右, 因為幫我接車嘅人話接唔到我仔, 咁我緊係畀放學嘅校車保母查問啦 , 呢吓先搞笑 , 我問佢係咪叫C姐(假名), 佢話係, 再問佢點解校車仲未到, 個保母答我, 到左啦, 再問就話唔清楚呀, 佢話個日係第1日返工, 咁梗係再問啦, 係咪港同嘅保母, 佢就話唔係, 係另一間小學嘅保母, 當其時我都啞左  , 唯有收線, 再 校車公司問啦, 咁對方話個條線個日係遲左開車, 就快到, 咁我再話埋佢知校車保母件事, 佢話會CHECK再覆我, 但等到4點都未見覆 , 咁我又校車公司再問 , 對方係另一個人, 佢話明天會正常返架喇, 我話而家最緊要係搞清楚保母個問題(因我都要留保母個電話畀幫我接車嘅人), 咁佢都好快答我, 保母個電話係########, 我聽完後打左個突  , 點解同之前畀我嘅唔同(唔同電話號碼, 咁橋個保母名係一樣 ), 我即時好快講番個情形, 仲提返個保母名居然係同一個名, 對方聽後都笑左一下(聽得出係唔好意思個種), 不過又冇同我講搞錯左, 只係畀返個正確電話號碼我, 見第二日之後都冇事發生, 又準時返, 所以到今日先講返

原帖由 cocokaka 於 10-9-11 00:44 發表
唉!你哋都唔夠我激氣!
點知...架車竟然飛站,完全對我哋視若無睹,我即刻跑前追佢,已經一枝箭唔見咗 ...

Hi cocokaka,
咁你之後有冇同學校反應呀?

我們今年是第二年級了, 先前一直和校巴與學校商量, 在不影响各位同學的路線上, 校巴只需要在最後一站到學校之間, 多開多一分至一分半鐘的路, 我們就可以少走十分鐘的上下坡全無摭擋的路程... 我們也試過寫信, 附上地圖, 可惜也是因為楊小姐和江太太他們說: 不能改, 校巴要趕出去做另一轉工作, 也還是不了了之的, 要讓我們繼續這個"風雨無阻" 的搭乘校巴之路...  
不知道有沒有可能我們家長之間自組媬姆車路線呢?

原帖由 MeiMeiM 於 10-9-13 10:00 發表
我們今年是第二年級了, 先前一直和校巴與學校商量, 在不影响各位同學的路線上, 校巴只需要在最後一站到學校之間, 多開多一分至一分半鐘的路, 我們就可以少走十分鐘的上下坡全無摭擋的路程... 我們也試過寫信, 附上地 ...

其實開學前, 我亦都同校巴公司要求校巴停近屋苑附近上下車 (因校巴公司安排上下車的地點距離屋苑需行一段大斜路, 亦都是全程無摭無擋). 但校巴公司只答我不能因你一個人影響之後路程的時間, 而且現在都有人住在你的屋苑, 他都是這樣, 沒有問題. 我無言以對.

大佬呀, 好天就絕對無問題, 最多早d出門口. 但係打風落雨就慘啦! 大人就話返到公司去廁所吹吹, 小朋友返到學校就唔知點啦?

MeiMeiM,
你住邊區呀, 我都有興趣呀! 住我屋苑包括我吵囡都有4人啦!

九龍東 - 請問我們會有機會一起安排到保姆車嗎?
hkugaps 好多人住港島, 好少人住九龍啊..

睇黎哩間校巴公司麻麻地喎! 第2間小學D校車公司係咪都係咁呀? 因為幼稚園個時我個間就好好囉! D STAFF 又好好禮貌架!

原帖由 MeiMeiM 於 10-9-13 11:24 發表
九龍東 - 請問我們會有機會一起安排到保姆車嗎?
hkugaps 好多人住港島, 好少人住九龍啊..

Hi MeiMeiM,
Sorry. 我住港島南區.
‹ 上一主題|下一主題