用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 四年班家長來傾下
樓主: cherrynequ
go

四年班家長來傾下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-28 21:50 發表
emiluihk: 我依兩日公司好忙, 都唔得閒上來, 又無時間同你msn傾, sorry.

你多d上來沖 chang 下個場面啦.

你今日問我中默使唔使背默, 我今晚有個媽咪都來問我. 佢話今日中文老師叫佢地背, 但成 2 ...

中默唔使背默, 只讀默放學回家 (上)(下).

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-28 21:53 發表
數學: 下星期做溫習紙

中文: 5/10 做溫習紙

英文: 5/10 默書, 第二課

我暈 na

睇來 1/10 假期都要溫書溫書......

今日阿女有通告, 話可以參加公益少年法團, 原本都想參加, 但係時間好似同紅十字會撞正, 所以唔 ...

點解我無通告架

呢個好似係抽唔中 redcross 同埋小女童軍先可以參加.

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-9-29 13:16 發表
係law, 我諗無理由兩日前先叫人背 兩大課

我叫阿囡今日問清楚老師, 唔知佢記唔記得問呢!!

醒目開學勳章

原帖由 vanyau 於 10-9-30 18:37 發表

今日到學校接女放學時,感到有些事情在蘊釀中......

咩樹??

醒目開學勳章

阿女話今日默書好淺, 唔知真唔真  <--- 係好淺

今日好多功課, 都係寫作的比較多  <--- 正在努力中............

醒目開學勳章

原帖由 vanyau 於 10-10-1 09:19 發表

我都唔知發生什麼事呀.
只見有人派紙仔給一二年班的家長囉.
我很好奇想知道是什麼呀!
有無有知道呀?

只派比低年級家長, 咁奇怪, 係咩人派 ar?

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-6 07:25 發表
阿女話昨天一次過完成 中文,數學溫習紙、英文默書.....
所以昨天回來後, 做完功課, 即時要休息下

咦..........阿囡話琴日只有 dict 同中文溫習紙做, maths 未做 ar, 唔知會唔會今日做呢?

醒目開學勳章

原帖由 clsalice2001 於 10-10-6 09:23 發表
大家好,我是一年級的家長,您們所說派的紙仔,不知是否指上星期派的,那只是一張幫人補習的宣傳單,上面只寫給一或二年級的家長,謝謝!!

thank you ar

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-6 10:26 發表
阿女其實昨晚都只係休息一陣 (研究她的新文具), 晚飯後她自行去溫常識, 因為都好耐未溫了, 應該好快有溫習紙要做.

今早食早餐, 我聽到阿女係到自言自語, 原來係背緊 poem, 阿女話今個月考 english oral.

...

琴晚先講起常識都應該快做溫習紙, 要準備 lu.

poem 佢仲未想背   week 8 oral ar

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-6 13:02 發表
poem: thank you. 我今晚問下阿女先

常識: 快了, 都教左3課, 好多野可以問啦

下週四有中默嗎?

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-6 17:36 發表
阿女今日先寫手冊, 14/10 中默

"商場失散事件簿" + 成語單元一

我囡今日都有寫

醒目開學勳章

原帖由 vanyau 於 10-10-7 14:30 發表

中默:手冊未寫,但都應該有的.

Eng Oral:已經寫了手冊嗎?是week 8嗎?還有不到兩個星期.

常識:亞女還未有心理準備去溫.我諗要等寫了手冊,她才會死死氣去溫的.

後話:現在很慘,多埋細仔讀小學,每日他們放學,就是我 ...

無錯, poem 係 week 8

我唔會好得你好多, 下年細佬小一, e+ 我淨係搞阿囡已經好唔得閒, 下年加埋細佬真係唔知點算好.

醒目開學勳章

原帖由 sfcssfcc 於 10-10-7 16:45 發表

若是小四同學,可考慮買一支錄音筆輔助默書之用.囡囡以前是自錄自默,大大減輕父母的工作量(只需檢視默書結果),又可加強自理能力訓練.

一般mp3機和手提電話都可以,但音量清晰度似終不及錄音筆. ...

小三下學期已經買左 mp3 機比佢溫書用, 但佢用左一次就唔肯用

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-7 20:38 發表
下星期 英文做 quiz (unit 1&2).

阿女今日派返中文溫習紙, 好彩都叫合格, 最錯就係有一條擴張 sentence (唔識打中文) 要用心理描寫, 阿女好似未掌握到, 我要再教下佢先識做改正.

話時話, 中文真係幾難, 阿女做左 3 ...

我囡都合格, 課文部分差 d, 因為佢無溫書

心理描寫果條無扣分, 但比喻句就扣晒

醒目開學勳章

原帖由 WongCW 於 10-10-15 14:56 發表
我想問下知唔知Redcross套制服係邊到買到

無提到邊到有得賣, 只知道白恤衫, 藍色裙褲, 白長襪, 同埋縛帶黑皮鞋自己出面買, 其他果 d 章/帽都可以o係學校買.

我會去賣校服 ge 舖頭睇下.

醒目開學勳章

原帖由 WongCW 於 10-10-19 11:54 發表
HIHI, 我直頭call 去redcross問呀, 佢地話係豐昌順北角個間, 同埋維多利亞又係買校服都有得買喎, 但亞女話唔駛咁快買住, 等本手冊出咗先買.

唔該晒, 我呢幾日都好忙, 未有時間去問, 好彩你問左咋.

咁我就等埋本手冊先去買制服 na

醒目開學勳章

哎呀! 又唔知係咪阿囡烏龍, next Tuesday Dict 範圍係咪 PLE P. 25, 26 & 29?  因為次次都係跟 key words, 今次唔係 ge.

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-27 13:51 發表
昨天阿女寫手冊:

英默: p. 25, 26, 29 (你阿女叻叻)

常識: 下星期一做溫習紙, 1至5課, 好多呀, 使唔使一次問咁多課書??....... help

救命 ar, 一次過 5 課, 阿囡未溫過常識, 今次橙 na

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-27 20:32 發表
阿女今晚講, 老師話要快快教埋 6 至 8課, 考試就係1至 8課了........ 好驚

醒目開學勳章

原帖由 cherrynequ 於 10-10-28 13:52 發表
阿女係估考試範圍 1-8 課咋, 老師只係話要快快教堆6-8課, 實際考幾多課未知道...... 但我已好驚了

阿囡話 6-8 課自學, 老師唔教

仲有常識溫習紙日期, 範圍仲未通知, 好彩你話過我知啫

‹ 上一主題|下一主題